247Tailorsteel klaar voor verdere Europese expansie

Terwijl op de hoofdvestiging van 247TailorSteel in Varsseveld de productiecapaciteit opnieuw flink wordt uitgebreid, heeft eigenaar/oprichter Carel van Sorgen de basis gelegd voor verdere internationale groei. Hij heeft 60 procent van zijn aandelen verkocht aan investeerder Parcom Capital.

Ruim tien jaar, sinds de oprichting in 2007, heeft Van Sorgen gewerkt aan de ontwikkeling van 247TailorSteel. Van meet af aan heeft hij daarbij de mogelijkheden van internet gekoppeld aan die van een traditioneel metaalbedrijf en zo een exclusieve methode ontwikkeld voor het snel, accuraat en met minimaal snijverlies leveren van metaalproducten; eerst lasergesneden plaatuitslagen, inmiddels ook lasergesneden buismateriaal en gebogen delen. Via het online Sophia (Sophisticated Intelligent Analyzer) portaal hebben klanten binnen 1 minuut een offerte in huis. Meer dan dertig lasersnijders, zestien kantbanken en vijf buislasers aangestuurd door 350 medewerkers verwerken 24 uur per dag, zeven dagen in de week, orders. Met de computergestuurde lasersnijders kan 247TailorSteel uit platen en buizen alle gewenste vormen nauwkeurig snijden. De kantbanken worden door Sophia geprogrammeerd en ingesteld om opdrachten uit te voeren.

Voorloper in de metaalbranche
Met zijn visie was en is Van Sorgen een voorloper in de branche. Of, zoals hij het zelf zegt, ‘een voorbode van dingen die anders zullen gaan’. “Lasergesneden plaat- en buismateriaal worden een commodity die je moeiteloos en snel via internet koopt. Via ons internetportaal, dat we zelf hebben ontwikkeld, kunnen klanten inloggen en hun producttekeningen uploaden, hebben ze razendsnel een offerte in de bus en kunnen ze hun order plaatsen. Vervolgens leveren wij altijd binnen de afgesproken tijd. Onze software regelt dat in de bedrijfshal de machines worden aangestuurd om de order uit te voeren.”

247Tailorsteel klaar voor verdere Europese expansie

De lasersnijders, kantbanken en buislasers verwerken 24 uur per dag, zeven dagen in de week, orders.

Omzet 100 miljoen euro
Het bedrijf is sinds de oprichting in 2007 gemiddeld met 35% gegroeid en verwacht in 2019 een omzet van 100 miljoen euro te realiseren. Van Sorgen: “Ik ben ongelofelijk trots op de enorme groei die we de afgelopen jaren doorgemaakt hebben vanwege onze unieke positie in de markt. En wij zien volop kansen om internationaal verder door te groeien.” Het realiseren van die groei wil Van Sorgen, die zelf inmiddels 69 is, overlaten aan de jonge garde. Hij was daarom al enige tijd op zoek naar een geschikte partij die 247TailorSteel wilde overnemen. Daarbij heeft hij ook gedacht aan een bedrijf in de eigen branche. “Heel even maar, want dat werkt niet. Als een 4.0 bedrijf wordt overgenomen door een 2.0 bedrijf, wordt het doodgeknuffeld. Na een paar jaar vind je daar niets meer van terug.”

Parcom Capital
Dus kwam hij al snel uit bij private equity. Hij is in zee gegaan met Parcom Capital, een in 1982 opgericht mid-market private-equityfonds. Het richt zich op investeringen in hoogwaardige, toonaangevende bedrijven in de Benelux. Van Sorgen over die keuze: “Ze hebben de zelfde mindset als ik: groeien, ambitie, moderne technologie, ervaring in productie en begrip van de nieuwe markt.”

247Tailorsteel klaar voor verdere Europese expansie

Europese groei
De ambitie is een netwerk van vestigingen op te zetten, die met eigen vrachtwagens klanten in een straal van 200 kilometer kunnen bedienen. 247TailorSteel is al enkele jaren actief in het noorden van Duitsland. Vorig jaar is in Oyten, vlakbij Bremen, een splinternieuwe vestiging geopend. Van Sorgen wil verder in Duitsland. Nog dit jaar start de bouw van een vestiging in Hilden bij Düsseldorf. Ook een vestiging in de regio Stuttgart begint al concrete vormen aan te nemen. Dat zijn buitengewoon aantrekkelijke plekken, want in de denkbeeldige L-vorm die loopt van het Ruhrgebied tot aan München zit 70 procent van de Duitse metaalmarkt. Maar de uitvoering van deze plannen vergt significante investeringen, waarvoor kapitaal en kennis nodig is. Van Sorgen: “Een vestiging als Oyten kunnen we zelf nog wel doen. Maar kijk je verder, dan moet je een professioneel managementteam bouwen dat al ervaring heeft om een technologiebedrijf dat snel wil uitbreiden en dicht bij de klanten wil zitten, uit te breiden. Daar heb je teams voor nodig en die moet je aansturen om alles vlekkeloos te laten verlopen. Parcom Capital kan dat. Het spreekt de taal van de ondernemer en heeft het netwerk om specialisten bij ons aan tafel te brengen waar nodig. We willen bijvoorbeeld graag naar Stuttgart. Maar daar is de werkloosheid praktisch nul en heeft iedereen een goede baan. Als Nederlands bedrijf dat daar een vestiging wil starten trek je de juiste mensen niet zo maar naar je toe. Parcom Capital heeft daarvoor het netwerk en de kennis.” Van Sorgen denkt dat 247Tailorsteel door het instappen van Parcom Capital binnen een jaar of vijf op vijf à zes vestigingen kan zitten. In eerste instantie in de Duitstalige landen, mogelijk ook in Denemarken dat een grote plaatwerksector kent.

Nieuwe CEO
Carel van Sorgen blijft bij 247Tailorsteel betrokken. Hij houdt 40 procent van de aandelen in zijn portefeuille. In de loop van dit jaar zal hij de functie van CEO neerleggen. “We gaan samen op zoek naar een nieuwe CEO. We verwachten deze in de zomer te kunnen presenteren. Daarna zal ik mijn bijdrage blijven leveren op gebied van visie, technologie en nieuwe ontwikkelingen. En natuurlijk mijn kennis overdragen.”

Uitbreiding in Varsseveld
De groei gaat ondertussen onverminderd door. Oyten is 6500 vierkante meter groot, Hilden wordt 10.000 vierkante meter en in Varsseveld wordt momenteel 7500 vierkante meter bijgebouwd in twee fases. De eerste fase is al praktisch gereed. Hier komen vijf buislasers (drie nieuwe en twee komen over vanuit de vestiging in Winterswijk die wordt afgestoten) en zeven vlakbedlasers. Ook wordt er een nieuw logistiek centrum gebouwd met docks om vrachtwagens snel en efficiënt te kunnen laden en lossen. Hier zal ook de nieuwste generatie AGV’s worden ingezet, die nog sneller en nog meer materiaal kunnen handelen. Ook zullen er proeven uitgevoerd worden met kleinere AGV’s om de kantbanken te voorzien van materiaal. Op het bedrijfsterrein komt ook een Academy om eigen personeel op te leiden. Mensen blijven belangrijk, ondanks dat de automatisering en overige technologische ontwikkelingen steeds verder gaan. Van Sorgen: “Vanaf de oprichting geldt bij 247TailorSteel de vuistregel dat je hier nooit zult worden ontslagen vanwege technologie. We leiden mensen op om gebruik te maken van technologie.”

247Tailorsteel klaar voor verdere Europese expansie

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Productiviteitswinst met nieuwe laser en software

21-10 Vlonder Plaatwerk is een toeleverancier die op klantspecificatie producten in staal, RVS en aluminium…

Bedrijf en Economie

247TailorSteel start bouw nieuwe fabriek in Zuid-Duitsland

24-09 Onder andere de Consul-Generaal in Duitsland, Paul IJmkers, de burgemeester van Langenau, Daniel Salemi…

Plaatbewerking

Slimme oplossingen voor plaatbewerking van Widenhorn

08-09 De producten die Widenhorn levert zijn gericht op de plaatverwerkende industrie en machineonafhankelijk. Dat…

Plaatbewerking

247TailorSteel begroet herstart persoonlijk contact

07-09 De ‘slimme’ fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen mag en…

Plaatbewerking

247TailorSteel begroet herstart persoonlijk contact

30-08 De ‘slimme’ fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen mag en…

Plaatbewerking

Xteg opent Benelux-vestiging in Enschede

04-08 Op de nieuwe locatie in Enschede biedt Xteg klantspecifieke en toekomstgerichte oplossingen aan. Door…

Plaatbewerking

247Tailorsteel maakt grote sprong

01-06 Berlo is weggeplukt bij ATAG Heating om 247TailorSteel nieuwe impulsen te geven. De ‘slimme’…

Plaatbewerking

MetaalNieuws: Special Plaat- en buisbewerking

31-05 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X