Ter Hoek Vonkerosie: Probleemoplosser van formaat

Ter Hoek Vonkerosie in Rijssen, deze week exposant op TIV Venray, is marktleider in Europa op het gebied van vonkerosie. Alleen al voor het draadvonken beschikt het bedrijf met in totaal 19 moderne machines over een capaciteit van 150.000 uur op jaarbasis. Ter Hoek kan alle werkstukken – van groot tot zeer klein – aan en is continu bezig de techniek te perfectioneren.

Het vakgebied van Ter Hoek Vonkerosie begint daar waar traditionele verspaningstechnieken tegen hun beperkingen aanlopen. Extreem ingewikkelde contouren zijn de dagelijkse praktijk, evenals bijzonder harde materialen, opvallend kleine afmetingen of juist hele grote werkstukken. De klanten zijn machinebouwers en gereedschapsmakers die door hun opdrachtgevers worden gevraagd naar moeilijk te bewerken materialen en extreme nauwkeurigheid. De eindgebruikers zijn dan ook hightechsectoren als de chipindustrie, lucht- en ruimtevaart, de energiesector, instrumentenmakers en de medische wereld.

Technisch werkbare oplossingen
Als dienstverlener onderscheidt ‘probleemoplosser’ Ter Hoek zich doordat het bedrijf als geen ander in staat is om de vraag van de klant te vertalen naar een technisch werkbare oplossing. Behalve de technische processen is ook de logistiek helemaal onder controle. In volledig geklimatiseerde ruimtes maakt Ter Hoek dagelijks waar wat het belooft: korte levertijden voor exact gedefinieerde bewerkingen en eindresultaten.

Onlangs is een grote opdracht binnengehaald in de lucht- en ruimtevaartindustrie. Omdat procesbeheersing in deze sector een must is, heeft Ter Hoek Vonkerosie hiervoor een eigen softwarepakket ontwikkeld om de processen te borgen.

Lange werkstukken
Daarnaast is fors geïnvesteerd in nieuwe technologieën. Zo is onlangs de grootste zinkvonkmachine die de Zwitserse machinebouwer AgieCharmilles op dit moment levert geplaatst. Deze Form 400 zinkvonker heeft een zeer groot bereik (900 x 700 mm bewerkingsslag). Het grootste werkstuk mag 4.000 kg wegen en een afmeting hebben van 2000 x 1200 x 700 mm. Alle mogelijke bewegingen en technologieën kan deze machine uitvoeren. Deze machine heeft een speciaal opspanbed waardoor er lange werkstukken doorheen kunnen, zodat alle vonktechnologieën roterend uitgevoerd kunnen worden bij hoge werkstukken. Over het hele bereik zijn nauwkeurigheden tot 0,005 mm en ruwheden tot 0,15 Ra mogelijk.

Nog fijnere ruwheden
Ook op het gebied van micro vonkbewerkingen is weer een stap gezet. De micro vonkfreesmachine is uitgerust met een UltraFine generator. Hiermee zijn nog fijnere ruwheden tot 0,10 Ra zijn haalbaar, geheel vrij van ook de laatste smeltdeeltjes. Voor onder andere de medische industrie en micro-componenten wordt dit steeds belangrijker. Om vorm elektrodes te fabriceren voor deze micro machines is er tevens geïnvesteerd in Wire-Dress unit. Deze kan volautomatisch en binnen 1 micron elektrodes aanmaken en nameten (binnen 0,5 micron).

Door de toenemende vraag naar kennis op vonkerosiegebied is de capaciteit onlangs uitgebreid met een Makino draadvonkmachine. Deze DUO-64 heeft een bereik van 600 x 400 x 425 mm en beschikt over een optie die roestvorming op de producten kan minimaliseren.

In nauwe samenwerking met de Japanse machinebouwer Makino kan Ter Hoek met de UP32J Hightech draadvonker nu een ruwheid halen van 0,05 Ra in staal, met 0,20 mm draad. In hardmetaal gaat dit naar 0,03 Ra. Dit is nog nooit eerder op een waterbad machine met 0,20 mm draad bereikt.

Ter Hoek Vonkerosie
Standnummer 245

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Precisie draadvonkmachine Mitsubishi voor werkstukken tot 1250 mm

30-06 Precisiecomponenten worden groter. Engineers willen ook in grote werkstukken hogere nauwkeurigheden en ultra lage…

Verspanen

Draadvonkspecialist MG Tech van start

13-09 Flexibel, servicegericht en innovatief. Dat zijn de drie kernwaarden van het nieuwe bedrijf MG…

Verspanen

Draadvonker Optimum overgenomen door Ebbers

28-02 Ebbers Metalworks in Doetinchem heeft begin dit jaar de aandelen van Optimum in Didam…

Verspanen

Slijpspecialist Vossebelt ziet potentie in draadvonken

18-12 Machineleverancier Humacs Krabbendam heeft een nieuwe Fanuc draadvonkmachine geleverd aan Vossebelt precisiebewerking in Emmen.…

Automatisering

Nieuwe Robodrills en draadvonkmachines Fanuc

01-11 Fanuc heeft zijn complete reeks Robodrill frees-, tap- en boormachines vernieuwd en uitgebreid met…

Verspanen

Nieuwe perfectionist zet Optimum voort

10-10 Passie. Dat woord valt vaak tijdens het gesprek met Toon Groen en Gertjan van…

Verspanen

XXL zinkvonken bij Assmann Verspaningstechniek

02-05 Sinds kort beschikt Assmann Verspaningstechniek over een grote zinkvonkmachine. Deze Ingersoll Gantry 800, de…

Verspanen

Geautomatiseerd frezen en draadvonken

02-03 GF Machining Solutions presenteert op de TechniShow customer services, 5-assig frezen op een HEM…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV