VDL lanceert online bestelplatform OrderOn.com

VDL Groep lanceert met OrderOn.com een online platform voor het on-demand bestellen van metalen producten. Als eerste kunnen klanten offertes aanvragen en bestellingen plaatsen voor lasergesneden en gekante onderdelen bij VDL Technics in Boxtel. Op den duur zullen meer bewerkingen van metalen en kunststoffen bij de ruim honderd VDL-vestigingen door middel van een muisklik binnen handbereik komen van de hele maakindustrie.

Bart van der Staak, Hoofd Verkoop bij VDL Technics en projectleider OrderOn.com platform, toont een onderdeel dat nu online kan worden besteld. “Met dit platform kunnen we een groot deel van de aanvragen van onze klanten afvangen.”

Maar het zal nog wel even duren voor het zover is. “We bouwen dit platform zorgvuldig en geleidelijk aan op”, zegt Bart van der Staak, Hoofd Verkoop bij VDL Technics en tevens projectleider OrderOn.com platform.

Nieuw brand

Het live gaan van het platform, dat door VDL zelf is gebouwd en als een nieuw brand in de markt wordt gezet, is een grote stap voorwaarts in de digitalisering van de productie- en bedrijfsprocessen bij het industriële familiebedrijf. Tot dusverre gaat het offerte- en orderproces bij de VDL-bedrijven veelal op de traditionele manier. Van der Staak: “Het uitbrengen van een offerte kan zo maar een week duren. De markt vraagt iets anders. Met dit platform kunnen wij het bestelproces vereenvoudigen en versnellen. Een offerte is hiermee binnen enkele minuten beschikbaar.” Hij ziet het platform als een additionele bestelmogelijkheid. “Voor veel specifieke aanvragen van klanten is nauw contact nodig met onze medewerkers. Dat zal zo blijven. Ook kunnen klanten offertes blijven aanvragen op de manier die ze gewend zijn. Een groot deel van de aanvragen is af te vangen met dit platform.”

Gebruiksgemak

VDL Technics, een toeleveringsbedrijf van plaatwerk en gelaste samenstellingen, is het eerste VDL-bedrijf waar het platform OrderOn.com is geïntegreerd in het productie- en bedrijfsproces. De reden hiervoor is dat het calculeren van plaatwerk redelijk goed is te automatiseren, zoals diverse andere toeleveranciers in deze sector reeds bewijzen. Toch tilt VDL het online bestellen hier naar een hoger niveau. OrderOn.com blinkt volgens Van der Staak uit in gebruiksgemak.

Een klant hoeft niks te downloaden. De klant hoeft slechts zijn Step- en/of DXF-files te uploaden, waarna het platform alles calculeert in 3D; DXF-files worden automatisch omgezet naar 3D. Daarna dient de klant in te loggen. Hierbij volstaat het invullen van de bedrijfsnaam en het KVK-nummer, vervolgens worden alle gegevens automatisch toegevoegd. Dat is makkelijk voor de klant.

Het platform OrderOn.com is gekoppeld aan het ERP-systeem, dat automatisch de kostprijs van de bestelde producten berekent, de verpakkings- en de transportkosten alsmede diverse bezorgdatums.

“De verpakkings- en transportkosten tonen we er separaat direct bij omdat we zien dat levering af-fabriek minder in trek raakt”, aldus Van der Staak. “Steeds meer klanten willen hun producten op een afgesproken tijdstip op het gewenste adres bezorgd krijgen.” Resulteert een offerte in een order, dan loopt deze automatisch verder het productieproces in. VDL Technics is al verregaand geautomatiseerd, ook dat was een belangrijke reden om deze vestiging de primeur van het platform te geven.

Opstarten

Recent heeft het bedrijf gericht geïnvesteerd in twee volautomatische TruLaser Center 7030 lasersnijsystemen van Trumpf met 12 kW vermogen. Deze worden vanuit het Stopa magazijn beladen, waarna ze snijden en de delen zelf uitsorteren. Ook is een automatische TruBend buigcel geplaatst, die eveneens is gekoppeld aan het platenmagazijn voor de automatische aan- en afvoer van producten. De lasersnijmachines kunnen voor een order vanaf OrderOn.com automatisch worden opgestart zonder dat een programmeur er naar kijkt. Van der Staak: “Het kan letterlijk zo zijn dat er op vrijdag aan het eind van de dag een order wordt geplaatst en dat deze maandagmorgen uitgesorteerd klaar ligt.”

VDL Technics beschikt over twee volautomatische TruLaser Center 7030 lasersnijsystemen van Trumpf. De lasers kunnen voor een order vanaf OrderOn.com automatisch worden opgestart zonder dat een programmeur er naar kijkt.

VDL Technics beschikt over twee volautomatische TruLaser Center 7030 lasersnijsystemen van Trumpf. De lasers kunnen voor een order vanaf OrderOn.com automatisch worden opgestart zonder dat een programmeur er naar kijkt.

Zo veel mogelijk automatiseren

Zo gaat VDL stap voor stap verder. Het industriële familiebedrijf wil vanaf de offerte-aanvraag tot en met de productie zo veel mogelijk automatiseren. “Bij VDL Technics zijn we nu bijvoorbeeld ook bezig met AMR’s (Autonomous Mobile Robots) om de logistieke handelingen tussen de verschillende afdelingen te automatiseren”, zegt Van der Staak. “VDL wil met haar maakprocessen op mondiaal niveau concurreren. Dat doen we met een combinatie van hoogwaardig vakmanschap, moderne machines en verregaande automatisering. Daarmee streven we naar 24/7 productie, die we 24/7 willen aansturen. We kiezen er niet voor om hier 24/7 medewerkers in te zetten. Dus moet je automatiseren.”

Uitbreiden op plaatwerk

OrderOn.com is veel getest met zusterbedrijven binnen VDL Groep en een aantal geselecteerde klanten. Alle aandacht richt zich nu op het live gaan van het platform, hetgeen best een spannend moment is. Daarna zal het platform geleidelijk aan worden uitgebreid met meerdere bewerkingen en meer VDL-bedrijven. Hierbij ligt de focus allereerst op het uitbreiden op plaatwerk. Bewerkingen als afbramen, tappen en boren en ook buislasersnijden zijn voor de hand liggende bewerkingen om toe te voegen. VDL Groep onderzoekt wat de logische bewerkingen daarna zijn.

Alleen al in plaatwerk is nog veel werk te doen. Binnen VDL Groep zijn bijvoorbeeld zo’n dertig lasersnijmachines operationeel. Digitalisering biedt hier gigantische mogelijkheden, zowel voor de klanten als voor VDL. Van der Staak: “Het platform brengt de klant straks automatisch bij de juiste laser voor bijvoorbeeld dik materiaal of voor snijwerk langer dan 3 meter. Ook kunnen we makkelijk combinaties maken: snijden en kanten bij de ene vestiging, lassen bij de volgende en lakken bij weer een andere. Voor VDL is het een groot voordeel dat we nu makkelijker een optimale bezetting van de capaciteit binnen de hele groep kunnen realiseren. Digitalisering is daar voor een groot deel het antwoord op.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

VDL Triple T Academy biedt BBL-leerlingen extra vaardigheden

26-09 Dit uitdagende mbo-opleidings-programma van VDL Groep is ontwikkeld in samenwerking met FC Eindhoven en…

Bedrijf en Economie

Ondanks tegenwind omzetgroei VDL

05-09 Na de eerste zes maanden van 2022 bedraagt de gecombineerde omzet van het industriële…

Plaatbewerking

Trumpf presenteert nieuw fiberlaser-werkpaard

27-06 “De TruFiber 2000 P is geschikt voor toepassingen variërend van lasersnijden en laserlassen tot…

Plaatbewerking

Trumpf heeft handen vol aan ‘waanzinnige orderintake’

18-05 “De orderintake ligt 40 à 50 procent hoger dan vorig jaar en dat is…

Plaatbewerking

Krachtige 24 kW schijflaser van Trumpf richt zich vooral op zware industrie

04-05 De nieuwe TruDisk schijflasers zijn geschikt voor het snijden, lassen en bewerken van oppervlakken; ze…

Plaatbewerking

Microjoints worden nanojoints

19-04 “Met onze nanojoints kunnen gebruikers de procesbetrouwbaarheid tijdens het lasersnijden verbeteren en verschillende werkstappen…

TechnishowNieuws

TechniShow komt op cruciaal tijdstip

12-04 De sombere, zelfs wat negatieve geluiden rond TechniShow ontgaan Eisma en Mans niet. Zoals…

Automatisering

Productiviteitswinst met Trumpfs nieuwe Oseon-software kan oplopen tot 20%

21-03 De software omvat een reeks nieuwe opties om het transport van materialen flexibel en…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X