Trumpf realiseert proef plaatwerkfabriek voor Industrie 4.0

0

Trumpf zet de volgende stap in de praktische omzetting van Industrie 4.0. Op de huisshow Intech in Ditzingen presenteert de gereedschapsmachinebouwer en laserspecialist deze week een proeffabriek die draait op een netwerk. Het bedrijf heeft haar productie-eenheid plaat, die vergelijkbaar is met een klassieke fabriek voor plaatbewerking, omgezet naar digitale procesaflopen.

Hier worden bouwstenen van Trumpfs eigen oplossingen TruConnect en het digitale businessplatform Axoom intensief benut en doorontwikkeld. Zo kan bijvoorbeeld een MES-systeem de machinetoestanden vastleggen, weergeven en evalueren – papierloos, interactief en met steeds actuele productiemeldingen op een mobiel apparaat.

Productiviteit met 30 procent omhoog
Trumpf is al jaren in de weer met de realisering van Industrie 4.0. “Juist omdat het thema relatief abstract is willen en moeten we dicht op onze klanten zitten, hun oriëntatie bieden en veel open vragen beantwoorden. Dat verwachten de klanten van ons en dat is ook onze ambitie”, onderstreept Mathias Kammüller, verantwoordelijk voor de divisie werktuigmachines, de centrale rol van Industrie 4.0. “Onze productie-eenheid plaat is een concreet voorbeeld hoe Industrie 4.0 functioneert. Met zulke toepassingsvoorbeelden zijn we in staat om de productiviteit de komende jaren met tot wel 30 procent op te voeren.”

Gewoontegetrouw presenteert Trumpf op de huisshow zijn volledige product- en  technologieportfolio. Naast nieuwe en bewezen installaties voor het snijden, lassen, buigen en ponsen stelt het concern ook haar omgebouwde  demonstratiecentrum in Ditzingen voor. In het zogeheten TruConnect Forum kunnen op verzoek specifieke oplossingen voor de Smart Factorys van de klanten worden ontwikkeld.

Werken 4.0
Trumpf houdt zich niet alleen bezig met de technologische uitdagingen, maar ook met de maatschappelijke gevolgen van de digitalisering door de veranderende arbeidsmarkt. “Industrie 4.0 leidt tot andere functies, die andere competenties van onze medewerkers vragen”, zegt Gerhard Rübling, directeur personeelszaken. “Deze competenties moeten vanwege de snelle veranderingen met moderne leervormen worden aangeleerd. Daarom werken wij momenteel aan een nieuw kwalificatieconcept voor de vaardigheden van onze medewerkers. Multidisciplinaire en  procesgeoriënteerde vaardigheden spelen daarin een belangrijke rol.”

Trumpf voorziet dat de arbeidsmarkt in de toekomst sterk door mobiliteit en flexibiliteit van de werknemers zal worden gekenmerkt. Dat zijn ook centrale punten in de nieuwe arbeidsvoorwaarden waarover momenteel wordt onderhandeld. “Wij willen af van de starre werktijden per week en naar een jaarwerktijd”, verklaart Rübling. “Dat biedt meer flexibiliteit voor de onderneming en de medewerkers.”  Zo kunnen bijvoorbeeld pieken in de productie beter worden opgevangen en voor de vakantie langere vrijetijdsblokken ingepland worden.