Atlas Copco Tools adviseert over verkorten montagetijden

Atlas Copco Tools heeft de nieuwe afdeling Production-Transformation in het leven geroepen. Deze afdeling adviseert en schoolt gebruikers uit de montagetechniek op het gebied van procesoptimalisatie en Lean Production.

Niels Rabbe is als business manager globaal verantwoordelijk voor Simultaneous Engineering en Procesoptimalisatie (SEPO) bij Atlas Copco Tools. Hij en zijn collega’s adviseren klanten bij de vormgeving en optimalisatie van montageprocessen. Wie de tips in de praktijk brengt, voorkomt fouten, verlaagt de kosten en verbetert de kwaliteit van zijn producten. “In de schroefmontage hebben we elke dag te maken met de meest uiteenlopende materialen, gereedschappen en schroefverbindingen”, aldus Rabbe. “We benaderen elke assemblagehandeling van onze klanten globaal en adviseren zowel op constructief gebied als over de keuze van de juiste aandraaistrategieën en het effect op het montageproces.”

Het SEPO-team analyseert de situatie van een gebruiker en ontwikkelt samen met hem mogelijkheden om processen te optimaliseren. Als voorbeeld noemt Rabbe het Duitse bedrijf SMP Deutschland. “Deze automobielleverancier had te maken met hoge foutpercentages bij de montage van frames voor luidsprekers. We konden met een heel eenvoudige benadering de nabewerking tot nul terugbrengen.”
Het besparingspotentieel ligt voor het oprapen. Maar vaak zijn de wensen of oplossingen beduidend complexer. “In gevallen waarin een klant veel moest investeren in moderne technologieën, bijvoorbeeld bij de omstelling van de productie met persluchtmoeraanzetters naar gestuurde systemen met gegevensdocumentatie en integratie in een montageconcept, gaat het vaak over bedragen met zes cijfers”, benadrukt Rabbe. “In die gevallen scheppen wij de basis voor een gefundeerde berekening van de amortisatie, we tonen beïnvloedingsfactoren en besparingspotentieel. Zo kan de klant zelf afwegen of een omstelling van de productie rendabel is.”

Duidelijke verbetering
In veel gesprekken en gevallen hebben Niels Rabbe en zijn collega’s echter vastgesteld dat processen weliswaar bijvoorbeeld met een beter gereedschap efficiënter kunnen worden vormgegeven, maar dat er vaak speelruimte over blijft: “Een rendabel zinvolle optimalisatie is pas mogelijk als we alles doorlichten en de productie in de zin van een Lean Production volledig mogen herorganiseren”, aldus Rabbe. “Dan kunnen we onze klanten een echte sprong naar voren bieden.”

Daarom breidt Atlas Copco Tools nu zijn portfolio in deze richting uit. In de zomer van 2012 is de afdeling Production-Transformation opgericht die bij het adviseren altijd het globale proces in ogenschouw neemt. “Vanaf nu kunnen wij onze klanten op het gebied van Lean Production adviseren en scholen. We hebben daarvoor een eigen Lean-Training-Center ingericht waarin we tijdens driedaagse trainingen het idee en het nut intensief bediscussiëren”, verklaart de SEPO-manager. Daarmee wordt de klant, onafhankelijk van alleen het thema schroefverbinding, een globale en duurzame verbetering van zijn productieprocessen bijgebracht volgens de regels van de Lean-methode.

Kostenverlaging
Bij het advies en de scholing hoort ook steevast de praktische simulatie, waarbij bijvoorbeeld een typisch industriële montagesituatie door de Lean-Transformation stap voor stap tot een slankere (leanere) montage wordt gereorganiseerd die direct meetbare verbeteringen met zich meebrengt.
Lean is een methode die decennialang gegroeid is en die processen verbetert. “Voor onze klanten staat daarbij de stijging van de productiviteit en de kwaliteit, evenals een verlaging van de kosten op de voorgrond”, onderstreept Rabbe. “Montageplanners of bedrijfsleiders kunnen zelf bijvoorbeeld de verkorting van de montagetijd met 40 procent bij een gelijktijdige stijging van de productieaantallen met 50 procent meemaken, waardoor het wegvallen van veel tussenproducten en daardoor kosten aanschouwelijk wordt.”

In meerdere stappen wordt de werkplek opnieuw georganiseerd, de productie wordt op de daadwerkelijke behoeften van de klant afgestemd: in het begin wordt de montage uitgevoerd aan een typische werkbank en wordt er geproduceerd in grote batches. Vervolgens wordt alles gereduceerd tot ‘het wezenlijke’, het klaarzetten van de montageonderdelen als kant-en-klare set wordt ingevoerd en vervolgens worden de grote batches stap voor stap tot 1 exemplaar terug­gebracht. Tegelijkertijd wordt er een productieaantal ingevoerd dat op behoeften is afgestemd. Bij elke stap worden de belangrijkste gegevens vastgelegd en vergeleken, zodat de voordelen duidelijk kunnen worden aangetoond.

Naast het bijbrengen van het belangrijkste Lean-vocabulaire worden ook procesparameters (bijvoorbeeld: synchronisatie), hulpmiddelen bij de procescontrole (zoals visualisatie) en algemene organisatiehulpmiddelen (zoals de noodzakelijkheid van het opstellen van een gestructureerde en heldere werkinstructie) verklaard.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Werkplaatstechniek

Schroeven in XL-formaat

11-02 HECO presenteerde op de Bouwbeurs (4-8 februari in Jaarbeurs Utrecht) diverse nieuwe montage-oplossingen: onder…

Automatisering

Werkbare oplossingen voor moderne montage

05-12 De productie en de montage digitaliseren in een hoog tempo, dat plaatst veel bedrijven…

Toeleveren

Succes Heco-Schrauben (50) heeft veel gezichten

21-11 Dit jaar viert de Duitse schroevenfabrikant Heco-Schrauben zijn 50-jarige bestaan. In 1967 verzelfstandigden Ludwig…

Toeleveren

Nederlandse website Heco-Schrauben vernieuwd

09-08 De Duitse schroevenfabrikant Heco heeft zijn Nederlandse website www.heco-schrauben.nl grondig vernieuwd. Een frisse vormgeving…

Verspanen

Fein presenteert 12-volt-accuschroefmachines

02-08 Fein heeft het programma accugereedschappen voor de staal- en metaalbouw uitgebreid met 12-volt-accuschroefmachines. In…

Verbinden

Instructievideo’s voor schroefverbindingen

23-03 Complexe montages worden eenvoudig met het nieuwe YouTube-kanaal van de Duitse schroevenfabrikant Heco-Schrauben. Hier…

Bedrijf en Economie

Bito zorgt voor werkgemak en productiviteit in montagehal Gazelle

22-03 Koninklijke Gazelle heeft de aanvoer van onderdelen in zijn nieuwe montagehal gestroomlijnd met doorrolstellingen…

Automatisering

Orlaco monteert vrijwel foutloos

01-02 Orlaco-zichtsystemen helpen de gebruikers van vorkheftrucks, bouwmachines, vrachtwagens en schepen om te zien wat…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV