TBAuctions wil grootste online veilingplatform van Europa worden

TBAuctions wordt overgenomen door fondsen die beheerd worden door Castik Capital. Hierdoor kan het veilingplatform zijn groei op de Europese online veilingmarkt versnellen. De voorgenomen overname moet nog worden goedgekeurd door de Ondernemingsraad en de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De closing wordt eind dit jaar verwacht.

De groeiambitie van TBAuctions, dat nu in acht Europese landen aanwezig is, heeft al geleid tot een versnelling van aanvullende acquisities.

TBAuctions is in 2018 ontstaan uit de fusie tussen Troostwijk Auctions (B2B-veilingen) en BVA Auctions (B2C-veilingen). Sinds de fusie zijn aanzienlijke investeringen gedaan in de ontwikkeling van een state-of-the-art en schaalbaar IT-platform genaamd Atlas, waarmee het bedrijf toekomstige over­names in heel Europa naadloos kan opschalen en integreren. Dat gaat nu gebeuren onder de paraplu van Castik Capital, dat zich richt op samenwerking met sterke managementteams om zo marktleiders te creëren.

Leidend online veilingplatform

Atlas is een onder­scheidende factor voor TBAuctions om de groei van de online veiling­markt te stimuleren. “We zien dat andere veilinghuizen hun groei en de overgang van fysieke veilingen naar online veilingen alleen kunnen faciliteren door forse investeringen in hun IT te doen”, zegt Herberth Samsom, CEO van TBAuctions. “Met de steun van Castik Capital kunnen we een van de leidende Europese online veilingplatforms worden. Ik voorzie een verdere groei van de online veilingmarkt in Europa, waarin TBAuctions door haar voorsprong op IT-gebied een prominente rol zal spelen.”

Krachtige backbone met veel storefronts

De groeiambitie van TBAuctions, dat nu in acht Europese landen aanwezig is, heeft al geleid tot een versnelling van aanvullende acquisities. De meest recente is de overname van het Belgische bedrijf Vavato, een van de grootste online veilingspelers in de Belgische B2B- en B2C-markt. Net als Troostwijk Auctions en BVA Auctions blijft Vavato binnen de holding opereren met een eigen merk en een online storefront. Dit past perfect in de strategie om met haar eigen schaalbare IT-platform alles te veilen, van kleine consumptiegoederen tot complete industriële voorraden en onroerend goed. Overge­nomen bedrijven worden snel en efficiënt geïntegreerd in de IT-backbone en kunnen zo direct profiteren van de schaalgrootte en efficiëntie, evenals de marketing- en backoffice­ondersteuning. Voor verkopers betekent dit een ongeëvenaarde service en een grotere markt, en voor kopers een nog grotere diversiteit aan aangeboden artikelen.

Circulaire economie

Volgens Michael Phillips, Investment Partner bij Castik Capital, speelt TBAuctions een belangrijke rol in de wereldwijde beweging naar een circulaire economie. Duurzame consumptie – waar TBAuctions actief naar streeft door nieuw onderdak te vinden voor tweedehands- en tweedekansgoederen – staat centraal op de wereldwijde ESG-agenda. Castik wil de missie van TBAuctions te ondersteunen en is van mening dat het bedrijf in een unieke positie verkeert om zichzelf neer te zetten als een van Europa’s toonaangevende online veilingplatforms. “Vooral nu we worden geconfronteerd met een schaarste aan beschikbaarheid van apparatuur als gevolg van verstoringen in de toeleveringsketen, is TBAuctions het online platform dat vraag en aanbod in Europa en daarbuiten samenbrengt”, aldus Philips.

Uit een uitgebreid marktonderzoek, uitgevoerd door Castik Capital, is gebleken dat de Europese online veilingmarkt zeer gefragmenteerd is en grotendeels bestaat uit ‘lokale kampioenen’ met een sterke regionale focus en een beperkte internationale schaal. Het veelbelovende inzicht dat naar voren kwam, is dat “we aan het begin staan ​​van een potentiële pan-Europese marktconsolidatie, die wordt ondersteund door technologische ontwikkeling”, aldus Phillips. “Door zijn Atlas-platform staat TBAuctions uniek gepositioneerd.”

Eerst Europa

Het managementteam en de medewerkers van TBAuctions blijven belangrijke aandeelhouders van de groep. Het management heeft unaniem aangegeven de komende jaren de schouders eronder te willen blijven zetten om sneller te groeien dan de markt. Samsom: “Voorlopig zullen we eerst al onze inspanningen concentreren op de gefragmenteerde Europese veilingmarkt. Daarna zien we wel waar onze reis ons brengt.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Markt voor gebruikte machines stabiel

14-12 Voor deze stabiele situatie zijn volgens Surplex uiteenlopende redenen. Het industriële veilinghuis noemt 2023…

Bedrijf en Economie

Veilingactiviteiten BVA Auctions gaan over naar Troostwijk

09-11 De afgelopen vijf jaar zijn de veilingomzetten van zowel Troostwijk Auctions als BVA Auctions…

Bedrijf en Economie

Inbrengveiling Troostwijk voor een of enkele machines

18-05 Bijkomend voordeel is dat door deze toenemende automatisering het tekort aan geschoold personeel deels…

Toeleveren

Inboedel Waalres Lasbedrijf op online veiling

05-07 Het online aanbod bestaat uit een grote verscheidenheid aan metaalbewerkingsmachines, gereedschappen en een personenwagen.…

Bedrijf en Economie

Constructieafdelingen en spuiterij Hitachi in online veiling

29-06 De constructie-afdelingen in Amsterdam ­– waar grote kranen, bulldozers en graafmachines worden gemaakt –…

Toeleveren

Veilingplatform Surplex groeit in coronacrisis

02-12 Het industriële veilingplatform Surplex heeft dit jaar tot nu toe 584 internationale online veilingen…

Bedrijf en Economie

Surplex brengt vertrouwen in veilingen met uitgebreide service

28-09 Het industriële veilinghuis Surplex met kantoren in dertien landen, waaronder sinds dit jaar ook…

Plaatbewerking

Laserlascel Trumpf 5020 met toebehoren in online veiling

26-06 NTS Hermus in Venray biedt een laserlascel Trumpf 5020 aan via een online veiling…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?