Remmert maakt nieuwe laser Hoekman écht productief

De 30 kW Eagle lasersnijmachine die deze maand bij Hoekman Roestvaststaal wordt geïnstalleerd, wordt voorzien van een magazijn- en logistieke oplossing van Remmert met manloos transportvoertuig voor een constante toevoer van materialen. Zo ontstaat een krachtig lasersnijsysteem, waarbij de volledige capaciteit van de snelle machine wordt benut.

Het pendelverkeer tussen het lasercentrum en het sorteerstation is geautomatiseerd via een AGV, die speciaal is ontwikkeld voor het transport van 3015 plaatwerkpallets.

Het familiebedrijf Hoekman in Nieuwleusen produceert plaatwerkonderdelen en werkstukken van roestvrij staal. Het dienstenpakket omvat het gehele scala van metaalverwerking, alsmede ingenieursdiensten. Met een nieuw lasersnijcentrum inclusief royale plaatopslag wil Hoekman zich nog breder positioneren voor de loonproductie van stalen en roestvaststalen producten.

Platen wisselen in minder dan 90 seconden

De kern van de nieuwe productie-eenheid is de iNspire van Eagle. Deze 30 kW machine belooft hoge snelheden en de laagste kosten per werkstuk. “Zelfs de snelste lasersnijmachine ter wereld is maar zo snel als de materiaaltoevoer en -afvoer”, aldus Jan Schwiertz, die als Sales Manager bij Remmert verantwoordelijk is voor de regio Benelux. Hij werkte het logistieke concept voor het nieuwe lasercentrum uit met de verantwoordelijken bij Hoekman. Remmert equipeert het centrum met een magazijn- en automatiseringsoplossing die een volautomatisch en continu bedrijf van de laser mogelijk maakt.

Met de LaserFLEX automatiseringslijn kunnen in minder dan 90 seconden platen worden gewisseld.

Met de LaserFLEX automatiseringslijn kunnen in minder dan 90 seconden platen worden gewisseld.

Binnen 90 seconden

“Wij gebruiken onze LaserFLEX automatiseringslijn met twee portaalsledes die op parallelle niveaus boven de wisseltafel bewegen en zo de laser met de platenvoorraad verbinden. Terwijl de onderste slede de gesneden platen van de wisseltafel pakt, kan de bovenste slede de nieuwe plaat uit de aangesloten platenvoorraad halen. Op die manier kunnen wij in minder dan 90 seconden platen wisselen”, legt Schwiertz uit.

Het magazijn waar de platenvoorraad zich bevindt, is voorzien van een geautomatiseerd opslag- en opzoeksysteem dat eveneens door Remmert is geleverd, en kan grote, crisisbestendige voorraden opslaan. Overgebleven platen kunnen bovendien automatisch weer worden teruggezet bij de voorraad.

AGV automatiseert pendelverkeer

Het sorteren van de gesneden werkstukken gebeurt bij Hoekman buiten het lasercentrum. Het pendelverkeer tussen het lasercentrum en het sorteerstation is geautomatiseerd via een zelfrijdend transportvoertuig zonder bestuurder (AGV). Het AGV-systeem van Remmert is speciaal ontwikkeld voor het transport van 3015 plaatwerkpallets. “Anders dan bij pendeltransport met vorkheftrucks kan de AGV tegen lage personeelskosten in drieploegendienst worden gebruikt. Doordat wij daarmee omnidirectioneel, d.w.z. in alle richtingen, kunnen bewegen, is er minder ruimte nodig om de grote platen te manoeuvreren en zijn de afstanden aanzienlijk kleiner,” zegt Schwiertz.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Nieuw instapmodel platenopslagtoren van Remmert

25-10 De BASIC Tower is de compacte oplossing van Remmert voor de automatische platenopslag op…

Plaatbewerking

Productiviteit met 40% omhoog

28-06 “Wij zien onszelf als pionier op het gebied van loonproductie van plaatwerkproducten en metaalconstructies…

Transport en Logistiek

Opslag voor lange materialen bespaart 30.000 liter diesel per jaar

20-06 PBS is een dienstverlener op het gebied van oppervlakteveredeling. De onderneming voorziet stalen en…

Plaatbewerking

Van Kerkhof versterkt snijcapaciteit met 30kW laser

01-02 Eigenlijk had Leon van Kerkhof, die het bedrijf samen met mede-eigenaar Pieter Fleuren runt,…

Plaatbewerking

Hoekman RVS zet mega-stap in lasersnijden

07-12 Met deze investering is de oudste laser in het bedrijf – een CO2-laser –…

Plaatbewerking

Hoekman RVS investeert in 30 kW Eagle fiberlaser

06-05 Volgens Gert Hoekman zal deze investering een nieuwe dynamiek en andere werkwijze in het…

Plaatbewerking

15 kW en 6g geven Vergeest Metaaltechniek productiviteitsimpuls

14-03 Vergeest Metaaltechniek snijdt als toeleverancier voor onder andere de offshore-industrie, binnenvaart en trailerbouw een…

Automatisering

Remmert versterkt inzet Remote Service

30-07 Remmert, leverancier van intralogistieke oplossingen, legt meer focus op haar ‘Remote Service’-diensten. Hiermee kan…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?