Van Rijsoort Bending zet krachtpatser aan het werk

0

Van Rijsoort Bending in Klaaswaal heeft deze zomer zijn ‘Hulk’ geïnstalleerd. De SB3-360 van de Zweedse product SweBend is een van de sterkste profielwalsen van Europa. Met de aanschaf van deze 55 ton wegende krachtpatser heeft Van Rijsoort zijn buigcapaciteit verdubbeld.

De enorme machine is in Zweden speciaal voor Van Rijsoort samengesteld. Na de nodige tests is hij met speciaal transport naar Klaaswaal vervoerd. Daar waren inmiddels alle voorbereidingen getroffen. Zo kon de wals begin juli met een versterkte mobiele kraan door Jan van Dam Machine Transport in de speciaal vervaardigde put worden geplaatst. Daarna volgden een vlotte installatie en de start-up. Een testbuiging werd vervolgens met loepzuivere nauwkeurigheid uitgevoerd. Deze video laat de eerste twee buigingen zien.

Extremere vormen
Van Rijsoort Bending krijgt al langer aanvragen voor het buigen van nóg grotere, dikkere en zwaardere materialen. Waar eerder soms ‘nee’ moest worden verkocht, kan nu staal, RVS en aluminium worden gebogen in bijna elke radius, vorm en afmeting. Denk aan buizen tot en met ø 508 mm, balken tot en met 1000 mm en kokers tot en met 500 mm. De nieuwe profielwals betekent niet alleen meer capaciteit, omdat Van Rijsoort nu wel kan buigen wat voorheen niet mogelijk was, maar ook meer mogelijkheden, omdat extremere vormen kunnen worden gebogen.

Groter buigwerk
Van Rijsoort Bending bestaat dit jaar 115 jaar en is precies 45 jaar in Klaaswaal gevestigd. Het bedrijf is specialist in het buigen van buizen en profielen voor tal van toepassingen en ziet dat opdrachtgevers in de staalbouw, offshore, machinefabrieken, voedingsmiddelenindustrie en constructie-, piping- en installatiebedrijven behoefte hebben aan steeds groter en zwaarder buigwerk. Aan die vraag kan nu worden beantwoord.
Met de investering is Van Rijsoort Bending wat het wil zijn: een betrokken specialist die de klant volledig ontzorgt en meedenkt bij alle facetten van het werk. Klanten kunnen nu groter, dikker en zwaarder buigwerk in Klaaswaal neerleggen. Om hen te verzekeren van de meest optimale buigmethode geeft Van Rijsoort feedback op de tekeningen en worden buigtechnische suggesties gedaan. Naast het buigwerk kunnen ook aanvullende bewerkingen worden verzorgd, van paszagen tot lassen en van boren tot doorstempelen, waarmee het product geschikt is voor montage. Bij verpakken en transporteren draait alles om de hanteerbaarheid en de bescherming. Dat voorkomt niet alleen beschadigingen tijdens het transport, het maakt het laden en lossen ook gemakkelijker. En doordat de onderdelen zijn gemarkeerd, versnelt dat het montageproces.