Steun in de rug voor Melis-startup CastLab

0
65

CastLab, een startup van Melis Gieterijen in Tilburg, is winnaar geworden van de Railtech Innovation Award in de categorie Startup.

CastLab verkort de doorlooptijd van metalen prototypen, verouderde onderdelen, reserveonderdelen en (kleine- en middelgrote) series aanzienlijk. Het levert het vereiste aantal reserveonderdelen en obsoletes binnen 10 werkdagen en voldoet daarbij aan de vereiste productspecificaties en certificeringen. Dat alles overtuigde de vakjury: “Castlab kan binnen tien werkdagen metalen prototypes, niet meer leverbare onderdelen en kleine series produceren. Hiervoor worden onder meer 3D-printers ingezet.”

Technisch Directeur Jeroen van Unen was uiteraard blij met de onderscheiding: “Het was al spannend om genomineerd te zijn, laat staan om deze mooie Award dan ook te winnen! Bij onze startup is tot dusver een heleboel komen kijken en we zijn nog in de beginfase, maar boeken erg mooie resultaten.” Algemeen Directeur Koen Melis: “We zijn erg trots om samen met ons team en onze partners verder aan deze mooie nieuwe onderneming te mogen werken. Het is dan ook een fantastisch signaal en steun in de rug om van een selecte vakjury deze prijs toegekend te krijgen.”

CastLab combineert moderne technieken zoals 3D-print, 3D-scan en casting simulatiesoftware, met jarenlange ervaring, vakmanschap en diepgaande kennis van castingproductietechnieken, legeringen en materialen. Dit resulteert in een ontwikkelingsproces dat de klant helpt bij het (her)ontwerpen, prototyping, (reverse) engineering, topologie-optimalisatie en de vereiste productie, tooling, assemblage en (digitale) warehousing. De eerste pilots zijn succesvol uitgevoerd in samenwerking met NS Compenenten. Castlab richt zich in deze fase specifiek op de maintenance sector.

De Railtech Innovation Awards worden elk jaar georganiseerd op de eerste dag van de Europese Railtech Innovation beurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Een vakjury, bestaande uit experts uit de railsector uit binnen- en buitenland, kiest uit de inzendingen het meest innovatieve idee op het gebied van techniek in de railsector.