Additioneel straalproces Derustit vergroot corrosiebestendigheid RVS

Derustit Oppervlaktetechniek in Heerenveen heeft in eigen beheer een additioneel straalproces ontwikkeld om de corrosiebestendigheid van roestvaststaal te vergroten. Dit proces ‘Aquateq’ kan in de beitshallen worden geïmplementeerd en heeft geen extra belasting van de eigen waterzuivering tot gevolg.

Vanuit de markt krijgt Derustit herhaaldelijk signalen (en voorbeelden) dat het cosmetiseren van roestvaststaal alleen (bijvoorbeeld glasparelen, keramisch parelen en viwateq) ook op korte termijn heeft geleid tot corrosieverschijnselen op het bewerkte materiaal. In de praktijk is gebleken dat het op deze wijze bewerkte materiaal weliswaar een aantrekkelijk uiterlijk heeft, maar dat de corrosiebestendigheid te wensen over laat.
Derustit wijst met name op viwateq. “Dit is in de markt gepositioneerd als vervangend proces voor het beitsen. In de praktijk blijkt nu echter dat het beitsen van roestvaststaal voorafgaand aan welk straalproces dan ook onverminderd noodzakelijk is. Enkele aansprekende producenten hebben dan ook al besloten om het proces (viwateq) weer in de ban te doen. In de praktijk wordt men geconfronteerd met herstelkosten (als de praktijk herstel al toelaat) of extra reinigingskosten en problemen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. Daarentegen wordt het beoogde effect door dit ‘roesten of corroderen’ volledig teniet gedaan.”

Op verzoek van deze opdrachtgevers heeft Derustit Oppervlaktetechniek nu het additionele straalproces ontwikkeld. Op basis van de jarenlange ervaring met het proces ‘Iceblast’ en meer dan 55 jaar kennis van roestvaststaal en het corrosiegedrag daarvan onder verschillende omstandigheden, is in eigen beheer een straalmedium ontwikkeld dat het beoogde effect heeft. Een bijkomend voordeel van dit straalmedium is dat in bepaalde gevallen de ruwheid van het roestvaststaal verlaagd kan worden.

Beitsen is volgens Derustit altijd wenselijk omdat bewerkingen als knippen, zetten, lassen als ook ‘vervuiling’ van buitenaf, altijd leiden tot beschadiging of verarming van de chroom- ijzer-oxidehuid. Door de behandeling van het roestvaststaal met fluorwaterstof en salpeterzuur gevolgd door een grondige hogedrukreiniging, wordt deze chroomoxidelaag weer hersteld en wordt het roestvaststaal weer passief. Dit is een behandeling die volgens Derustit altijd moet plaatsvinden. “Immers, roestvaststaal dat niet gebeitst wordt, geeft gegarandeerd corrosieproblemen in het gebruik.”

Waarom Aquateq?
Een gebeitst oppervlak heeft een dof mat grijs industrieel uiterlijk en is niet altijd vrij van (water-)vlekken of andere visuele ongerechtigheden. Om een visueel aantrekkelijk uiterlijk te verkrijgen en de ruwheid te verlagen kan het materiaal na het beitsen met Aquateq gestraald worden.
Beitsen als technische bewerking en Aquateq als cosmetische behandeling is een gecombineerde bewerking welke in de beitshallen van Derustit, en eventueel op locatie, uitgevoerd kan worden. “Met als voordeel minder logistieke bewegingen en een corrosievast en visueel aantrekkelijk product”’, aldus Derustit.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Welke essentiële RVS uitrusting hoort op je boot

25-08 Hieronder bespreken we de essentiële uitrusting die hoort op je boot. Katrollen Katrollen zijn…

Plaatbewerking

Nieuwe fiberlaser geeft MKM Roestvaststaal power

27-02 MKM is het bedrijf van Martijn Knoops. Het is een pure RVS-specialist, die ook…

MetaalNieuws Extra IM

Verschillende soorten metaal op een rijtje

17-01 Daarnaast bestaan alle metaalsoorten vrijwel altijd uit een mengsel van verschillende metalen, ook wel…

Plaatbewerking

Paul Meijering investeert in nieuwe BLM LT8.20 Fiber buislaser

14-12 Paul Meijering levert buizen, flenzen en fittingen in roestvast staal en special alloys. Het…

TechnishowNieuws

Prodec live in actie op ESEF

24-08 Tijdens ESEF Maakindustrie zijn de superieur verspanende eigenschappen van Prodec live te zien op…

Plaatbewerking

Romonta snijdt in eigen huis, met eigen stikstof

18-08 Romonta – opgericht in 1978 – is hoofdzakelijk actief in de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf…

Materialen

FDP houdt webinar over verwerken RVS

27-06 In navolging van de serie over het verwerken van staalproducten (Normen en Waarden, Scheiden…

Plaatbewerking

De lat ligt hoog bij Dumaco Varsseveld

21-06 In een modern bedrijfspand met opvallend veel licht beschikt Dumaco Varsseveld over een groot…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?