AO Metaal maakt slimme stap in lasersnijden

Bij AO Metaal in Eersel is de BySmart Fiber, die Bystronic zou hebben gedemonstreerd op de TechniShow, afgeleverd. De Brabantse toeleverancier, die vooral sterk is in het optimaliseren van de productie van grote series, heeft na jaren van uitstellen de knoop doorgehakt en besloten om toch te investeren in een eigen lasersnijmachine.

AO Metaal is het bedrijf van Ard Oomen. Hij is in 2000 gestart in een schuur op de boerderij van zijn ouders. Daar laste hij omkastingen voor beregeningsmotoren, zodat die niet meer zoveel lawaai maakten. Andere klanten in de omgeving klopten ook bij de jonge ondernemer aan en zo ging het balletje rollen. Het plaatwerk bestelde Ard aanvankelijk bij metaalbedrijven in de buurt. “Maar ik zag hoe dat ging en dacht: dat kan ik zelf ook maken.” Zo kwam de eerste kantbank. Terwijl Ard dag en nacht werkte en zijn bedrijf uitbreidde in een deel van een andere schuur, deed zijn jongere broer Ron de administratie als bijbaantje. Dat bleef hij ook doen toen hij inkoper werd bij een ander bedrijf. Maar toen het bedrijf van Ard maar bleef groeien, maakte hij de overstap volledig naar AO Metaal.

Taken mooi verdeeld

Zijn rol is nu even belangrijk als die van zijn broer. De twee hebben de taken mooi verdeeld.  Ard is het liefst de hele dag in de fabriek om te bedenken hoe er met de machines zo efficiënt mogelijk kan worden geproduceerd en processen te verbeteren. Hij ziet het bewerken van metaal nog steeds als zijn hobby. Het werk op kantoor en de contacten  met de klanten laat hij liever over aan Ron, die daar in zijn rol als commercieel directeur juist heel veel plezier aan beleeft.

V.l.n.r. Ron Oomen (AO Metaal), Hans van de Meerakker (Bystronic Benelux), Ard Oomen (AO Metaal) en Joris Meesters (Bystronic Benelux).

V.l.n.r. Ron Oomen (AO Metaal), Hans van de Meerakker (Bystronic Benelux), Ard Oomen (AO Metaal) en Joris Meesters (Bystronic Benelux).

In 2006 betrok AO Metaal een nieuw pand op industrieterrein Meerheide in Eersel. “We verhuisden om meer ruimte te krijgen maar ook voor meer uitstraling. We hadden inmiddels diverse goede klanten en op zeker moment kun je die eigenlijk niet meer ontvangen in een schuur bij een boerderij”, vertelt Ron. De groei ging daarna onverminderd door en in 2013 was het opnieuw tijd om te verhuizen. Er werd een stuk grond elders op Meerheide gekocht en daar verrees een nieuw bedrijfspand, dat drie keer zoveel ruimte bood. Tevens verschenen hier de eerste lasrobots en nieuwe kantbanken. Inmiddels is de productieruimte hier al enkele keren uitgebreid.

Complete producten maken

Van een eenvoudig lasbedrijf is AO Metaal uitgegroeid tot een echt metaalbedrijf met vijftien medewerkers. Het beschikt over acht lasrobots voor TIG-, MIG- en MAG-lassen, enkele kantbanken, een persstraat, een draaifrees-afdeling en montagefaciliteiten. Kortom alles voor plaatwerk. “We willen complete producten maken voor klanten”, zegt Ron. Die klanten zitten vooral in de trailerbouw, automotive, agrarische sector, kassenbouw, machinebouw, food en installatietechniek.

Grote series optimaliseren

AO Metaal produceert prototypes en kleine series, maar het hart gaat vooral uit naar grote series. Daarbij kunnen Ard en Ron al hun productiekennis van metaal, maar ook hun kennis van logistiek, inkoop en processen inzetten. Grote series optimaliseren, vooral dat is hun toegevoegde waarde. Ron legt uit: “De vraag die wij ons zelf doorlopend stellen is: hoe kunnen we sneller en eenvoudiger produceren. Want het is eigenlijk heel simpel: als wij voor onze klanten hun producten beter en goedkoper maken, gaan zij er meer van verkopen en krijgen wij meer werk.”

Op de productievloer zijn de voorbeelden van wat deze visie oplevert zichtbaar. Zo staat er een productiesysteem dat Ard helemaal zelf heeft uitgedokterd, dat meer dan 40.000 onderdelen voor vloerverwarmingen per jaar maakt. Ook is AO Metaal hier in staat om in 20 minuten complete containers te laden die linea recta naar hun eindbestemming in Canada verscheept worden, zonder dat de opdrachtgever er iets van ziet. Verder staan er handige rekken waarin heel veel producten tegelijk worden opgehangen voor nabehandelingen bij een partner. “Dit om handlingskosten (lees: arbeid) uit te schakelen in het proces”, aldus Ron.

Eigen lasersnijmachine

Tot dusverre had AO Metaal geen eigen lasersnijmachine. Ard en Ron hebben een drietal leveranciers van snijdelen en ze zijn daar eigenlijk heel tevreden over. “We hebben altijd goed ingekocht, goede kwaliteit ontvangen en geen problemen gekend met levertijden. Daarom hebben we de aankoop van een laser lang uitgesteld. Maar we hebben ons sterk ontwikkeld en zijn meegegroeid met onze klanten.

De machine is gearriveerd bij AO Metaal. Er is direct met het monteren begonnen.

De machine is gearriveerd bij AO Metaal. Er is direct met het monteren begonnen.

Als je zelf niet snijdt, kunnen ze dat zien als een probleem. Dat krijg je niet uitgeschakeld. Je komt sterker over als je over een eigen laser beschikt. En een laser biedt natuurlijk ook een flink voordeel: flexibiliteit. We worden  in de Kempen nog te vaak gezien als ‘dat lasbedrijf’. Met deze aanschaf zetten we de volgende stap richting verdere professionalisering en uitstraling van ons bedrijf.”

Super demo bij Bystronic

Dat het een lasersnijmachine van een A-merk moest worden, stond wel vast. De broers hadden contact met verschillende machinefabrikanten en hadden direct een goed gevoel bij Bystronic. “We hebben een super demo gehad in hun democentrum in Zwitserland. Daar hebben we werkelijk alles kunnen zien wat we wilden zien. Ook de software sprak ons enorm aan.”

Ard en Ron hebben gekozen voor de nieuwe generatie BySmart Fiber met een 6 kW laserbron en een formaat van 3 x 1,5 meter. Daarbij wordt ook een ByTrans Extende be- en ontlaadsysteem geleverd. “Met deze automatisering kunnen we ook ‘s nachts en in het weekend een serie draaien.”

Medewerker Bart wordt getraind om de machine te bedienen. Maar Ard is liefhebber genoeg om het lasersnijden zelf ook helemaal onder de knie te willen krijgen. “We gaan volop snijden. Van 0,5 mm dik materiaal tot 15 mm RVS en 20 mm staal. De nieuwe aanwinst wordt vooral ingezet voor eigen snijwerk, maar door de automatisering is er ook ruimte om voor derden te snijden.

Beste snijprestaties in brede materiaalmix

Zelf noemt Bystronic de nieuwe BySmart Fiber ‘de slimme instap in het lasersnijden’. Het is een fiberlaser op een aantrekkelijk prijsniveau. Deze machine richt zich op plaatwerkers die zich van de concurrentie willen onderscheiden door een snijsysteem waarmee ze de fiberlasertechnologie optimaal kunnen benutten: hoge onderdelenproductie, breed toepassingsgebied, passende automatiseringsoplossingen en dat alles tegen een instapprijs.

Gebruikers bedienen het snijproces op de BySmart Fiber via een 22-inch touchscreen.

Gebruikers bedienen het snijproces op de BySmart Fiber via een 22-inch touchscreen.

Met de BySmart Fiber kunnen gebruikers meteen de technologie van het fiberlasersnijden toepassen zonder grote investeringen en allerlei omwegen. Het nieuwe machineplatform levert dankzij de Bystronic-technologie uitstekende snijresultaten. Hiertoe focust het functionele pakket van de BySmart Fiber op dat wat een fiberlaser voor gebruikers zo aantrekkelijk maakt: plaatdelen zo snel mogelijk en met een zo hoog mogelijke kwaliteit snijden.

Brede materiaalmix

De BySmart Fiber is leverbaar met verschillende laservermogens: 2, 3, 4 en 6 kW. Hij beschikt over een snijkop van de nieuwste generatie. Om in de brede materiaalmix altijd de beste snijprestaties te behalen, kunnen gebruikers deze snijkop naar behoefte flexibel aanpassen aan het betreffende materiaal en de bijbehorende eigenschappen. Hierbij kiezen gebruikers naar gelang de plaatdikte en het materiaal uit twee verschillende focuspunten van de laserstraal. Zo weet de BySmart Fiber bij verschillende plaatdiktes en snijmaterialen altijd de optimale bewerkingskwaliteit te realiseren.

De machine is daarnaast ook geschikt voor automatiseringsoplossingen. Er kan gekozen worden uit de beladings- en ontladingsoplossingen ByTrans Cross, BySort, ByTrans, ByTrans Extended en Byloader. Koppeling met automatiseringsoplossingen van andere leveranciers is ook mogelijk. Gebruikers bedienen het snijproces op de BySmart Fiber via een 22-inch touchscreen. Hiermee wordt lasersnijden net zo eenvoudig als de dagelijkse omgang met de smartphone. Op de bedieningsinterface ByVision Cutting is alles met enkele vingerbewegingen te regelen: laad de snijplannen, start het proces en de BySmart Fiber gaat aan de slag. ByVision Cutting beschikt over een uitgebreide database waarin parameters voor alle gangbare plaatsoorten zijn vastgelegd. Afhankelijk van het materiaal, de plaatdikte en onderdeelgeometrie ontstaat daaruit het ideale snijproces. Tijdens het snijden legt ByVision Cutting alle bewerkingen op de machine vast en geeft op het beeldscherm de belangrijkste proces- en machinegegevens weer. Hierdoor kan de operator de belangrijkste gegevens altijd in één oogopslag zien: het huidige snijplan, de positie van de snijkop en de machinestatus.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Alle beweging in één compacte lijn

05-07 Want het is voor Van de Brande niet zo zeer de snijsnelheid die van…

Plaatbewerking

Bystronic introduceert flexibele ByCut Smart 3015

20-06 De ByCut Smart 3015 is de opvolger van de BySmart Fiber, door Bystronic altijd…

Plaatbewerking

De basis van het nieuwe MTU+ is techniek

20-06 In MTU+ kun je direct offertes genereren, met enkele klikken een order plaatsen, zelf…

Plaatbewerking

PWS Almelo kan ‘mooie dingen in metaal’ nu lasersnijden

23-05 PWS Almelo maakt producten voor aannemers vaak als totaalleverancier. Dit kan variëren van een…

Plaatbewerking

MoVer al 30 jaar in de ban van lasersnijden

10-05 Toen Vernooy op 1 april 1993 met MoVer begon, zag het lasersnijden er in…

Plaatbewerking

Goede start Laser-Max met hulp van Fiber Laser Benelux

09-05 Het ondernemen is Max met de paplepel ingegoten. Zijn vader runt samen met een…

Plaatbewerking

Paul Meijering realiseert snijkwaliteit zonder moeite

12-04 Paul Meijering kijkt met veel plezier terug op het proces dat hij samen met…

Plaatbewerking

Tuwi-klanten onder de indruk van ontwikkelingen bij Durma

11-04 Tuwi brengt de machines van Durma al sinds 2005 op de Nederlandse markt en…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema