Zuidberg met H-Brake tandem naar Smart Connectivity

Bij Zuidberg in Ens is een nieuwe H-Brake tandem (9 meter, 800 ton) in bedrijf genomen. Deze is naast tal van opties voorzien van enkele onderdelen die speciaal door producent SafanDarley voor Zuidberg zijn ontworpen.

Zuidberg maakt eigen producten zoals fronthefsystemen voor landbouwmachines, maar is ook toeleverancier voor plaatwerk en halffabricaten. Het machinepark telde al een aantal SafanDarley afkantpersen, maar het was noodzakelijk de capaciteit te vergroten met twee machines. Vincent Schreuder, bedrijfsleider van Zuidberg Staalservice: “Door de investering iets te verhogen hebben we de machines nu aan elkaar gekoppeld en hebben we dus eigenlijk niet twee maar drie machines gekocht. De derde machine is in dit geval de combinatie van beide machines waarmee we producten tot 9 meter kunnen produceren. Wij zien namelijk een tendens van steeds groter en zwaarder wordende producten en willen hier uiteraard op in kunnen spelen. Met de H-Brake tandem ben ik hier in een stuk flexibeler en goedkoper dan wanneer we zouden investeren in drie losse machines. Bovendien is een tandem  van 800 ton altijd een stuk sneller dan een normale 800 ton afkantpers, waardoor hij ook geschikt is voor standaard productie.”

Nieuwste type lasersafe
De twee H-Brakes wegen elk ongeveer 30.000 kg en hebben elk 400 ton perskracht en een 4,5 meter werkbereik. Wanneer de machines in tandem mode staan is het één machine met 800 ton perskracht en een werkbereik van 9 meter. De uitlading in de staanders is vergroot naar 600 mm, de machine is uitgevoerd met meerdere buighulpen voor het efficiënter produceren met minder mankracht en er zijn voorbereidingen getroffen voor de latere aanbouw van het E-Bend L hoekmeetsysteem. Bovendien is deze tandem het eerste type dat geen lichtscherm meer nodig heeft in tandem bedrijf. De machine is uitgevoerd met het nieuwste type lasersafe waardoor de machine ook in tandem met lasersafe kan werken. Wanneer beide machines in tandem geschakeld zijn is de gehele installatie vanaf één besturing te bedienen waardoor er vrijwel geen fouten gemaakt kunnen worden en er efficiënter gewerkt wordt.
De installatie is wel verankerd op de vloer maar vanwege de sterke constructie is het niet nodig om dit type machine in de vloer te plaatsen. Hierdoor blijft de installatie verplaatsbaar en hebben de individuele machines een hogere restwaarde.

Smart Connectivity
Naast de verse investering in de nieuwe tandem heeft Zuidberg geheel in lijn met
‘Smart Connectivity’ ook geïnvesteerd in offline software. Hiermee kunnen alle negen afkantpersen in de fabriek aangestuurd worden. Smart Connectivity is Smart Industry, toegespitst op het buigproces.
Het SafanDarley software pakket Autopol, herberekent de verkortingswaardes en de radii van de producten en creëert hiermee een DXF file welke klopt met de gereedschappen waarmee het product gezet gaat worden. Het buigprogramma wordt direct zo efficiënt mogelijk op de computer berekend. Vervolgens stuurt Autopol de DXF naar de nestingssoftware van de snijmachine en het programma naar de gekozen afkantpers.
Schreuder legt uit: “We hadden al een tijdje in ons hoofd dat dergelijke software aangeschaft moest worden. Niet alleen om het aantal fouten te reduceren maar ook om efficiënter te werken en een betere ‘flow’ in de organisatie te krijgen. Uiteraard hebben we ook gekeken naar wat andere aanbieders op dit gebied konden bieden, maar we waren dusdanig onder de indruk van de efficiëntie en de eenvoud van de SafanDarley Autopol software dat de keus snel was gemaakt. Bovendien wil je niet te veel firma’s hierin betrekken want die gaan onderling naar elkaar wijzen als er wat niet loopt. Bij SafanDarley hebben we één aanspreekpunt waar we altijd terecht kunnen en adequaat worden geholpen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

LVD breidt Dyna-Press lijn uit met 60 tons afkantpers

31-10 Met een vermogen van 60 ton, 2 meter werklengte en een vijf-assige achteraanslag is…

Plaatbewerking

SafanDarley toont ‘lights-out’ productie

12-10 Alle innovaties zijn ontwikkeld met het oog op de toekomst en dragen bij aan…

Plaatbewerking

LVD lanceert gerobotiseerde buigcel Ulti-Form

16-12 LVD introduceert Ulti-Form, een gerobotiseerd buigsysteem met een afkantpers die automatisch de gereedschappen wisselt.…

Featured

Eerste LVD Dyna-cell strijkt neer bij Bax Metaal

17-02 Vanaf dinsdag 18 februari heeft Bax Metaal in Bergeijk als eerste plaatbewerkingsberdrijf in Nederland…

Plaatbewerking

LVD introduceert ‘Pro’-model Dyna-Press afkantpers

19-06 LVD voegt de Dyna-Press 40/15 Pro toe aan haar serie snelwerkende, elektrisch aangedreven Dyna-Press…

Featured

SafanDarley introduceert compacte hybride krachtpatser

03-01 SafanDarley voegt aan haar gamma hybride kantpersen een nieuw model toe met een werklengte…

Plaatbewerking

Elektrische afkantpers 40-ton van LVD

30-05 LVD voegt aan haar gamma compacte, snelwerkende, elektrische afkantpersen de Dyna-Press 40/15 Plus toe.…

Featured

SafanDarley met vier wereldprimeurs op TechniShow

17-02 Onder het thema Smart Bending komt SafanDarley met maar liefst vier wereldprimeurs naar de…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021