Dag TIV, welkom MIX Noordoost

In Evenementenhal Hardenberg is vorige week de laatste editie van de vakbeurs TIV gehouden. Naast een beursvloer met innovatieve spelers uit de maakindustrie, waren er ook 24 kennissessies in het kennistheater. Verder was het een editie van vooruit kijken naar het nieuwe beursconcept van MIX Noordoost (Maakindustrie Expo). Tijdens TIV konden bezoekers al kennismaken met enkele initiatieven die vanaf 2020 deel uit maken van MIX Noordoost, zoals de Technologiestraat en de route ‘Werkgever van de toekomst’.

Het kennistheater van TIV had een vernieuwde uitstraling gekregen ten opzichte van vorige jaren, mede door de witte panelen. Het nieuwe theater is ontworpen door studenten van het Cibap College en kon rekenen op positieve reacties. In totaal waren er 24 kennissessies over verschillende actuele thema’s, zoals ‘Mechatronica’, ‘Energie’, ‘Waarde creëren met data’ en ‘Women in tech’. “Het merendeel van de sessies werden goed bezocht, en dit wordt volgend jaar voor MIX Noordoost verder uitgerold”, zegt Bart Leferink namens organisator Easyfairs.

Technologiestraat en Werkgever van de toekomst
In de Technologiestraat, die ook deel uit maakt van het nieuwe beursconcept van MIX Noordoost, presenteerden verschillende robotleveranciers zich met de nieuwste beschikbare technologieën. De exposanten trokken de aandacht door hun robots en innovatieve oplossingen.


Een ander element van MIX Noordoost dat gelanceerd werd op TIV was ‘Werkgever van de toekomst’. Deze route ging langs bedrijven die informatie deelden over werken in de techniek en de specifieke mogelijkheden in hun bedrijf, zoals stages of openstaande vacatures. Honderden studenten van verschillende scholen hebben deze route gevolgd en werden ontvangen door de exposanten. “Voor hen is dit een interessante doelgroep door het tekort aan het technisch personeel”, aldus Leferink.

Ketensamenwerking VMO
Voor deze editie was er voor het eerst een ketensamenwerking vanuit de Verenigde Maakindustrie Oost (VMO). Een cluster van verschillende VMO-bedrijven uit de ontwikkel- en maakindustrie presenteerde zich hier. Zo was onder meer de MedEasy hier te zien, een medicijnrobot voor de uitgifte van verpakte medicijnen. Deze innovatie is gezamenlijk ontwikkeld door diverse bedrijven uit Oost-Nederland. “VMO heeft bovendien zijn vertrouwen uitgesproken in het nieuwe concept van MIX Noordoost”, laat Leferink weten.

Bedrijfsbezoek Itter
Leden van Innovatie Cluster Drachten, VMO en MEMA brachten een bezoek aan Itter in Hardenberg, dat een SDV (Self Driving Vehicle) heeft geïntegreerd in het productieproces in samenwerking met leverancier Romias.

 

Ze lieten zien hoe je het proces kan automatiseren. Na het bedrijfsbezoek werd de stand van YP Your Partner bezocht voor een netwerkmoment op TIV.

VR Experience MIX Noordoost
Leferink: “We kijken terug op een geslaagde beurs. Het was natuurlijk de laatste editie van TIV en die wilden we goed afsluiten en dat is gelukt. In totaal bezochten 5.480 vakprofessionals TIV 2019. De kwaliteit van de bezoeker is verder toegenomen en exposanten gaven aan goede leads te hebben gegenereerd. Maar het was ook een editie van vooruit kijken, want zowel exposanten als bezoekers maakten kennis met MIX Noordoost. Op de beursvloer kon iedereen alvast een Virtual Reality Experience beleven waarin het nieuwe concept te zien was, georganiseerd door Virtual Dutch Men. Dit werd door veel belangstellenden gedaan en de reacties waren positief. Bovendien hebben de eerste exposanten zich al ingeschreven voor MIX Noordoost.”

MIX Noordoost 2020
De nieuwe beurstitel MIX Noordoost werd door Easyfairs op de tweede beursdag van TIV gelanceerd. Deze nieuwe vakbeurs is opgezet naar aanleiding van uitgebreid marktonderzoek door Easyfairs. Leferink: “De maakindustrie in Noordoost-Nederland verdient het om een vakbeurs te hebben.” In de totstandkoming van MIX Noordoost zijn keuzes gemaakt in het beursprofiel, gebaseerd op de industrieketen, vanuit de regio. MIX Noordoost richt zich daarbij specifiek op de behoeftes van de bezoekers: efficiëntie, innovatie, automatisering en voornamelijk inkopen en uitbesteding.
Het bezoekersprofiel van MIX Noordoost bestaat uit beslissers en medebeslissers werkzaam bij maakbedrijven in de machinebouw, apparatenindustrie, hightechindustrie, metalenproductenindustrie en transportmiddelenindustrie. Verder focust de nieuwe beurs zich op productiemedewerkers van maakbedrijven en studenten uit Noord- en Oost-Nederland met interesse in toeleveranciers uit de regio.

De eerste editie van MIX Noordoost is op 16 en 17 september 2020 in Evenementenhal Hardenberg.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Aftellen tot Maakindustrie Expo 2024

02-05 ‘Ook zorgt de uitbreiding met het aanbod in kunststof voor een groei van Maakindustrie…

Automatisering

AI blaast industriële productie nieuw leven in

17-01 Kunstmatige intelligentie is onmisbaar geworden bij het bewaken en besturen van machines. Neurale netwerken…

Bedrijf en Economie

METAVAK in de startblokken

04-07 Het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) is ook tijdens deze editie weer de officiële…

Bedrijf en Economie

Hannover Messe verplaatst naar eind mei, begin juni

19-01 Dat is een uitstel van slechts vijf weken, want de Hannover Messe zou worden…

Bedrijf en Economie

Online naar TIMTOS x TMTS

18-01 Er worden meer dan 900 exposanten verwacht, die hal 1 en 2 van het…

Verspanen

METAV: hybride beurs met digitale aanloop

29-11 “We kijken er erg naar uit om onze exposanten en bezoekers weer te zien”,…

Verspanen

Honger naar precisie neemt alleen maar toe

15-11 321 exposanten presenteerden hun innovaties aan de bezoekers in de Brabanthallen in Den Bosch.…

Bedrijf en Economie

Bezoekers Metaaldagen vooral op zoek naar automatisering

20-09 Wat dat betreft kwamen ze ruimschoots aan hun trekken. Alle bijna negentig exposanten hadden…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV