Beyond MR wisselplaat voor licht voor- en nadraaien RVS

De nieuwe Beyond MR wisselplaten van Kennametal zijn geschikt voor een breed spectrum van werkstukmaterialen, maar vooral voor roestvaste staalsoorten. “Een synergie van geometrie en materiaalkeuze resulteert in hogere slijtweerstand en gelijkmatige spaanafvoer”, zegt dr. Igor Kaufmann van de afdeling RD&E van Kennametal.

Dubbelzijdige indexeerbare wisselplaten hebben doorgaans vier snijkanten per zijde met snijkanten die van elkaar zijn afgericht. Een spaanbreker bestaande uit een oplopend en een aflopend deel scheidt gewoonlijk iedere snijkant. Terwijl deze spaanbrekers helpen om de spaanafvoer en de snijbewerking te beheersen, vormt het gewoonlijk gegroefde ontwerp van het incrementele oplopende en aflopende deel vaak een gebied van geconcentreerde spanning tijdens de bewerking, waardoor de levensduur verkort wordt.

Het bijzondere van Beyond MR is gedeeltelijk gebaseerd op het ontwerpen van de geometrie van de spaanbreker in een continue curve zodat wisselende spanningen worden verminderd. De straal van de kromming aan de oppervlakte van de spaanbreker is in het begin heel groot en wordt aanmerkelijk kleiner waar hij het oplopend deel van de spaanbreker vormt, legt Kaufmann uit. Vanaf het laagste punt van de spaanbreker wordt de kleine radius van de kromming geleidelijk groter, en vormt daarbij het aflopend deel. Aangezien het oppervlak van de spaanbreker altijd een curve heeft, ontstaat een uniforme spaanvorming. Spanen zullen geneigd zijn voortdurend binnen de spaanbreker te deformeren, waarbij de wrijving tussen de spaan en de wisselplaat tot een minimum gereduceerd wordt.

De aanvalshoek, de schuinte van de bovenkant van de snijhoek die contact maakt met de spaan, helpt ook om de snijkrachten en de snijkantsterkte te beheersen. De Beyond MR wisselplaat heeft een zeer grote aanvalshoek die werkt met de regelmatig gekromde snijkant om de snijkrachten te verminderen en de levensduur van het gereedschap te verlengen. “In termen van spaanafvoer is dit nog nooit vertoond,” zegt Jan Andersson, senior product manager turning products.

Indexeerbare dubbelzijdige wisselplaten, echter, onderworpen als ze zijn aan hoge snijkrachten, worden in het algemeen beschouwd als instabiel. Beyond MR’s aanvalsprofiel zonder zwaar belaste punten resulteert in een extreem stabiele wisselplaatbody, ondanks de grote aanvalshoek. Ook bij toepassingen met grote snedediepte zijn de draaiprocessen betrouwbaarder en stabieler, omdat ze gereedschap en werkstuk minder zwaar belasten. Bovendien zijn Beyond MR wisselplaten ook voorzien van interne koelkanalen die de koelvloeistof doelmatig aan de snijkant afleveren. De verbeterde warmtehuishouding vertaalt zich in een gelijkmatiger bewerking en verlengde levensduur van het gereedschap.

“Het is waarlijk een keuzekwestie voor generaties van werkplaatsen – meer onderdelen per uur of meer onderdelen per gereedschap,” zegt Manuel Sedan, senior product manager turning products van Kennametal. “Sneller bewerken betekent misschien procesproblemen met een wikkelspaan of langere insteltijden vanwege het verwijderen van de spanen uit de machine. Ook behoren de dagen van ‘één man – één machine’ allang tot het verleden. Met één operator die een cel of meerdere machines bedient worden een grotere voorspelbaarheid en betere prestaties van de gereedschappen steeds crucialer voor succes. Beyond MR is een interessante ontwikkeling die hogere bewerkingssnelheden belooft, meer onderdelen per werkuur, een uitstekende spaanbeheersing en een lange levensduur van het gereedschap.”

Beyond MR is leverbaar in zes typen, die een compleet spectrum toepassingen voor het draaien van roestvast staal afdekken. Typen zijn eveneens leverbaar voor staal en gietijzer.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Productiviteitswinst met nieuwe laser en software

21-10 Vlonder Plaatwerk is een toeleverancier die op klantspecificatie producten in staal, RVS en aluminium…

Materialen

MCB kiest voor IMCO RVS rondstaf voor de verspaning

22-09 Om die reden heeft MCB Group het assortiment in Europees Beter Verspaanbaar RVS staf…

Oppervlaktetechniek

RVS Finish start met Sublimotion

17-06 Hierdoor is het mogelijk 100% van de werkzaamheden op te leveren conform de huidige…

Toeleveren

Succes Verba stoelt op de perfecte voerbak

31-05 Op 21 mei 1971 startte varkenshouder Bert Verbakel zijn bedrijf in stalinrichtingen voor de…

Materialen

MCB Direct bouwt drie XL-vestigingen

03-05 MCB Direct beschikt nu nog over acht vestigingen in Doetinchem, Breda, Hapert, Alkmaar, Almere,…

Verspanen

Uitbreiding af- en groefsteekgereedschappen Dormer Pramet

06-04 Deze uitbreiding is een vervolg op de nieuwe af- en groefsteekgereedschappen, die in november…

Verspanen

CNC-boorcentrum van CMA maakt Camps Constructie flexibel

08-02 De medewerkers van Camps Constructie verwerken dagelijks staal, RVS en aluminium voor de meest…

Verspanen

Wisselplaten autonoom controleren en vervangen

13-01 Wisselplaten die worden ingezet voor verspanende bewerkingen, werden tot nu toe handmatig gecontroleerd en…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X