Reputatie

Verkopen kon hij als geen ander. Niet de snelle verkoop met hoge kortingen, maar langdurige relaties opbouwen, dat was zijn kracht. Zijn verpakkingsmachines stonden door heel Europa en zelfs in Amerika. Jasper was een zeer aangenaam persoon: hartelijk, belangstellend, behulpzaam en welbespraakt. Als je hem sprak dan vloog de tijd en je voelde je in zijn nabijheid direct op je gemak.

Han van Rijn Specialist in overnames en financieringen voor technische ondernemingen

Hij liet graag zien hoe succesvol hij was. Strakke pakken met spierwitte overhemden, voor kantoor een Mercedes E-klasse AMG en een Rolex om zijn pols. Uren vertelde hij zijn verhaal over de start van de onderneming, zijn successen en mooie anekdotes. Alhoewel het een heel aangenaam gesprek was, begreep ik niet zo goed wat ik daar deed. Uiteindelijk kwam de aap uit de mouw; er was al jaren een enorme liquiditeitsdruk. Bij het zien van de balans van het afgelopen jaar was direct duidelijk waarom.

Jasper had jarenlang veel geld naar zijn privérekening overgeboekt en er was dus een enorme vordering op Jasper privé ontstaan. Ook waren er veel ‘niet zakelijke’ kosten. Zijn beide dochters stonden op de loonlijst en reden een mini cabrio van de zaak. Zijn echtgenote (type: roséetje doen met de dinnetjes) reed een Porsche Cayenne waar alle opties op zaten die er te verkrijgen waren. Sponsoren van de hockeyclub, dure etentjes, sieraden, tassen, schoenen; voor alles werd de creditcard van de zaak getrokken.

Er moest heel snel iets gebeuren, de achterstand bij de Belastingdienst liep op. Ook de crediteuren belden wat vaker, maar met zijn charme wist Jasper dit altijd te regelen. Het probleem zou eind volgende maand nijpend worden. De salarissen konden dan niet meer betaald worden en bij die gedachte trok hij wit weg. Al snel hadden we een tweetal kopers. Een strategische, die het hele bedrijf overnam waarbij hij aanbleef en een goed salaris zou krijgen, en een financiële partij waarbij Jasper 49% van de aandelen mocht houden, maar niets meer te zeggen zou hebben. Hij zou ook een goed salaris krijgen en de auto’s zouden verdwijnen. In beide gevallen zou het probleem opgelost zijn, maar Jasper nam maar geen beslissing. Ik begreep er niets van.

Op een vrijdagavond werd het duidelijk. Zijn vader belde me en vertelde dat hij zijn zoon had geholpen met een enorme lening. Jasper zou onder curatele komen van zijn vader. De Mini’s, Porsche en Mercedes werden gekocht door vader en iedereen mocht erin blijven rijden. Zoonlief zou een meer dan normaal salaris krijgen zodat hij alle luxe uitgaven kon blijven doen, maar er werd geen euro méér uitgegeven, zowel privé als zakelijk, zonder toestemming van vader. Een hele pijnlijke situatie voor Jasper (52) en uiteindelijk de slechtste in mijn ogen. Maar één belangrijk ding was gered: zijn reputatie!

Han van Rijn
Specialist in overnames en financieringen
voor technische ondernemingen
han@kromhout.net

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

De opvolger

17-06 Cor wilde graag op een zaterdagochtend afspreken. Op zich geen probleem maar bijzonder was…

Columns

‘Charles’

21-05 Bart had al vroeg belangstelling gekregen voor de onderneming. Als klein jongetje ging hij…

Columns

We doen het!

22-04 Het bedrijf van Ko had een opmerkelijke historie. Het was in het begin van…

Columns

Waarom?

25-03 Heel af toe meldt zich iemand zoals Ruud. Op een rustige en bescheiden manier…

Columns

Snurken

28-02 Ze hadden een enorme klik en al snel werd besloten om de beide bedrijven…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

26-02 Met ruim 2000m2 biedt deze bedrijfshal precies het groeiperspectief dat we zochten in Oisterwijk.…

TechnishowNieuws

Han van Rijn houdt overname-spreekuur op TechniShow

29-01 Han van Rijn begeleidt al meer dan 30 jaar ondernemers in de technische sector…

Bedrijf en Economie

‘Wil je je bedrijf verkopen? Dan is nu het moment!’

29-01 “Met name het afgelopen half jaar is er echt veel beweging in de markt”,…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV