Bakker in de metaalindustrie

0
409

Marc van den Wijngaard en Ronald Henket werkten als bakker en administratief medewerker. Ze hebben zich echter laten omscholen en werken nu met veel plezier bij Bromedo Metaal in  Dongen.

Marc van den Wijngaard (46 jaar) was bakker. Toen hij na het zoveelste halfjaarcontract opnieuw op straat stond, besloot hij het roer om te gooien. Hij pakte de kans om zich te laten omscholen tot medewerker in de metaalindustrie. Het Sectorplan West-Brabant betaalde de helft van zijn opleiding en Bromedo Metaal nam de andere helft voor z’n rekening. Het bedrijf ontving Marc met open armen. “Het maatwerk dat wij leveren is mensenwerk, maar het wordt steeds moeilijker goede mensen te vinden”, vertelt technisch directeur Menno Brok. “Wij vinden het belangrijk om in onze medewerkers te investeren. We leiden ze op en begeleiden ze goed. Onze ervaring is dat als je gedreven bent, je alles kunt leren.” Marc is ontzettend blij met zijn nieuwe werkplek. “Ik sleutelde in mijn vrije tijd al graag aan motoren. Nu maak ik ook voor mijn werk dingen en ga ik iedere dag met plezier aan de slag.”

Van administratie naar metaal
Ook Ronald Henket (54 jaar) maakte een grote omslag. Hij werkte als administratief medewerker, maar verloor zijn baan tijdens de crisis. “Ik heb meer dan 150 sollicitatiebrieven geschreven. Zonder succes. Toen besefte ik dat ik een andere weg moest inslaan. Tijdens een scholingsmarkt van het Sectorplan West-Brabant en het WerkgeversServicepunt hoorde ik over de mogelijkheden om de techniek in te gaan. Daar had ik geen ervaring mee, maar ik kon kosteloos een opleiding volgen én ik kon meteen aan de slag. Nu werk ik in de metaal en bedien ik de ponsmachine bij Bromedo. Ik leer hier elke dag nieuwe dingen. En het is ook gewoon leuk om met mijn collega’s samen te werken.”

Kansen voor werknemers én bedrijven
“Marc en Ronald zijn mooie voorbeelden van mensen die in zichzelf willen investeren. Als je dat aan werkgevers laat zien, is er altijd plek voor je”, weet Jeroen de Lange, secretaris van ondernemersvereniging VNO-NCW Brabant Zeeland en bestuurslid van het Sectorplan West-Brabant. Samen met Menno Brok overhandigde hij de opleidingscertificaten. “Het verhaal van Marc en Ronald laat zien dat omscholing werkt. Dat de aanpak van het Sectorplan werkt.”

Zo werkt het Sectorplan West-Brabant
Het Sectorplan geeft werkgevers binnen techniek, bouw en logistiek direct toegang tot een enorm bestand werkzoekenden en geïnteresseerden, die zich willen om- of bijscholen. Bedrijven maken hun wensen kenbaar en het team van het Sectorplan zoekt kosteloos een goede kandidaat die op hun geschiktheid getest worden. Om te zorgen dat die kandidaat over de juiste kwalificaties beschikt, wordt ook de helft van de opleidingskosten vergoed. Het bedrijf betaalt de andere helft en bepaalt de opleidingsinhoud. Medewerkers beschikken op deze manier over de juiste papieren én een baan en werkgevers over vakkundig personeel dat de schouders er onder wil zetten. Zo werken we samen aan slagkracht in techniek, bouw en logistiek in West-Brabant.

Mogelijkheden in metaal
Binnenkort start weer een opleidingstraject metaal. Kandidaten worden in 11 weken klaar gestoomd voor constructieve beroepen in de metaal. Zij leren de vaardigheden bij officiële opleiders én bij bedrijven in de praktijk en kunnen vervolgens aan de slag. Interesse? Neem contact op met Sectorplan West-Brabant.