Slijpen zonder concessies

De onderbalk van een kantbank tot een lengte van 6 meter slijpen en opzuiveren. En binnen een week weer terugbrengen bij de klant. Het is een opdracht, waarvoor TKM Diacarb in Capelle aan den IJssel de hand niet om draait.

KM Diacarb in Capelle aan den IJssel is uniek binnen de TKM-groep omdat het niet alleen industriële messen en snijgereedschappen levert, maar ook de bijbehorende service in de vorm van slijpen.

Het bedrijf is actief in elke industrie waarin wordt gesneden – dus ook in de metaalindustrie – en beschikt hiervoor over een geavanceerd machinepark voor rondslijpen, vlakslijpen en profielslijpen. Alle kennis en techniek is voorhanden om plaatschaarmessen, rolschaarmessen en afkantgereedschappen weer als nieuw terug te bezorgen.

TKM Diacarb is een onderdeel van het Duitse concern TKM (The Knife Manufacturers), dat kwalitatief hoogwaardige machinemessen en aanverwante artikelen voor technische toepassingen produceert. TKM heeft diverse vestigingen over de hele wereld. “Binnen de groep zijn wij uniek”, zegt directeur Daniël Lems van het Nederlandse dochterbedrijf. “Want wij leveren als enige niet alleen industriële messen en snijgereedschappen, maar ook de bijbehorende service in de vorm van slijpen.”

Veelzijdige ervaring

De wortels van TKM liggen in de grafimedia branche. Maar ook de chemische industrie, recycling industrie, verpakkingsindustrie voedingsindustrie, papier- en kartonindustrie worden bediend. Juist door deze veelzijdigheid is er grote ervaring opgebouwd in het bedenken van oplossingen om standtijden van snijgereedschappen te verlengen en productiekosten te verlagen. Ook de metaalindustrie profiteert hiervan.

Geavanceerd machinepark

TKM Diacarb is een van de grootste slijpbedrijven in de Benelux. Production manager Remco Bezuijen en zijn collega’s beschikken in hun werkplaats over een geavanceerd machinepark waarmee ze snijgereedschappen volgens de juiste specificaties scherp slijpen of herstellen. Rondslijpen kan tot maximaal diameter 450 x 1600 mm, vlakslijpen tot 6100 mm lengte en verspanend slijpen tot maximaal 3500 x 500 mm. “Naast specifieke technieken als rondslijpen en vlakslijpen zijn wij met name sterk in verspanend slijpen”, zegt Bezuijen. “Daarmee maken we onder andere platen, framestukken, kokers en schijven weer op maat.”

Kantgereedschappen

Bij kantgereedschappen gaat het er niet zo zeer om dat ze scherp moeten zijn. Maar er wil nog wel eens een braampje aan blijven zitten. Door deze gereedschappen op te zuiveren ontdoet TKM Diacarb ze van bramen en worden beschadigingen aan het oppervlak weggenomen. Ook kan een hoek op een stempel worden aangepast als deze iets anders moet worden. De boven- en onderstempels kunnen tot een maximale lengte van 6000 mm volgens de specificaties van de klant weer worden opgezuiverd, in elke gewenst profiel. Ook is het mogelijk om de intrekkanten te laten laserharden. De V-groeven en de punten van de onderbalk worden glad geslepen, de radius wordt gepolijst. “Daarnaast kunnen wij natuurlijk ook nieuwe kantgereedschappen leveren”, vertelt verkoopleider René Woudstra.

Met een geavanceerd machinepark voor rondslijpen, vlakslijpen en profielslijpen is bij TKM Diacarb alle kennis en techniek voorhanden om messen en gereedschappen die in de metaalindustrie worden gebruikt, weer als nieuw terug te bezorgen.

Met een geavanceerd machinepark voor rondslijpen, vlakslijpen en profielslijpen is bij TKM Diacarb alle kennis en techniek voorhanden om messen en gereedschappen die in de metaalindustrie worden gebruikt, weer als nieuw terug te bezorgen.

Schaarmessen

Ook (plaat)schaarmessen zijn in goede handen bij TKM Diacarb. Deze worden zuiver parallel en 4-zijdig geslepen en gericht. De messen worden ook gedemagnetiseerd, wat vrij bijzonder is want dat doet niet ieder slijpbedrijf. Ook voor het slijpen van rolschaarmessen en gummi tussen-/afstandsringen kan men bij TKM Diacarb terecht. En net als voor de kantgereedschappen geldt: vanuit de TKM groep kunnen ook nieuwe plaatschaar- en rolschaarmessen worden geleverd.

Eigen transportdienst

TKM Diacarb heeft weer een drukke periode achter de rug. Want de zomervakantie is voor veel metaalbedrijven het ideale moment om de gereedschappen weer helemaal op orde te laten brengen. Maar ook in de rest van het jaar biedt TKM Diacarb haar slijpservice aan. Het bedrijf beschikt over een eigen transportdienst om het de klanten in de Benelux en een deel van Duitsland zo makkelijk mogelijk te maken. De eigen transportservice haalt de producten die moeten worden geslepen op, en een week later worden deze weer teruggebracht. Als nieuw geslepen volgens de OEM-norm. “Daar doen we geen concessies aan”, zegt Woudstra. “We zijn geen prijsvechter. Klanten eisen van ons kwaliteit zodat ze met hun snijgereedschappen optimaal kunnen produceren en kwalitatief goede eindproducten kunnen maken. Service, kwaliteit en toegevoegde waarde bieden staan daarom bij ons voorop.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Lassen en slijpen zonder compromissen

30-08 Experts van 3M zullen op de beurs aanwezig zijn om de uitdagingen, waar de…

MetavakNieuws

TFT laat cobots schuren, slijpen en polijsten

24-09 Al sinds 1998 staat TFT (Tools For Technology) voor innovatieve en functionele maatwerkoplossingen op…

Verspanen

Eerste GrindingHub trekt 9.500 bezoekers

06-06 “We zijn meer dan tevreden met het succes van deze allereerste GrindingHub. Het hele…

Plaatbewerking

De slijptol is bij MWA steeds minder te horen

14-02 De F1200 ontbraammachine is geschikt voor het nabewerken van plaatdelen tot 1200 mm breed.…

Oppervlaktetechniek

GrindingHub wil middelpunt slijptechnologie worden

31-01 GrindingHub, de nieuwe vakbeurs voor slijptechnologie, biedt van 17 t/m 20 mei een podium…

MetavakNieuws

Licht tot zwaar slijpen, polijsten en frezen

02-10 Kinket SSP is importeur en leverancier van schuur-, slijp- en polijstmaterialen alsmede de daarbij…

Verspanen

Volautomatische oplossing voor slijpen Weldon opspanvlakken

12-07 Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van een nieuwe klant, een internationale marktleider in…

Verspanen

Krebs & Riedel innoveert slijptechnologie al 125 jaar

29-06 Vooral klanten uit de automobiel-, lucht- en ruimtevaart-, machinebouw-, medische technologie en windenergiesector vertrouwen…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema