Van Schijndel Metaal: voorbehandeling poederlakken in één procesgang

Van Schijndel Metaal in Dongen heeft de voorbehandeling bij het poederlakken sterk verbeterd. De oude ontvettingsinstallatie is vervangen door een nieuwe reinigingsinstallatie, die in één procesgang volledig automatisch de producten ontvet, schoonspoelt, fosfateert, twee maal naspoelt en droogkookt met een temperatuur van 120 graden. “Dit ontvettingsproces is geschikt voor alle basismaterialen (staal, RVS en aluminium) die wij lakken”, zegt directeur Hans van Eijck.

De hoofdactiviteit van Van Schijndel Metaal is het maken van halffabricaten uit dunne plaat. Poederlakken is echter een essentieel onderdeel van het bedrijfsproces. “Door onze producten in eigen beheer te lakken verkorten wij onze doorlooptijden ten opzichte van onze concurrenten”, zegt Van Eijck. “Daarnaast levert het bij kleinere seriegroottes vaak een kostenvoordeel op door het wegvallen van verpakkings- en transportkosten. Ook met het oog op de kwaliteit hechten wij er veel waarde aan het gehele proces onder controle te hebben. Onze relaties ervaren dat als een groot voordeel. Doordat wij beide processen zelf beheersen en kennis en expertise hebben op beide vlakken, is de kans op afkeur bijzonder klein.”

Flexibiliteit in proces
Daarom is er nu geïnvesteerd in een BvL reinigingsinstallatie type Ocean RW 2300. Dit is een tweebads-installatie met een extra nevelsproeileiding. Deze is in nauwe samenwerking met Kluthe, de leverancier van de chemicaliën, gespecificeerd. De machine beschikt over twee wisseltafels zodat het laden en lossen van de onderdelen kan plaatsvinden tijdens het ontvettingsproces. De capaciteit is 1650x1650x1500mm, ruim voldoende voor de capaciteit van de poederlakinstallatie.
De installatie is niet gekoppeld aan de poederlakinstallatie maar staat stand-alone. “Een bewuste keuze”, aldus Van Eijck. “Hoewel dit meer handling oplevert geeft dit namelijk veel flexibiliteit in het proces. Dit levert voordeel op bij kleine seriegroottes en veel kleurwisselingen op een werkdag. Daarnaast zijn het overwegend erg complexe producten die wij lakken. Daarbij is de manier van ophangen of plaatsen tijden het ontvetten anders dan tijdens het poederlakken. Dit maakt in-line ontvetten al minder interessant.”

Stofdeeltjes grondig verwijderd
De nieuwe installatie geeft een veel schoner resultaat dan de oude ontvettingsinstallatie. Het resultaat qua ontvetten is gelijkwaardig maar door het nieuwe wasproces worden alle stofdeeltjes (onder andere slijpsel van het schuren) ook grondig verwijderd. Met het oude proces moest dat later in het proces nog handmatig gebeuren. Het systeem kent nagenoeg geen steltijd per product en bovendien is in het nieuwe proces een extra stap toegevoegd, namelijk fosfateren. Het aanbrengen van een conversielaag zorgt voor een extra bescherming aan de te lakken producten. Dit was in het verleden niet het geval. Het nieuwe systeem is voorts minder milieubelastend en prettiger voor de medewerkers in het dagelijks gebruik.

Veel kleurwisselingen
Deze installatie is samen met de poederlakinstallatie ideaal voor kleine series en veel kleurwisselingen. Van Eijck: “Door het aanbrengen van een conversielaag kunnen de te lakken producten tot enkele dagen voor het lakken al worden ontvet. Dat geeft alle vrijheid om snel en flexibel te werken. Dit is met name van belang omdat poederlakken onderdeel is van het complete proces van produceren. Snel schakelen en reageren op een actuele verandering in de planning wordt hiermee vereenvoudigd. Doordat wij het afgelopen jaar een lean project met betrekking tot planning hebben doorlopen, zijn onze doorlooptijden met ongeveer 50 procent verkort. Hierbij is het nog belangrijker geworden snel te kunnen schakelen en steltijden tot een minimum te reduceren.”

Voor de klanten van Van Schijndel Metaal is de belangrijkste toegevoegde waarde van de nieuwe installatie de verbeterde kwaliteit van voorbehandeling. “Door het wegsnijden van het handmatig verwijderen van stofdeeltjes verkleinen wij de kans op afkeur door stofinsluiping. De extra conversielaag beidt een betere hechting van de lak, waardoor de kans op afkeur hierop ook afneemt. Hoewel de resultaten op dit vlak al goed zijn, zetten we hier met deze installatie nog een belangrijke stap.”

ISO 9001 gecertificeerd
Van Schijndel Metaal is recentelijk ISO 9001 gecertificeerd. Het proces is soepel doorlopen omdat het bedrijf al jaren werkt met een kwaliteitssysteem dat gestoeld is op methodieken en werkwijzen die als basis kunnen dienen voor ISO certificering.
Speerpunten waren de leveranciersbeoordelingen, het meten van de klanttevredenheid, de interne audits en de directiebeoordeling. Ondersteund door Arnold Hermann van Bell & Hermann zijn deze onderwerpen beoordeeld en waar nodig aangepast voor certificering. De overige procedures waren al zodanig ingericht dat aanpassingen niet noodzakelijk waren voor certificering.
Van Schijndel Metaal is blij met de certificering en de wijze waarop het proces is doorlopen. “Het is voor ons een bevestiging dat onze werkwijzen en werkprocedures doordacht zijn en consistent worden nageleefd. Het ISO 9001 certificaat zorgt ervoor dat wij ons nog bewuster zijn geworden van het belang van het toetsen van de klanttevredenheid, de beoordelingen van de leveranciers en het houden van interne audits”, aldus directeur Hans van Eijck.
Van Schijndel Metaal vervaardigt halffabricaten uit dunne plaat op klantspecificatie. Engineering, lasersnijden, ponsen, kanten, lassen maar ook poederlakken en assemblage worden allemaal onder één dak uitgevoerd. Hierdoor is Van Schijndel Metaal een geschikte partner voor complex samengesteld plaatwerk in kleine tot middelgrote series. Met haar bedrijfsgrootte van 32 medewerkers is er volop ruimte voor persoonlijke aandacht, ook bij geringere omzetgroottes.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Omslag industrie door prijsstijgingen, toeleveringsproblemen en afkoelende economie

11-07 Na een sterk 2021 verliest de industriële activiteit vaart. De volumegroei was in de…

Plaatbewerking

Terug naar dagdienst met twee lasers

15-03 Directeur/eigenaar Jessica van Schijndel en haar team zijn drukdoende Van Schijndel Metaal – dat…

Oppervlaktetechniek

Kleuren kiezen op een innovatieve manier

21-04 De nieuwe ColourSelector is een display met 490 kleurstaalpanelen in gepoederlakt aluminium, gepresenteerd in…

Toeleveren

ZIMM verbetert en vergroot Z-serie hefschroefspindels

22-01 De Z-serie hefschroefspindels van ZIMM wordt vervangen door de ZE-serie. Het betreft een ontwikkeling…

Toeleveren

Nederlandstalige website ACE Stoßdämpfer

16-12 Informatie zoeken over dempingsoplossingen, producten bestellen in de webshop en berekeningen uitvoeren met de…

Toeleveren

Weekamp Deuren overgenomen

29-11 Deli Home, producent en distributeur van constructieve en decoratieve woonproducten, heeft Weekamp Deuren overgenomen.…

Toeleveren

Belangrijkste onderzoeksfaciliteit SKF naar Nederland

28-11 Om in te spelen op de snelle ontwikkelingen van de industriële markt heeft SKF…

Toeleveren

Centrale noodverlichting voor industriële omgevingen

19-11 Veko Lightsystems en Eaton werken samen waardoor Veko in staat is centrale noodverlichtingsinstallaties aan…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV