Bijeenkomst IoT en software, kwetsbaarheid en aansprakelijkheid

0

Criminelen verschaffen zich steeds vaker toegang tot cruciale (productie)processen om deze stil te leggen, te beïnvloeden en losgeld te vragen. De overheid onderkent dit en wil strengere eisen gaan stellen aan hard- en software door fabrikanten en aanbieders van slimme apparatuur te verplichten om voor een bepaalde tijd veiligheidsupdates te blijven aanbieden. Vanwege die reden organiseert Teqnow een technische bijeenkomst om ondernemers zichzelf de vraag t laten stellen wie verantwoordelijk is of wordt voor cybersecurity bij software en OT/IoT-toepassingen.

Teqnow is een platform van Koninklijke Metaalunie dat de aandacht voor en toepassing van toptechnologie in het industriële mkb wil vergroten en stimuleren. Belangrijke thema’s hierbij zijn: robotisering, additive manufacturing, digitalisering, lasertechnologie, sensoring en materialen. Teqnow draagt kennis over door middel van allerlei activiteiten en diensten, bijvoorbeeld door het organiseren van bijeenkomsten.

De Internet of Things-ontwikkeling maakt dat steeds meer ‘dingen’ digitaal met elkaar en met de mens communiceren. Dat kunnen bijvoorbeeld koffiemachines, camera’s, auto’s maar ook industriële toepassingen zoals sensoren, robots, productiemachines en procesautomatisering met (inter)netwerkconnectiviteit zijn. Ook binnen de industrie komen steeds meer apparaten op de markt die zijn voorzien van software en IoT-devices, zoals CNC-machines, een installatie in de voedselverwerkende industrie, toegangssystemen of een robot. En of de IoT-apparatuur met bijbehorende software nu in het eigen proces wordt gebruikt of juist wordt toepast in het product bij een klant; steeds meer apparaten moeten af en toe worden voorzien van een software update om bijvoorbeeld een lek in de software op te lossen of het apparaat te verbeteren.

Wie is verantwoordelijk voor alle cybersecurity die moet voorkomen dat cybercriminelen aan de haal gaan met data en daarmee productieprocessen lamleggen of bedrijven afpersen? Teqnow geeft het antwoord op die vraag. Voor ondernemers die producten, machines of componenten leveren waarin software meegeleverd wordt, zelf de (PLC) besturing of softwareapplicatie schrijven of juist inkopen of IoT/OT-toepassingen in het eigen kritische productieproces gebruiken, organiseert Teqnow op 16 april een technische bijeenkomst. Meer informatie is te vinden op de website van Teqnow. Inschrijven kan via de agenda op dezelfde website.