Zinser staat voor absolute kwaliteit

De Duitse machinefabrikant Zinser nam onlangs voor het eerst zelfstandig deel aan TechniShow. Dit was een logisch gevolg van het feit dat een jaar geleden het dochterbedrijf Zinser Benelux is opgericht. Deze stap laat zien dat de topfabrikant van plasma en autogeen snijmachines zijn horizon aan het verbreden is.

Joep Buitink, sales manager Benelux, op TechniShow bij de Zinser 2425 I, een flexibele portaalsnijmachine voor plasma en autogeen. “Zinser bouwt alleen maar kwaliteit.”

Zinser is een echt Duits familiebedrijf. Opgericht in 1898 viert het bedrijf volgend jaar het 125-jarig bestaan. In eigen land is Zinser een grote naam, die staat voor absolute kwaliteit. Grote bedrijven als Jebens (dochteronderneming van de Dillinger Hütte), toeleverancier van grote, dikke en zware snijdelen, en Liebherr, fabrikant van onder andere grote kranen en bouwvoertuigen, behoren tot de vaste klantenkring. “Bij zulke bedrijven zijn machines van wel 60 tot 70 meter lang met meerdere portalen operationeel”, zegt Joep Buitink. Hij is sinds 1 oktober vorig jaar bij Zinser in dienst als sales manager Benelux.

Gericht investeren

Zijn werkgever opereert internationaal, maar doet toch hoofdzakelijk zaken in Duitsland zelf. Daar wordt 60 procent van de omzet behaald, de rest komt uit het buitenland. Wereldwijd werken grote machinebouwers en toeleveranciers reeds met Zinser machines. Dat moeten er echter veel meer worden en daar wordt nu gericht op geïnvesteerd, onder andere met de oprichting van Zinser Benelux.

Buitink begint in zijn werkgebied zeker niet vanaf nul. Er zijn enkele tientallen snijmachines van Zinser bij Nederlandse bedrijven operationeel en nog meer in België omdat de Duitse machinebouwer zich in de Benelux lange tijd liet vertegenwoordigen door een Belgische dealer.

Hogere marktsegmenten

Zinser voert een uitgebreid machineprogramma met CNC-snijsystemen en draagbare machines en richt zich hiermee op de hogere marktsegmenten. “We lopen technologisch voorop, bouwen alleen maar kwaliteit en passen in onze machines uitsluitend Europese componenten toe”, vertelt Buitink. “We gebruiken plasmabronnen van Kjellberg en Hypertherm en veel onderdelen voor autogeen snijden bouwt Zinser in eigen huis. De relatie met de klanten is heilig en daar doen we veel voor. Slijtdelen liggen bijvoorbeeld onder meer op voorraad bij een dochterbedrijf in Duisburg, zodat die snel ter plekke kunnen zijn.”

Flexibele portaalsnijmachine

Een goed voorbeeld van de mogelijkheden die Zinser biedt was te zien op TechniShow in de vorm van de Zinser 2425 I. Dit is een flexibele portaalsnijmachine voor plasma en autogeen, die een perfecte snijkwaliteit oplevert. Het is een machine met maximale dynamiek en optimaal afgestelde aandrijvingen, die al jaren de basis vormen voor de Zinser snijsystemen. Een robuuste bouwwijze en nauwkeurige lineaire portaalgeleidingen garanderen een lange levensduur bij een gelijkblijvende kwaliteit. Sterke digitaal gestuurde AC aandrijvingen met precisie tandwielkasten zorgen voor hoge verplaatsingssnelheden in alle richtingen.

Veel opties

Zinser kan haar machines klantspecifiek bouwen. De machine die op TechniShow werd gedemonstreerd, is bijvoorbeeld leverbaar met een scala aan opties, zoals een LK2000 camera, meerdere gereedschapsstations (maximaal vier), een automatisch draaiende bevel snijkop (plasma én autogeen) voor A, V en Y laskanten van 0º tot +- 50º en verlenging met een portaal voor het snijden van buizen, kokers en profielen. Al deze opties maken het samenstellen van een specifieke machine voor elke klant eenvoudig.

Volgens Buitink zal de markt in de Benelux de komende jaren voor het grootste deel een vervangingsmarkt zijn. Zijn doel is een deel van deze markt te veroveren en jaarlijks tussen de vijf en tien machines weg te zetten. Daarbij zal hij ook moeten opboksen tegen de hausse aan fiberlasers die een deel van de plasmamarkt lijken over te nemen. Maar deze concurrentiestrijd ziet hij met vertrouwen tegemoet: “Bij de fiberlaser is de snijkwaliteit in dikke materialen niet altijd top, bij plasma juist wel. Onze machines worden bovendien steeds uitgebreider. Naast het snijden kunnen er bewerkingen op worden gedaan als boren, tappen, verzinken, markeren en licht freeswerk. We kunnen buitencontouren snijden met autogeen en op dezelfde machine binnencontouren met plasma. Aan zulke mogelijkheden is grote behoefte. De aanvragen van klanten worden dan ook dieper en steeds complexer. Met Zinser kunnen we die uitstekend invullen.”

Zinser is uiteraard ook exposant op de Euroblech in Hannover. Joep Buitink zal daar op de stand aanwezig om de Nederlandse klanten te ontvangen.

Zinser
Hal 13, stand D137

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Elektrische sfeer op geslaagde Euroblech

02-11 In totaal lokte de vakbeurs vorige week 38.076 vakbezoekers van over de hele wereld…

Plaatbewerking

Trumpf verkoopt eerste 24 kW laser aan JacFriesland

27-10 De TruLaser Series 5000 met 24 kW vermogen wordt deze week door Trumpf geïntroduceerd…

Plaatbewerking

Vier op een rij

26-10 Dibalex leverde sinds 2008 reeds meer dan tien verscheidene volautomatische lijnen die operationeel zijn…

Plaatbewerking

Schitterende combinatie

19-10 De nieuwe Shear Brilliance is gebaseerd op de nieuwste composietmaterialen, servo-elektrische technologie en lineaire…

Plaatbewerking

Einde aan de chaos

19-10 De Voortman Plate Sorter is een innovatieve oplossing om bewerkte plaatonderdelen te sorteren, projectbuffers…

Plaatbewerking

Euromac ponst en buigt in geautomatiseerde workflow

19-10 Euromac werkt al enkele jaren aan de automatisering van verschillende productiefasen in de plaatwerking.…

Plaatbewerking

Plaatwerkkennis met een druk op de knop

18-10 Om ervoor te zorgen dat buigen geen breken wordt, is veel knowhow nodig in…

Plaatbewerking

Trumpf lanceert eenvoudige kantbank

18-10 “Zoals al onze nieuwe eenvoudige machines is de TruBend 1000 consequent afgestemd op de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen