Vrijdag vrij!

En dan zitten we alweer in december en is 2023 bijna voorbij. Alhoewel ik nooit zo goed begrijp waarom 31 december een mijlpaal is – we moeten tenslotte gewoon weer omzet maken in januari – is het toch een moment om even bij stil te staan.

Han van Rijn Specialist in overnames en financieringen voor technische ondernemingen

Het jaar 2023 was voor veel ondernemers een bewogen jaar. De coronaperiode ligt achter ons en het eventueel terugbetalen van de opgebouwde belastingschuld is begonnen. Daarnaast mogelijk ook nog terugbetalen van NOW. Dit valt niet altijd mee naast de lopende belastingverplichtingen. Daarnaast kregen we dit jaar ook te maken met stijgende energieprijzen en fluctuerende grondstofprijzen. Ook het personeelstekort bleef onverminderd aanwezig.

Ondanks deze uitdagingen en de vele berichten dat er een recessie aan komt, moet ik zeggen dat veel van mijn cliënten en relaties goed draaien. De orderintake is misschien wat grilliger en het kost wat meer energie om alles gemaakt en/of geleverd te krijgen. Maar de resultaten zijn over het algemeen goed. De gevolgen van de recessie merk ik op dit moment nog niet echt.

Wat wel opvalt is dat iedereen (ondernemer/DGA) altijd ‘aan’ staat. Niets gaat meer vanzelf. Iedere dag moet men van ’s morgens vroeg tot ‘s avonds laat alert zijn. Althans dat gevoel heerst. Daarnaast zijn we ook meer ‘bereikbaar’ geworden. Mobiele telefoon, WhatsApp, e-mail en online boekhouden zorgen ervoor dat we altijd bereikbaar zijn en kunnen zien wat er gebeurt. Allemaal ontwikkelingen die we niet tegen kunnen (en willen) houden, maar die er wel voor zorgen dat we constant veel energie gebruiken zonder dat we ons echt kunnen bijladen. Op zich niet erg als de periode te overzien is, maar dit gaat nu al geruime tijd zo met als hoogtepunt 2023.

Zoals enkelen van jullie weten is mijn eerste advies, indien je overweegt jouw onderneming te verkopen, om op vrijdag niet meer te werken. Stop daarmee en laat het weekend op donderdag beginnen. Ze redden het best wel op het bedrijf. Maak op donderdag even een kort lijstje met wat je maandag niet moet vergeten en spreek af dat er alleen gebeld wordt als de boel aan het afbranden is.

Wellicht een mooie overweging voor iedere ondernemer gedurende de feestdagen; werk een dag minder of op z’n minst een dag vanuit huis. Je kunt niet altijd ‘aan’ staan!

Ik wens jullie mooie kerstdagen en goed oudjaar en een nog beter begin van het nieuwe jaar. Een periode om over bovenstaande eens serieus na te denken.

Han van Rijn
Specialist in overnames en financieringen
voor technische ondernemingen
han@kromhout.net

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

De opvolger

17-06 Cor wilde graag op een zaterdagochtend afspreken. Op zich geen probleem maar bijzonder was…

Columns

‘Charles’

21-05 Bart had al vroeg belangstelling gekregen voor de onderneming. Als klein jongetje ging hij…

Columns

We doen het!

22-04 Het bedrijf van Ko had een opmerkelijke historie. Het was in het begin van…

Columns

Waarom?

25-03 Heel af toe meldt zich iemand zoals Ruud. Op een rustige en bescheiden manier…

Columns

Snurken

28-02 Ze hadden een enorme klik en al snel werd besloten om de beide bedrijven…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

26-02 Met ruim 2000m2 biedt deze bedrijfshal precies het groeiperspectief dat we zochten in Oisterwijk.…

TechnishowNieuws

Han van Rijn houdt overname-spreekuur op TechniShow

29-01 Han van Rijn begeleidt al meer dan 30 jaar ondernemers in de technische sector…

Bedrijf en Economie

‘Wil je je bedrijf verkopen? Dan is nu het moment!’

29-01 “Met name het afgelopen half jaar is er echt veel beweging in de markt”,…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV