Werkplaats ZTI smart machines is een snoepwinkel voor techneuten

Waar een ogenschijnlijk klein bedrijf groot in kan zijn. De werkplaats, de ontwikkelingsruimte, het magazijn en de kantoren van ZTI smart machines in Tuitjenhorn zijn compact. Het team bestaat uit vijftien mensen met verschillende disciplines. Compact zegt echter niets over impact. De machines die ZTI smart machines ontwikkelt en produceert, zijn uniek, innovatief, worden wereldwijd gebruikt én dragen bij aan duurzame oplossingen.

Directeur Hans Keijzer ziet de in januari gestarte samenwerking met TechValley als een logisch gevolg van die steeds duurzaam wordende wereld. “Met meerdere machinebouwers in Noord-Holland werken we aan een innovatieve en toekomstbestendige Noord-Hollandse machinebouwindustrie. Dat we daarnaast met nog zoveel andere partijen de handen ineen hebben geslagen, gaat zeker leiden tot economische groei en verhoging van de kennis.”

Directeur Hans Keijzer van ZTI smart machines: ““Het ontwikkelen van machines die ongezond, repeterend werk vervangen en zo min mogelijk afval produceren blijft iedere keer weer een uitdaging.”

Directeur Hans Keijzer van ZTI smart machines: ““Het ontwikkelen van machines die ongezond, repeterend werk vervangen en zo min mogelijk afval produceren blijft iedere keer weer een uitdaging.”

Het samenwerkingsverband TechValley is ontstaan op initiatief van het TechnoSpitsennetwerk van ruim 35 Noord-Hollandse machinebouwers. De ondernemersorganisaties Koninklijke Metaalunie en FME en Hogeschool Inholland Alkmaar zijn partners en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord is penvoerder en projectleider. Het dagelijkse projectmanagement is in handen van Parbleu. Hans Keijzer: “We hebben met alle partijen twee jaar terug een aanloop genomen naar deze samenwerking. De innovaties en doelen zijn gedefinieerd en we gaan in ieder geval de komende drie jaar veel samenwerken.”

Concrete projecten

Keijzer vertelt dat binnen TechValley elf concrete projecten centraal staan: “Thema’s zoals data, robotica en visiontechniek vormen daarin de rode draad. Deze projecten zijn tevens leer- en referentieprojecten voor Inholland én voor alle 35 bedrijven in het TechnoSpitsennetwerk. Het is de bedoeling dat de bedrijven, docenten en studenten samenwerken en experimenteren met nieuwe technologieën en toepassingen. Kennis, ervaringen en inzichten worden verwerkt in de lesstof van Inholland. Uiteraard komen deze studenten stagelopen bij de samenwerkende bedrijven. Zo worden ze opgeleid vanuit de behoefte die in het bedrijfsleven aanwezig is. We bieden stageplaatsen aan en de studenten werken mee aan echte projecten. Dat maakt een studie veel interessanter. En de stap van stage naar werk wordt zo kleiner.”

Een compacte robotarm pakt minutieus zaadjes op. Met behulp van visiontechniek wordt, zaadje voor zaadje, bepaald welke exemplaren voldoen.

Een compacte robotarm pakt minutieus zaadjes op. Met behulp van visiontechniek wordt, zaadje voor zaadje, bepaald welke exemplaren voldoen.

Zaadje voor zaadje

In de werkplaats in Tuitjenhorn pakt een compacte robotarm minutieus zaadjes op. Met behulp van visiontechniek wordt, zaadje voor zaadje, bepaald welke exemplaren voldoen. De goede zaadjes worden met een klein zuigmondje opgepakt en vervolgens in een petrischaaltje gelegd. De zaadjes die niet voldoen worden in een apart bakje geplaatst, klaar voor een eventuele tweede ronde. Hans Keijzer is zichtbaar blij met de nieuwste machine. Dit prototype is klaar voor een kennismaking met de buitenwereld en volgt wellicht in de succesvolle voetsporen van de andere machines uit de koker van ’zijn’ engineers. “Wereldwijd spelen wij zeker een rol in de ontwikkeling van het automatiseren van productieketens. Onze mangoschilmachines, de diverse fruitpeelers en -slicers staan in landen als Mexico, Indonesië, Alaska, Australië, Verenigde Staten, de Emiraten, Engeland, Duitsland en België. Maar ook in Nederland zijn wij in diverse branches werkzaam.”

