Behaal de beste en mooiste finish op plaatmetaal met Timesavers

Ooit aandacht besteed aan de wanden van een lift? Deze zijn gemaakt met platen van roestvrij staal en hebben een glad oppervlak dankzij de aangebrachte finish. Afwerking maakt deel uit van het fabricageproces en verbetert niet alleen het uiterlijk van plaatwerk, maar vaak ook de duurzaamheid. Daarnaast maakt de oppervlakteafwerking de bewerkte delen slijtvast en corrosiebestendig.

Met een profielmeter kan de oppervlakteruwheid gemeten worden in Ra en Rz.

Timesavers International heeft al meer dan 50 jaar ervaring in het produceren van droge en nat werkende machines voor het finishen van roestvrij staal; zowel voor metaaldelen als koud en warmgewalste platen. Van kleine losstaande machines tot grote machines die geïntegreerd worden in een complete productielijn, het is allemaal mogelijk. Door de jaren heen is er veel kennis vergaard en weet Timesavers welk schuurmiddel de beste oplossing is voor welk metaal.

Zo vereist staal weer een andere aanpak dan aluminium. Om aan ieders wens te voldoen en de beste oppervlaktebehandeling te bieden, heeft Timesavers een brede variatie aan schuurbanden en borstels met korrelgroottes van 80 tot zelfs 400. Dit is bepalend voor de oppervlakteruwheid.

Oppervlakteruwheid (Ra)

Regelmatig wordt er bij oppervlaktebehandeling rekening gehouden met de oppervlakteruwheid, ook wel bekend als de waarde Ra of Rz. Oppervlakteruwheid meet de onregelmatigheden op plaatmetaal en de bewerkte oppervlakteafwerking wordt gemeten in micro inches (µin). Hoe kleiner het aantal micro inches hoe gladder de textuur, en hoe groter de afwijkingen hoe ruwer het oppervlak.

Een glad en niet-absorberend oppervlak kan gemakkelijker worden gereinigd en heeft weinig onderhoud nodig. Dit is voordelig in de voedselverwerkende en farmaceutische industrie, waar hygiëne de hoogste prioriteit heeft en de aanhechting van bacteriën moet worden beperkt.

Het gewenste resultaat met de juiste oplossing

Timesavers kiest voor hoge kwaliteit en biedt daarom heavy duty en kosteneffectieve machines aan, zoals de 62, 71 en 72 series. Die zijn speciaal ontworpen voor het bewerken van de oppervlakte van warm- en koudgewalste platen. Met deze finishmachines kunnen tal van soorten finishes gecreëerd worden op metalen zoals aluminium, molybdenum, zirkonium en titanium.

Klantverhaal van BTH Import Stal over de 71 series

In de afgelopen 15 jaar heeft BTH Import Stal met Timesavers gewerkt aan diverse projecten. Samen hebben ze een uitstekende werkrelatie ontwikkeld. “Vanuit commercieel oogpunt is zakendoen met Timesavers een plezier, de mensen zijn aardig en ze staan open om zaken te doen”, merkt Tomasz Kotarba op. “Technisch gezien zijn ze ook uitstekend, we hoeven zelden contact op te nemen met de serviceafdeling, maar als we dat doen, is de reactie snel en efficiënt. Als onderdeel van onze plannen om de omvang van de fabriek te verdubbelen, zijn we van plan te investeren in een tweede lijn. Timesavers zal onze leverancier van keuze zijn.”

In het kader van de relatie werd in 2007 een plaat-naar-plaat verwerkingslijn geïnstalleerd (nu beter bekend als de Oma-lijn, vanwege zijn lange levensduur en betrouwbaarheid), evenals stand-alone slijp- en oppervlakteafwerkingsmachines, zoals de 42 series ontbraam- en slijpmachine. Het succes van deze machines en hun vertrouwdheid met de technologie maakten de beslissing eenvoudig toen BTH Import Stal de capaciteit en de mogelijkheden wilde verhogen door een coil-to-coil lijn te introduceren.

De nieuwe coil-to-coil lijn bestaat uit twee machines uit de Timesavers 71 series, waarvan de ene is uitgerust met twee brede schuurbanden voor de afwerking en de andere met twee borstels voor de fijne finish. De beslissing was gebaseerd op het verbeteren van de efficiëntie en de productiviteit. Beide machines uit de Timesavers 71 series kunnen onafhankelijk van elkaar werken. Afhankelijk van de door de klant gespecificeerde oppervlakteafwerking, en afhankelijk van de dikte van het materiaal kan een rol tot 1,5 km roestvrij staal bevatten, dat zonder onderbreking of handmatige tussenkomst kan worden verwerkt.

De machines zijn beschikbaar in drie standaardbreedtes, namelijk 1350 mm, 1600 mm en 2100 mm, met een materiaaldoorvoersnelheid die kan variëren tussen nul en 30 m/min. Zij zijn in staat een verscheidenheid aan oppervlakteafwerkingen te produceren, waaronder Duplo, Microlon en Hairline in roestvrij stalen materialen. De bediening van de 71 series gebeurt via de gebruiksvriendelijke Siemens bedieningsinterface.

De operator kan elk aspect van het proces bedienen vanaf deze interface, terwijl hij een goede zichtlijn behoudt op het materiaal dat in de machine wordt gevoerd. “De veelzijdigheid en het gebruiksgemak van deze Timesavers’ machines zorgen ervoor dat wij kunnen voldoen aan de eisen van onze bestaande klanten, die afkomstig zijn uit een uiteenlopende selectie van industrieën, waaronder bestaande klanten variërend van grote fabrikanten tot MKB’s en business-to-consumer-klanten in een reeks sectoren, waaronder de architectuur, de medische sector, de voedselverwerking en de bouw.”

“De investeringen die we hebben gedaan, hebben een flexibiliteit gecreëerd die onze concurrenten niet kunnen evenaren en dat wordt gewaardeerd door klanten, die er vertrouwen in hebben dat we onze beloften kunnen waarmaken. Wij richten ons op het leveren van een eersteklas service en een ‘can do’-houding, wat betekent dat een klant ons nooit zal horen zeggen ‘dat kunnen we niet’, omdat we dat wel kunnen en er voortdurend naar zullen streven om aan hun eisen te voldoen.”

Gratis webinar over oppervlakteruwheid

Benieuwd naar ons webinar over oppervlakteruwheid? Schrijf je gratis in!

Datum: Dinsdag 15 maart 2022 | Tijd 10:00 CET (Engelstalige presentatie)

 

 

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Automatiseren van ontbraamproces met robotarm

13-07 Automatisering van processen wordt steeds belangrijker. Zo worden er vaker robots ingezet om zwaar…

Oppervlaktetechniek

Timesavers pakt uit op Tolexpo in Parijs

28-04 Dat is allereerst de nieuwste versie van de compacte roterende borstelmachine: de 32 RB…

Oppervlaktetechniek

Grootste Timesavers slijpmachine van Europa

21-05 De Timesavers 81 series kan ook niet-magnetische materialen vlakslijpen, omdat de machine is uitgerust…

Oppervlaktetechniek

Timesavers borstelt gelijkmatig en geautomatiseerd radius 2

13-01 Verschillende ontwikkelingen in de plaatwerkindustrie, maar ook invloeden van buitenaf, maken de nabewerking van…

Plaatbewerking

Bystronic actief met webinars

29-04 Nu het coronavirus klantenbezoeken, beurzen, congressen en huisshows onmogelijk maakt, organiseren diverse machineleveranciers webinars…

Oppervlaktetechniek

Breed scala aan oplossingen Timesavers

28-10 De Zeeuwse fabrikant Timesavers, producent van machines voor het ontbramen, kanten afronden, finishen en…

Oppervlaktetechniek

Topkwaliteit schuur- en slijpmaterialen met service en goed advies

02-10 Hermes Schuurmaterialen is voor de eerste keer exposant op METAVAK. Verkoopleider Koert Boer en…

Verspanen

Nieuwe combinatie Timesavers levert tijdwinst op

14-10 Timesavers presenteert een combinatie van de roterende borstelmachine 42 series WWRBW en een ‘Add-on’.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X