Grootste Timesavers slijpmachine van Europa

Slijp- en polijstspecialist Van Geenen in Rijssen heeft haar machinepark uitgebreid met de Timesavers 81 series. Het is de grootste slijpmachine die Timesavers ooit in Europa heeft geleverd. De machine kan materialen vlak en op dikte slijpen met een nauwkeurigheid van +/- 0,025 mm over een breedte van 2100 mm en een lengte van 8500 mm.

Bart van Geenen en Piet Kooman bij de Timesavers 81 series. De machine kan materialen vlak en op dikte slijpen met een nauwkeurigheid van +/- 0,025 mm over een breedte van 2100 mm en een lengte van 8500 mm.

De Timesavers 81 series kan ook niet-magnetische materialen vlakslijpen, omdat de machine is uitgerust met een vacuümsysteem, die het product vastzuigt op de tafel. De 81 series is een nat slijpproces. Voordeel is dat ook licht-ontvlambare materialen, zoals titanium bewerkt kunnen worden.

Transportband

De 81 series slijpt materiaal tot een vooraf bepaalde dikte; vlak, taps toelopend of U-vormig en verwijdert tot 0,2 mm per slijpbeweging, afhankelijk van het materiaal. Nauwkeurigheid is +/- 0,02 mm en het is geschikt voor materialen met een dikte van 0,25 mm tot 100 mm. Precisieslijpen met een transportband garandeert een transportsnelheid van 0,1 tot 10 m/min. Optioneel is een transport doorvoer van 0,1 tot 20 m/min. Daarnaast is de transportband olie- en hittebestendig.

De platen kunnen een minimale dikte hebben van 0,8 mm tot een maximale dikte van 100 mm. De transportband wordt speciaal gebruikt wanneer je dikker materiaal hebt en wanneer het materiaal niet helemaal recht is in de lengterichting. De transportband geeft ondersteuning voor de lage punten en het eindresultaat is een homogene finish. Het materiaal zal tijdens het slijpproces over de transportband heen- en terug worden gevoerd en het slijpen zal in beide richtingen gebeuren om maximale materiaalafname per cyclus te verkrijgen.

Siberië

Piet Kooman, verantwoordelijk voor speciale machines bij Timesavers, kwam in 2004 op het idee bij een klant in Siberië. Deze klant, de grootste titaniumproducent ter wereld, was op zoek naar een slijpoplossing. Kooman begon op de werkvloer bij de Siberische operators om de wensen te inventariseren. Stapje voor stapje ging hij hoger de organisatie in tot het hoogste niveau en wist precies wat er nodig was. De eerste machine werd geleverd in 2005 en vandaag de dag staan er in Siberië twaalf van de 81 series te draaien, waarvan zeven net zo groot als het apparaat in Rijssen.

Koomen: “De machines zijn uniek in de wereld, vooral vanwege de ontwikkelingen van de schuurbanden. Daar is zo veel verbeterd, dat we veel beter kunnen slijpen. Daarnaast is ‘de 81’ materiaalonafhankelijk, want we werken met een vacuümtafel. Dus of het om titanium, molybdeen, roestvrijstaal, nikkel/aluminiumlegeringen of koolstofstaal gaat: het kan.”

Ogen

En hij is snel. Koomen vergelijkt het proces met een freesbank. “Die lijkt sneller te zijn, maar bij een freesbank zit veel spanning in het materiaal. Dus een keer frezen betekent ook opnieuw richten. De 81 series slijpt het materiaal vlak, waarbij de spanningen redelijk in het materiaal zitten. Dat je daarom niet meer hoeft te richten, is een enorme tijdsbesparing.”
De machine bij Van Geenen lijkt niet meer op de machine uit Siberië uit 2004. Het uiterlijk is aangepast (tegenwoordig willen klanten ook dat een machine er mooi uitziet), maar ook is de machine uitgerust met servomotoren. Het parallel walsen was toen een mechanische bewerking, nu een elektronische. En je kan het geheel veel makkelijker programmeren.

Sowieso is de software veel verder ontwikkeld. Koomen: “De machine is slim gemaakt, zodat ze bijvoorbeeld naar een bepaalde maat kan toeslijpen. De machine ‘weet’ wanneer er te veel of te weinig afname is. Of als de schuurband te bot is, komt er een sein naar de operator. De huidige machines meten continu alles. De ogen van de operator zitten eigenlijk een beetje ingebed in de programmatuur.”

De machine kan live in actie worden bekeken op dinsdag 1 juni, tijdens het Engelstalige webinar over precisie slijpen dat live zal worden gehouden bij van Geenen in de hal om 9 uur s ’ochtends op de grootse slijpmachine van Europa. Aanmelden kan via de website van Timesavers.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Automatiseren van ontbraamproces met robotarm

13-07 Automatisering van processen wordt steeds belangrijker. Zo worden er vaker robots ingezet om zwaar…

Oppervlaktetechniek

Timesavers pakt uit op Tolexpo in Parijs

28-04 Dat is allereerst de nieuwste versie van de compacte roterende borstelmachine: de 32 RB…

Oppervlaktetechniek

Behaal de beste en mooiste finish op plaatmetaal met Timesavers

16-02 Timesavers International heeft al meer dan 50 jaar ervaring in het produceren van droge…

Oppervlaktetechniek

Timesavers borstelt gelijkmatig en geautomatiseerd radius 2

13-01 Verschillende ontwikkelingen in de plaatwerkindustrie, maar ook invloeden van buitenaf, maken de nabewerking van…

Plaatbewerking

Bystronic actief met webinars

29-04 Nu het coronavirus klantenbezoeken, beurzen, congressen en huisshows onmogelijk maakt, organiseren diverse machineleveranciers webinars…

Oppervlaktetechniek

Breed scala aan oplossingen Timesavers

28-10 De Zeeuwse fabrikant Timesavers, producent van machines voor het ontbramen, kanten afronden, finishen en…

Oppervlaktetechniek

Topkwaliteit schuur- en slijpmaterialen met service en goed advies

02-10 Hermes Schuurmaterialen is voor de eerste keer exposant op METAVAK. Verkoopleider Koert Boer en…

Oppervlaktetechniek

Kleine slijpmachines Atlas Copco

07-09 Of het nu gaat om grof of fijn slijpen, de nieuwe LSF-29 slijpmachines van…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X