Snel en veel afschuinen

“Hij kan verschrikkelijk veel en is verschrikkelijk snel”, zegt Norbert Wortelboer over de plaatkantenfreesmachine die Th. Wortelboer op de TechniShow presenteert. Dit nieuwste model (CHP-60G) van de Spaanse fabrikant Cevisa kan plaatdikten tot maximaal 100 mm door de machine heen voeren en in één keer 28 mm afschuinen tot een maximale afschuinlengte van 60 mm in meerdere bewerkingscycli.

Cevisa produceert zes modellen plaatkantenfreesmachines en dit is de nieuwste. Hij freest laskanten met automatische voeding van de plaat of langs de plaat. De hoekstand is nu van 15 tot 70 graden instelbaar. Tevens heeft de machine meer capaciteit gekregen doordat de druk is opgevoerd. De hoogteverstelling (werkhoogte 750-950 mm) maakt dat de machine breed inzetbaar is.
De CHP-60G is een echte freesmachine, ook qua oppervlakte-ruwheid. De machine freest met hardmetalen wisselplaten en is stevig en stabiel geconstrueerd. Hierdoor kan in één keer zoveel worden afgeschuind. “Dat krijg je allemaal ‘extra’ op een transportabele machine”, zegt Norbert Wortelboer. “Hij rijdt langs de plaat en kan dus ook lange lengten afschuinen.”

Lastige materiaalsoorten
De machine is geschikt voor het frezen van dikke platen koolstofstaal, RVS en lastige materialen als Weldox, Hardox en Armox (pantserplaat voor defensie voertuigen). Daarmee is het een interessante machine voor snijbedrijven en voor apparatenbouwers die bijvoorbeeld warmtewisselaars en drukvaten produceren. De eerste machine is nu onder meer in gebruik bij een apparatenbouwer die er gelegeerd materiaal mee afschuint. Tegen lagere gereedschapskosten kan hij hiermee qua materiaalsoorten alle soorten bewerken.

wortelboer Chaflanado CHP-60G (1)

De machine is geschikt voor het frezen van dikke platen koolstofstaal, RVS en lastige materialen als Weldox, Hardox en Armox (pantserplaat voor defensie voertuigen).

Geen nabewerking
Het afschuinen van plaatkanten door middel van frezen in plaats van met een (plasma)brander geniet vaak de voorkeur omdat de rechte kant die overblijft, continu dezelfde hoogte moet zijn. Aangezien een plaat nooit 100 procent recht is, lukt dat niet met een plasmabrander maar wel met een nauwkeurige freesmachine. Plasma brengt bovendien warmte in het materiaal, wat vaak ongewenst is. Bij frezen gebeurt dat niet. Frezen levert bovendien in één bewerking een goede oppervlaktekwaliteit op. Een nabewerking zoals slijpen, die het materiaal harder kan maken en daardoor moeilijker te bewerken is, is niet nodig.
Th. Wortelboer verkoopt deze machine niet alleen, maar verhuurt hem ook. Het in Heumen gevestigde bedrijf beschikt over een verhuurvloot van 60 à 70 machines zodat de klanten snel geholpen kunnen worden. Th. Wortelboer is specialist in machines en gereedschappen voor pijpleidingsystemen. Het bedrijf levert, verhuurt, repareert en onderhoudt machines en gereedschappen voor onder meer lasvoorbewerking en -nabewerking, het testen en repareren van pijpleidingsystemen en het maken en schoonmaken van laskanten aan plaat en strip (staal en RVS). Het specialisme zit vooral in het bewerken van pijpen.
Th. Wortelboer zal op de TechniShow naast de plaatkantenfreesmachine CHP-60 diverse machines/gereedschappen voor pijpbewerken tonen. “We laten een goede doorsnee van ons programma zien.”

Th. Wortelboer, hal 8 stand F104

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Itter bewerkt fijnmechanische componenten in grootformaat op nieuwe Zayer

02-03 “Een bridgetype freesmachine van Zayer stond al geruime tijd op onze wensenlijst”, vertelt Frank…

Verspanen

SteRK CNC floreert op enkelstuksproductie

08-09 SteRK CNC is gestart met een gebruikte freesmachine. Sinds de eerste klant zich meldde,…

Uncategorized

Slijtdelen voor extreem afgeschuind plasmasnijden

20-01 Hypertherm introduceert nieuwe slijtdelen voor snijden met extreme afschuining voor het Maxpro200 LongLife plasmasnijsysteem…

Verspanen

Eigen portaalfrees maakt Otten minder afhankelijk

13-05 De focus van Machinefabriek Otten in Breda, specialist in verspanings-, las- en constructiewerk, ligt…

Verspanen

RoboJob versterkt samenwerking met Emco

20-04 CNC-automatiseerder RoboJob intensiveert de samenwerking met de Oostenrijkse producent van CNC-gestuurde draai- en freesmachines…

Verspanen

Nieuwste troef Brother is snelle freesmachine F600X1

21-08 In de laatste decennia zijn de verspaningsmachines van Brother steeds geavanceerder geworden. De huidige…

Verspanen

Ontwikkelingen gaan snel bij Fanuc

27-03 Als dealer van de Fanuc frees- en draadvonkmachines is Humacs Krabbendam op de Fanuc-stand…

3D

Trumpf industrialiseert 3D-printen in tandtechniek

06-03 Trumpf toont deze maand op een internationale vakbeurs voor tandtechniek in Keulen de productiefste…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV