Veel animo voor omscholen in CNC verspaning en mechatronica

0

STODT Toekomsttechniek in Hengelo heeft sinds de start van het nieuwe seizoen bijna 100 nieuwe inschrijvingen voor de technische BBL-opleidingen gekregen; dat is ruim 20% meer dan vorig jaar. Het opleidingsinstituut scoort in heel Nederland met het omscholen in CNC verspaning en mechatronica.

BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg: vier dagen werken, één dag leren. Vooral het Schakelprogramma voor zogeheten zij-instromers en de nieuwe flexibele opleiding Mechatronica voor BBL niveau 3 en 4 zijn goed ontvangen. Elise Wagelaar van STODT schrijft de ‘overweldigende animo’ onder meer toe aan de toegenomen media-aandacht voor ‘kiezen voor techniek’. “Naast doorstromers vanaf niveau 2 uit technische bedrijven krijgen we veel aanmeldingen van zij-instromers, mensen die in een andere sector hun opleiding hebben gevolgd en daar misschien ook al hebben gewerkt. Naast onze vaste klantenkring melden zich telkens weer nieuwe bedrijven; tegenwoordig tonen ze vanuit heel Nederland belangstelling. Bedrijven krijgen behoefte aan jonge aanwas en zien de noodzaak van opleiden op niveau 3 en 4; ze komen naar ons toe omdat ze ontzorgd willen worden, zodat de focus op de productie kan blijven.”

Zij-instromers
Het BBL 3 Schakelprogramma zij-instromers voor CNC verspaners gaat op 23 oktober weer van start. Het is bedoeld voor medewerkers van bedrijven, ingeschrevenen bij uitzendbureaus en ook particulieren die hun kansen op de arbeidsmarkt willen vergroten door te investeren in hunzelf. Zij hebben minimaal een MBO niveau 2 opleiding, een Havo-diploma of hoger om zich te kunnen laten omscholen tot verspaner. Naast de vooropleiding zijn bij de kandidaten vooral motivatie en wilskracht van belang. De schakelopleiding fungeert als opstap naar verschillende BBL-trajecten, zoals BBL 3 Allround verspaner CNC, waarin kandidaten kunnen uitgroeien tot vakmensen.

Machinepark en vakspecialisten
Elise Wagelaar ziet diverse redenen waarom bedrijven en hun medewerkers die een opleiding willen volgen voor STODT kiezen: “We hebben een modern machinepark met 10 industriële machines, bieden de mogelijkheid om een verkorte opleiding van een jaar voor niveau 3 te volgen en zorgen voor een intensieve begeleiding. De lessen worden verzorgd door vakspecialisten uit het bedrijfsleven; zij geven de deelnemers de kennis en vaardigheden mee die ze in de praktijk nodig hebben.”

Vervolg
Na de start van het Schakelprogramma op 23 oktober begint aansluitend op 20 januari 2015 start weer een nieuwe groep met de verkorte BBL 3 opleiding Allround verspaner CNC. Verder start STODT net als vorig seizoen met het Schakelprogramma voor een groep in Zuid-Nederland.

Mechatronica
Na de zomer beleefde de flexibele maatwerkopleiding Mechatronica met een versneld traject haar première. In drie jaar worden de deelnemers opgeleid tot allround machinebouwer, servicetechnicus of testengineer. “Bij alle deelnemers hebben we een uitgebreide intake en zijn er individueel toetsen afgenomen, om te kijken waarin ze opgeleid moeten worden, zodat ze inzetbaar zijn als allround monteur ”, vertelt Johaniek Bus van STODT. “Mechatronica is drie vakgebieden in één: mechanica, elektro- en besturingstechniek. De deelnemers volgen nu allemaal een individueel opleidingstraject. Op die manier kunnen ze een jaar inlopen en niveau 3 en 4 binnen drie jaar halen. Werkgevers willen natuurlijk dat hun medewerkers zo snel mogelijk gekwalificeerd aan de slag kunnen.”