VPT Versteeg realiseert enorme efficiëntieslag in kantproces

Net na de TechniShow heeft FCC Software, de ontwikkelaar van het programmeersysteem voor kantbanken Autopol G2, een innovatieve nieuwe module voor het automatisch programmeren van kantbanken gelanceerd. Aan deze Batch & Remote module is jarenlang gewerkt en hij is de afgelopen maanden verder uitgebreid. Op de Euroblech is de nieuwste release getoond en deze komt binnenkort beschikbaar voor de gebruikers met deze module in de Benelux.

Met deze Batch & Remote module kan de gebruiker meerdere 3D bestanden laden en daarbij aangeven voor welke machine en welk materiaal het is. Vervolgens kan de software automatisch gaan programmeren. Dit kan ook gedurende de nacht gebeuren. Als alles gereed is, wordt een duidelijk overzicht gegeven welke programma’s direct gereed zijn en waar de programmeur nog even naar moet kijken, bijvoorbeeld omdat er gaten dicht bij de buigzone zitten. Alle productiegegevens, zoals documentatie, correcte uitslag en programma voor de kantbank, wordt automatisch in de juiste map geplaatst, direct beschikbaar voor de werkvloer.

Meerdere formaten
Naast de standaard universele STEP en IGES bestanden kunnen veel meer formaten automatisch verwerkt worden. Hierbij valt te denken aan Inventor, SolidEdge, SolidWorks en CATIA bestanden. Voordeel hiervan is dat geen apart bestand hoeft te worden opgeslagen. Daarnaast kan uit deze formaten ook het materiaal worden overgenomen.
De Batch & Remote module kan ook automatisch aangestuurd worden vanuit een ERP of CAD-systeem, waarbij Autopol als het ware als een black box draait op de achtergrond. Als Autopol vervolgens alles gereed heeft, kan ook weer een bestand worden gegenereerd voor het ERP-systeem, met hierin de geschatte bewerkingstijden.

Samenstellingen inlezen
De nieuwste versie die als preview op de EuroBlech te zien was, krijgt nog meer nieuwe functionaliteiten die het automatisch programmeren van kantbanken nog verder optimaliseren. Zo kunnen in plaats van enkel losse 3D bestanden ook samenstellingen worden ingelezen en verwerkt. Dit scheelt in veel gevallen enorm veel tijd. Ook zijn er planningsmogelijkheden voor de productie. Zo kan er prioriteit aan bepaalde producten worden gegeven aan producten en kunnen producten worden gecombineerd met dezelfde gereedschapsset. Zo wordt ook tijd bespaard, omdat de kantbank niet steeds omgesteld hoeft te worden.

Eerste implementatie bij VPT Versteeg
VPT Versteeg, een echt familiebedrijf dat in 1995 is opgericht door de huidige eigenaar Arnold Versteeg en zijn vader, is een innovatieve en creatieve partner in metalen gevelbekleding. Het specialisme van VPT Versteeg zijn complexe paneelvormen in aluminium of Cortenstaal voor woningen en de utiliteitsbouw. Naast complete gevelsystemen levert het bedrijf ook plaatwerkproducten zoals geperforeerde panelen, waterslagen, dakranden, raamkaders en hekpanelen. Dit doet het bedrijf met meer dan vijftig medewerkers. In de productie waren de lasersnijmachine en ponsmachine al ver geautomatiseerd, maar de vier kantbanken werden nog volledig met de hand geprogrammeerd. “Dit kostte veel programmeertijd en de kennis bleef bij de kantbank. Daarnaast stond de machine ook nog stil als er geprogrammeerd werd. We wilden dit al lang veranderen, maar hadden nog geen goede passende oplossing hiervoor gevonden”, legt Peter Moser, directeur van VPT, over de werkwijze uit.

VPT Versteeg realiseert enorme efficiëntieslag in kantproces

Met de komst van de nieuwe Durma kantbank werd de wens van VPT Versteeg nog sterker om alle 3D processen verder te automatiseren. Daarom werd na een demonstratie van Widenhorn direct gekozen voor Autopol, BendSIM met Batch en Remote module.

Projecten steeds complexer
De projecten van VPT worden steeds groter, complexer en met een uiteenlopende variëteit. Om hiermee goed om te kunnen gaan, werd in eerste instantie gekozen voor het aanschaffen van een nieuwe Durma kantbank. Met de komst van deze nieuwe kantbank werd de wens nog sterker om alle 3D processen verder te automatiseren en daarmee kortere omsteltijden en een hogere output te genereren. Daarom werd na een demonstratie van Widenhorn direct gekozen voor Autopol, BendSIM met Batch en Remote module. “Autopol werkt integraal samen met de nieuwe kantbank en de nieuwe Batch & Remote module leverde de beste resultaten met het productenpakket van VPT. Tevens konden we zien dat we nog wat andere gereedschappen nodig hadden, omdat bepaalde producten met het in eerste instantie gekozen gereedschap niet automatisch werden verwerkt.”

Snelle implementatie
De Durma AD-Servo 40220 kantbank werd door machineleverancier Tuwi uit voorraad geleverd en dus moest een passende software oplossing ook snel geïmplementeerd kunnen worden. Dit was mogelijk en al op de tweede en laatste dag van de implementatie werd het eerste product volautomatisch geprogrammeerd en spatzuiver op de machine gezet door de medewerkers van VPT. “Direct na implementatie konden de standaard producten automatisch verwerkt worden en de instel- en programmeertijden aan de machine met minimaal 10 minuten per unieke variant worden teruggebracht. Bij een kantbank waarop gemiddeld 15 tot 20 variantproducten per dag worden geproduceerd, kan er circa 2,5 uur per dag bespaard worden, waardoor circa 25 gevelpanelen extra geproduceerd kunnen worden per kantbank. Dat is natuurlijk een enorme efficiëntieslag die we hebben kunnen maken”, vertelt Peter Moser.

De komende maanden zal Autopol verder worden geïntegreerd in het bedrijfsproces en ook gekoppeld worden aan het ERP systeem van VPT. Daarbij zullen ook de andere huidige kantbanken worden toegevoegd aan de programmering met Autopol. “Widenhorn is daarbij de passende organisatie voor ons”, zegt Peter Moser. “Ze werken met korte lijnen en kunnen daardoor snel en adequaat handelen. De implementatie en inrichting van het gebruiksvriendelijke Autopol was snel op niveau en samen gaan we dit niveau in de toekomst verder verhogen.”

VPT Versteeg realiseert enorme efficiëntieslag in kantproces

De nieuwste versie van AutoPOL GT Batch en remote

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Compacte desktopmachines voor iedere werkplaats

30-09 Sinds de oprichting in 1919 werden gereedschappen en machines geleverd aan de metaalindustrie. Wat…

MetavakNieuws

Beurspresentatie van Tuwi is live en virtueel

22-09 Van Geka springt de nieuwe CNC gestuurde plasmasnijmachine GCS-P 3015 in het oog. Deze…

MetavakNieuws

Complex dik plaatwerk zetten op beperkte ruimte

22-09 De H-Brake 110T x 1600mm is opgebouwd uit een combinatie van bewezen technologieën. De…

Plaatbewerking

Slimme oplossingen voor plaatbewerking van Widenhorn

08-09 De producten die Widenhorn levert zijn gericht op de plaatverwerkende industrie en machineonafhankelijk. Dat…

Automatisering

Nieuwe versie AutoPOL offline buigsimulatie software

23-08 Het is vanaf nu mogelijk om het SafanDarley E-Bend L hoekmeetsysteem offline te programmeren…

Automatisering

AutoPOL verwerkt nu automatisch samenstellingen

28-06 Widenhorn levert deze nieuwe versie als onafhankelijke leverancier komende week aan al haar gebruikers…

Automatisering

Innovatieve gebruiksvriendelijke oplossingen voor plaatbewerking

23-06 De ontwikkelingen in de plaatbewerking zijn de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt en…

Plaatbewerking

Eerste event digitale Euroblech focust op omvormtechniek

14-04 Door Covid-19 is de Euroblech in Hannover, de belangrijkste internationale vakbeurs voor plaatbewerking ter…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X