Gezonde wereld

De focus ligt bij ZTI smart machines op zorgvuldig gebruik van grondstoffen, de reductie van afval en daarnaast op een hoog rendement voor de gebruiker. Maatschappelijk en duurzaam ondernemen is voor de directie van ZTI niet meer weg te denken uit de bedrijfsvoering. “Het ontwikkelen van machines die ongezond, repeterend werk vervangen en zo min mogelijk afval produceren blijft iedere keer weer een uitdaging. Wij focussen ons op fruit, maar hebben ook machines ontwikkeld voor de bloementeelt en de groenteverwerking”, vertelt Keijzer, die wijst naar een van zijn best lopende machines; de Citrus & Kiwi Peeler. Deze schilt zowel kiwi’s als citrusvruchten en kan daarnaast ook lange repen van een citrusschil gutsen. “De schilrepen, of zest, wordt veel gebruikt in de bakkerij-industrie en voor het maken van marmelades

Snoepwinkel

Een rondje werkplaats betekent een kennismaking met een aantal engineers en techneuten die met behulp van de nieuwste softwaresystemen bezig zijn met het ontwikkelen van een nieuwe machine of een onderdeel daarvan. Keijzer: “Voor techneuten is onze werkplaats een soort snoepwinkel. Alle mogelijke materialen, machines en technieken zijn aanwezig om proefopstellingen te maken, zelfbedachte onderdelen te draaien of te experimenteren met nieuwe oplossingen. Alles wat wij hier doen is maatwerk. Bestaande machines worden naar wens aangepast, of we engineeren een compleet nieuwe machine als daar vraag naar is. Zo ontwikkelden we lang geleden de Mangopeeler, maar inmiddels hebben we ook een machine gemaakt die de wangetjes van de mango afsnijdt en verwerkt.”

Voor de muziek uit

ZTI smart machines en de machinebouwpartners van TechValley zijn altijd bezig met de ontwikkeling van slimme innovaties in industriële processen. Ze hebben samen vier gemene delers: herhalend werk wordt lichter, veiliger, gezonder en duurzamer. Hans Keijzer: “Ondanks de grote verscheidenheid in producten en markten, lopen de meeste technische bedrijven tegen dezelfde zaken aan. Door de krachten te bundelen, samen op te trekken en te innoveren in TechValley blijven we met processen, diensten en kennis voor de muziek uit lopen. Ik ben blij met deze samenwerking en verwacht er veel van.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Duitse orderportefeuille voor gereedschapsmachines blijft op hoog niveau

01-06 “De bestellingen voor onze branche bleven in het eerste kwartaal van dit jaar binnenstromen”,…

Bedrijf en Economie

Machine-industrie in Nederland blijft groeien

06-04 Hierdoor is de machine-industrie nagenoeg even groot geworden als de twee traditioneel grootste onderdelen…

Toeleveren

Technohub Ketenintegratie wil echte doorbraak realiseren

23-03 “We willen een echte doorbraak creëren, waarbij bedrijven in de keten lange termijn relaties…

Toeleveren

Marel creëert toekomstbestendige werkomgeving

17-11 Nog niet zo lang geleden, in 2018, voltooide Marel een nieuwe kantoorvleugel, een vernieuwd…

Toeleveren

Food Technology brengt voeding en machinebouw samen

11-10 Het congresprogramma van Food Technology, genaamd Food meets hightech, staat inmiddels al stevig in…

Verspanen

Studer blikt terug op succesvol gevecht met uitdagende tegenstander

10-07 Volgens Studer zijn er de afgelopen twaalf maanden genoeg uitdagingen geweest, maar is de…

Toeleveren

BSE Ymond gaat voor slim onderhoud

05-07 Techport heeft voor BSE Ymond de voucher vanuit het subsidieprogramma EFRO Kansen voor West…

Bedrijf en Economie

Duits neemt overbuurman ZLI over

30-06 Directeur-eigenaar Alfred Stokvis van Duits ziet hiermee een wens in vervulling gaan om zijn…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X