Van Halteren Metaal moderniseert perscapaciteit

Van Halteren Metaal in Bunschoten heeft geïnvesteerd in een nieuwe 250 tons C-frame Sangiacomo excenterpers. Deze is geleverd en geïnstalleerd door Belttech. De pers is qua veiligheid en ergonomie uitgevoerd volgens de laatste stand der techniek.

De nieuwe 250 tons C-frame Sangiacomo excenterpers is qua veiligheid en ergonomie uitgevoerd volgens de laatste stand der techniek.

“Deze pers voldoet aan alle veiligheidseisen”, vertelt inkoopmanager Silvester Koelewijn van Van Halteren Metaal. “Dat vinden we belangrijk. We investeren altijd goed in ons machinepark en willen hier altijd de veiligheidsnormen blijven hanteren naar de huidige tijd.” Van Halteren Metaal maakt technisch hoogwaardige producten voor industriële klanten en overheden over de hele wereld. Bij het produceren van een aantal onderdelen daarvoor wordt de excenterpers ingezet. Er worden vooral veel ringen geperst met een gewicht van 45 à 50 kilo. Dat gebeurde tientallen jaren op een pers, die weliswaar nog steeds functioneerde, maar nu wel aan vervanging toe was.

Voor de operators is het werk door de komst van de nieuwe machine een stuk makkelijker geworden. Was het verstellen van de stoterhoogte bij de oude pers nog zwaar handwerk, de nieuwe excenterpers is uitgerust met een motorische stoterhoogteverstelling. De stoterhoogte wordt nu met drukknoppen versteld en de positie van de stoter kan eenvoudig worden afgelezen. Dit maakt het werk niet alleen veel minder zwaar, maar levert ook tijdwinst op. “Afhankelijk van het type product en de omvang van een serie, passen we de stoterhoogte toch elke paar dagen wel een keer aan. Dat kostte ons voorheen een half uur, nu nog maar een paar seconden”, aldus Koelewijn.

Ook de moderne Siemens besturing met Pilz componenten voor de veiligheidsschakelingen is een duidelijke verbetering. De perstafel is voorzien van een afscherming, die is afgestemd op de toepassing.

Voor het beladen en ontladen van de producten én de gereedschappen, heeft Van Halteren Metaal zelf een slede-systeem ontwikkeld. De slede kan vanaf de zijkant van de pers worden afgetrokken, waarna de producten en de gereedschappen buiten het daadwerkelijke werkgebied van de pers met een zwenkkraan kunnen worden beladen, ontladen dan wel gewisseld. Na het inleggen van het product worden onder-gereedschap met product met behulp van de slede tot in de pers-positie onder de stoter geschoven.

Vervolgens kan de tafelafscherming met de schuifdeur verder gesloten worden waarmee de gevarenzone volledig afgesloten is en kan de pers met het voetpedaal gestart worden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Stokoud beestje vervangen door moderne Sangiacomo pers

12-10 Belttech heeft bij Greif in Vreeland een 70 jaar oude excenterpers vervangen door een…

Geen categorie

Rijva doet service en reparaties over aan Nubec

02-03 Rijva in Vaassen, specialist op het gebied van spaanloze bewerkingen, heeft per 1 februari…

Geen categorie

Rijva levert vier Sangiacomo excenterpersen aan Sobinco in België

11-03 Rijva heeft van Sobinco in het Vlaamse Zulte de opdracht ontvangen voor de levering…

Geen categorie

Rijva installeert twee Sangiacomo excenterpersen bij Cookson

20-02 Rijva heeft onlangs bij Cookson Electronics in Naarden twee nieuwe excenterpersen van het fabrikaat…

Geen categorie

Forse excenterpers geeft VD Leegte Metaal flexibiliteit

18-06 Bij VD Leegte Metaal was de keuze snel duidelijk: een 450 tons mechanische excenterpers,…

Geen categorie

Nieuwe mechanische persen Hoffmann met veel standaard

18-04 F. Hoffmann in Zwijndrecht introduceert een aantal nieuwe Ross C-frame excenterpersen van de Italiaanse…

Bedrijf en Economie

Voortman Machines viert 25-jarig bestaan

12-09 Omringd door familie, vrienden, ondernemers uit Rijssen en omgeving en tal van relaties uit…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X