Red Dot Award voor industrieel ontwerp MetalFAB1

0

Samen met ontwerpbureau en partner VanBerlo heeft Additive Industries de prestigieuze Red Dot Award gewonnen voor het industrieel ontwerp van haar 3D metaalprint systeem MetalFAB1. De jury waardeerde vooral de combinatie van gebruiksvriendelijke bediening en het vooruitstrevend machine ontwerp.

VanBerlo tekende voor het ontwerp van het vooruitstrevende exterieur van ’s werelds eerste geïntegreerde additive manufacturing machine voor hoogwaardige metalen onderdelen. In het ontwerp zijn zowel de geavanceerde technologie benadrukt als het industriële karakter. Dit versterkt daarmee de prestatieverbetering die het systeem biedt in reproduceerbaarheid, productiviteit en flexibiliteit.

Het modulaire ontwerp van de MetalFAB1 maakt een klant- en toepassing-specifieke procesinrichting en configuratie mogelijk. Meerdere bouwkamers waarin geprint wordt, elk met geïntegreerde metaalpoeder recycling, zorgen ervoor dat in deze 3D metaalprinter meerdere materialen naast elkaar kunnen worden gebruikt in één machine. MetalFAB1 is ook het eerste en enige systeem met een geïntegreerde oven voor spanningsarm gloeien van de geprinte producten. Het bouwvolume van een enkele bouwkamer (420x420x400mm) positioneert de MetalFAB1 direct in de top 3 grootste metaalprinters die nu beschikbaar zijn. De heldere interface die VanBerlo ontwierp maakt de machine bovendien eenvoudig en intuïtief te gebruiken.

“We zijn trots op dit resultaat van écht teamwork tussen de ontwikkelaars van Additive Industries en onze ontwerpers”, zegt Thomas Paulen, CEO van VanBerlo. Daan Kersten, medeoprichter en CEO van Additive Industries voegt daaraan toe: “Design wordt vaak vergeten maar is cruciaal voor de succesvolle acceptatie van innovatieve technologie als 3D metaalprinten. Ik ben ervan overtuigd dat het industrieel ontwerp van zowel de machine als de gebruikersinterface een belangrijke rol heeft gespeeld in de snelle verkopen van onze systemen na de lancering.”