Vakantie

Inmiddels zitten we alweer in juli. De grote vakantie staat voor de deur. Ongetwijfeld heb je als ondernemer met veel passen en meten iedereen zijn drie weken kunnen laten opnemen. Die paar medewerkers zonder kinderen waren een uitkomst; zij gaan voor of na de schoolvakanties. Er is in ieder geval bezetting gedurende de maanden juli en augustus. Het vakantiegeld is betaald en de loonheffing hiervan is bij de Belastingdienst.

Han van Rijn Specialist in overnames en financieringen voor technische ondernemingen

De maanden van mindere omzet en orderintake zijn begonnen. Klanten betalen wat later, want tja iedereen is op vakantie hè. Voor velen toch allemaal een beetje spannend. De cashflow is aanzienlijk minder en de vaste kosten gaan gewoon door. Jouw vakantie is een beetje om die van de medewerkers heen gepland en wellicht is er thuis ook onderhandeld om de vakantie maar in tweeën te knippen. Eerst twee weken in juli en eind augustus nog een week bijvoorbeeld. Ieder jaar weer hetzelfde. Vlak voordat je weg wilt gaan, komt een klant met een mogelijk mooie order. Toch de laptop maar mee? En toch maar telefonisch bereikbaar zijn?

Ik herinner me Edward. Een paar jaar geleden waren we bezig met de verkoop van één van zijn bedrijven. Het ging om een serieuze transactie waar een tweetal concurrenten tegen elkaar opgeboden hadden. De planning lag om in de eerste helft van september het bedrijf notarieel over te dragen. De weken voor de overdracht zijn altijd heel hectisch. Het due diligence wordt afgerond en alles wat we met elkaar hebben afgesproken of afspraken over hebben willen maken, moet op papier komen. Advocaten, banken, notaris en accountants beginnen zich er mee te bemoeien en aan mij de schone taak om “alle kikkers in de kruiwagen” te houden. Edward had er niet zoveel last van.

Al jaren is hij de hele maand augustus in Spanje en vanaf de kerst een maand in de bergen in Oostenrijk. Zo ook dat jaar. In alle hectiek, en enigszins tot verbazing van ieder, vertrok hij op 1 augustus richting de zon. Geen laptop mee en een vriendelijk verzoek vooral niet te bellen! “Je kent mijn kaders Han dus succes ermee”, “de zaken die je echt wil overleggen, parkeer je en dat bespreken we op 1 september”. Ook voor zijn medewerkers was hij niet bereikbaar. “Niets is zo dringend dat het niet kan wachten tot 1 september”. Het was soms even wat lastig, maar ik mocht twee keer op digitale audiëntie komen. Het is uiteindelijk allemaal gelukt. De geplande datum hebben we gehaald.

Achteraf had ik veel respect voor zijn instelling. We werken allemaal intensief en dat proberen we tijdens de vakantie, weliswaar op een lager pitje, door te zetten. Waarom niet zoals veel van jouw medewerkers doen? Je hebt vakantie, punt uit!

Han van Rijn
Specialist in overnames en financieringen
voor technische ondernemingen
han@kromhout.net

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

Belastingdienst

19-09 Ooit had hij het bedrijf overgenomen en van een traditionele verspaner omgebouwd tot een…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

18-07 Het ligt er natuurlijk megatondik bovenop wat het doel is van deze speciale open…

Columns

Bellen

19-06 Angst voor het onbekende en angst voor weinig interesse in zijn bedrijf en daardoor…

Columns

Doe het nu!

22-05 Het overgrote deel van de vriendengroep werkte al. Max was net begonnen en ik…

Columns

Reputatie

25-04 Hij liet graag zien hoe succesvol hij was. Strakke pakken met spierwitte overhemden, voor…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

11-04 In een flits d(w)alen m’n gedachten af naar de nieuwste stap in de optimalisatie…

Columns

Failliet

28-03 Toen Wouter nog een kind was, was zijn vader vertrokken naar een Aziatisch land,…

Columns

Een stap terug?

27-02 Anton was ooit begonnen als servicemonteur bij de onderneming, een machinebouwer voor de bouwstoffenindustrie.…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema