VPT Versteeg realiseert enorme efficiëntieslag in kantproces

Net na de TechniShow heeft FCC Software, de ontwikkelaar van het programmeersysteem voor kantbanken Autopol G2, een innovatieve nieuwe module voor het automatisch programmeren van kantbanken gelanceerd. Aan deze Batch & Remote module is jarenlang gewerkt en hij is de afgelopen maanden verder uitgebreid. Op de Euroblech is de nieuwste release getoond en deze komt binnenkort beschikbaar voor de gebruikers met deze module in de Benelux.

Met deze Batch & Remote module kan de gebruiker meerdere 3D bestanden laden en daarbij aangeven voor welke machine en welk materiaal het is. Vervolgens kan de software automatisch gaan programmeren. Dit kan ook gedurende de nacht gebeuren. Als alles gereed is, wordt een duidelijk overzicht gegeven welke programma’s direct gereed zijn en waar de programmeur nog even naar moet kijken, bijvoorbeeld omdat er gaten dicht bij de buigzone zitten. Alle productiegegevens, zoals documentatie, correcte uitslag en programma voor de kantbank, wordt automatisch in de juiste map geplaatst, direct beschikbaar voor de werkvloer.

Meerdere formaten
Naast de standaard universele STEP en IGES bestanden kunnen veel meer formaten automatisch verwerkt worden. Hierbij valt te denken aan Inventor, SolidEdge, SolidWorks en CATIA bestanden. Voordeel hiervan is dat geen apart bestand hoeft te worden opgeslagen. Daarnaast kan uit deze formaten ook het materiaal worden overgenomen.
De Batch & Remote module kan ook automatisch aangestuurd worden vanuit een ERP of CAD-systeem, waarbij Autopol als het ware als een black box draait op de achtergrond. Als Autopol vervolgens alles gereed heeft, kan ook weer een bestand worden gegenereerd voor het ERP-systeem, met hierin de geschatte bewerkingstijden.

Samenstellingen inlezen
De nieuwste versie die als preview op de EuroBlech te zien was, krijgt nog meer nieuwe functionaliteiten die het automatisch programmeren van kantbanken nog verder optimaliseren. Zo kunnen in plaats van enkel losse 3D bestanden ook samenstellingen worden ingelezen en verwerkt. Dit scheelt in veel gevallen enorm veel tijd. Ook zijn er planningsmogelijkheden voor de productie. Zo kan er prioriteit aan bepaalde producten worden gegeven aan producten en kunnen producten worden gecombineerd met dezelfde gereedschapsset. Zo wordt ook tijd bespaard, omdat de kantbank niet steeds omgesteld hoeft te worden.

Eerste implementatie bij VPT Versteeg
VPT Versteeg, een echt familiebedrijf dat in 1995 is opgericht door de huidige eigenaar Arnold Versteeg en zijn vader, is een innovatieve en creatieve partner in metalen gevelbekleding. Het specialisme van VPT Versteeg zijn complexe paneelvormen in aluminium of Cortenstaal voor woningen en de utiliteitsbouw. Naast complete gevelsystemen levert het bedrijf ook plaatwerkproducten zoals geperforeerde panelen, waterslagen, dakranden, raamkaders en hekpanelen. Dit doet het bedrijf met meer dan vijftig medewerkers. In de productie waren de lasersnijmachine en ponsmachine al ver geautomatiseerd, maar de vier kantbanken werden nog volledig met de hand geprogrammeerd. “Dit kostte veel programmeertijd en de kennis bleef bij de kantbank. Daarnaast stond de machine ook nog stil als er geprogrammeerd werd. We wilden dit al lang veranderen, maar hadden nog geen goede passende oplossing hiervoor gevonden”, legt Peter Moser, directeur van VPT, over de werkwijze uit.

VPT Versteeg realiseert enorme efficiëntieslag in kantproces

Met de komst van de nieuwe Durma kantbank werd de wens van VPT Versteeg nog sterker om alle 3D processen verder te automatiseren. Daarom werd na een demonstratie van Widenhorn direct gekozen voor Autopol, BendSIM met Batch en Remote module.

Projecten steeds complexer
De projecten van VPT worden steeds groter, complexer en met een uiteenlopende variëteit. Om hiermee goed om te kunnen gaan, werd in eerste instantie gekozen voor het aanschaffen van een nieuwe Durma kantbank. Met de komst van deze nieuwe kantbank werd de wens nog sterker om alle 3D processen verder te automatiseren en daarmee kortere omsteltijden en een hogere output te genereren. Daarom werd na een demonstratie van Widenhorn direct gekozen voor Autopol, BendSIM met Batch en Remote module. “Autopol werkt integraal samen met de nieuwe kantbank en de nieuwe Batch & Remote module leverde de beste resultaten met het productenpakket van VPT. Tevens konden we zien dat we nog wat andere gereedschappen nodig hadden, omdat bepaalde producten met het in eerste instantie gekozen gereedschap niet automatisch werden verwerkt.”

Snelle implementatie
De Durma AD-Servo 40220 kantbank werd door machineleverancier Tuwi uit voorraad geleverd en dus moest een passende software oplossing ook snel geïmplementeerd kunnen worden. Dit was mogelijk en al op de tweede en laatste dag van de implementatie werd het eerste product volautomatisch geprogrammeerd en spatzuiver op de machine gezet door de medewerkers van VPT. “Direct na implementatie konden de standaard producten automatisch verwerkt worden en de instel- en programmeertijden aan de machine met minimaal 10 minuten per unieke variant worden teruggebracht. Bij een kantbank waarop gemiddeld 15 tot 20 variantproducten per dag worden geproduceerd, kan er circa 2,5 uur per dag bespaard worden, waardoor circa 25 gevelpanelen extra geproduceerd kunnen worden per kantbank. Dat is natuurlijk een enorme efficiëntieslag die we hebben kunnen maken”, vertelt Peter Moser.

De komende maanden zal Autopol verder worden geïntegreerd in het bedrijfsproces en ook gekoppeld worden aan het ERP systeem van VPT. Daarbij zullen ook de andere huidige kantbanken worden toegevoegd aan de programmering met Autopol. “Widenhorn is daarbij de passende organisatie voor ons”, zegt Peter Moser. “Ze werken met korte lijnen en kunnen daardoor snel en adequaat handelen. De implementatie en inrichting van het gebruiksvriendelijke Autopol was snel op niveau en samen gaan we dit niveau in de toekomst verder verhogen.”

VPT Versteeg realiseert enorme efficiëntieslag in kantproces

De nieuwste versie van AutoPOL GT Batch en remote

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Euroblech al voor 90% vol; dit jaar Guided Visitor Tours

17-04 De Euroblech is ’s werelds grootste beurs voor plaatbewerking en bestrijkt de hele toeleveringsketen…

TechnishowNieuws

Guided Tour Plaatbewerking tijdens TechniShow

28-02 Er loopt een duidelijke rode draad door de bijdragen van al deze exposanten. Ze…

Bedrijf en Economie

Widenhorn neemt lasersnijonderdelen KIS over

21-02 “Wat startte als een bescheiden aanvulling op onze software activiteiten, omdat we ons breder…

Automatisering

Live demo PROfirst CADCAM, Calculatie, Planning & Shopfloor V2024

04-10 De reactie van veel bedrijven als ze PROfirst voor het eerst zien, is dat…

Plaatbewerking

Goede start Laser-Max met hulp van Fiber Laser Benelux

09-05 Het ondernemen is Max met de paplepel ingegoten. Zijn vader runt samen met een…

Automatisering

Widenhorn toont CADCAM & Calculatie innovaties voor plaatbewerking

14-04 Tot de highlights behoort de nieuwe release van AutoPOL. Dit machineonafhankelijke offline programmeersysteem voor…

Plaatbewerking

Tuwi-klanten onder de indruk van ontwikkelingen bij Durma

11-04 Tuwi brengt de machines van Durma al sinds 2005 op de Nederlandse markt en…

Plaatbewerking

Tuwi biedt een kijkje in de Durma keuken

23-03 Dit keer ging de reis naar het Turkse Bursa waar de groep, bestaande uit…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV