De basis van 247 Lasersnijden is digitaal

Vanaf nul een nieuw lasersnijbedrijf opzetten dat de (digitale) Industrie 4.0 mogelijkheden die beschikbaar zijn maximaal benut. Dat is wat Michiel de Hoog en Oscar van Buijtene doen met hun nieuwe bedrijf 247 Lasersnijden in Pijnacker. Naast een lasersnijmachine met Liftmaster en een kantbank van Trumpf, werken ze als een van de eerste bedrijven in Nederland ook met het TruTops Fab softwarepakket van de Duitse machinebouwer/laserspecialist.

247 Lasersnijden is sinds 1 november operationeel en de twee oprichters weten precies wat ze willen: ze bieden hun klanten een productieproces voor hun snij- en kantdelen (inclusief nabewerkingen als kanten breken, tappen en soevereinen) aan, dat vanaf de offerteaanvraag in het webportaal tot en met de levering van de producten volledig digitaal verloopt. Dit proces is ieder moment transparant: na de bestelling kan de klant eenvoudig stap voor stap de status van zijn opdrachten volgen. Hierbij maakt 247 Lasersnijden gebruik van IoT (Internet of Things) om een vlotte en naadloze communicatie tussen systemen, machines, klanten en leveranciers te garanderen. Door deze digitale manier van werken, is het jonge bedrijf in staat om te produceren met korte doorlooptijden; of het nu gaat om unieke enkelstuks producten of grote series.

Laser en kantbank

Om dit allemaal voor elkaar te krijgen, zijn De Hoog en Van Buijtene in zee gegaan met Trumpf. Dat heeft allereerst een vlakbedlaser Trulaser 5030 Fiber, voorzien van een Liftmaster die de machine automatisch belaadt en ontlaadt, geleverd. De machine, die staal en RVS tot 25 mm en aluminium tot 20 mm dik snijdt, is voorzien van veel hightech opties, zoals een automatische nozzlewisselaar en diverse snijpakketten, hetgeen resulteert in kwalitatief hoogwaardige snijdelen. Tevens heeft Trumpf een Trubend 5230S kantbank geleverd met een tonnage van 230 ton en 4 meter werklengte.

Softwarepakket

Maar het duo heeft vooral voor Trumpf gekozen vanwege het softwarepakket dat samen met de machines is geleverd. “Daar zit alles in”, zegt Michiel de Hoog. “Een apart ERP-pakket heb je niet meer nodig. Deze software werkt als een ERP-systeem en biedt daarnaast veel meer. Het regelt alles vanaf de inkoop van het materiaal tot en met het versturen van de facturaties, inclusief een webportaal en de aansturing van de machines. Certificaten- en restplatenbeheer wordt automatisch gecommuniceerd naar je systeem. De hele planning van je fabriek zit hier papierloos in.”

Trumpf als partner

Voor Oscar van Buijtene is het altijd een droom geweest om te beginnen met een eigen lasersnijbedrijf. De ervaren ondernemer is ook eigenaar van de ondernemingen OBS Techniek, CNCverspanen, OWM engineering & innovation en 247 Watersnijden. Samen met Michiel de Hoog is daar nu een vijfde bedrijf aan toegevoegd.

Om de machines en de software van één leverancier te betrekken, is een bewuste keuze, die onder meer voortkomt uit de ervaringen bij 247 Watersnijden. Ook dat bedrijf wil Van Buijtene zo veel mogelijk laten functioneren als een digitale fabriek, maar omdat hier meerdere partijen bij betrokken zijn, heeft dat heel wat voeten in de aarde. “Met één leverancier gaat dat veel sneller en makkelijker omdat alles op elkaar is afgestemd.”

Niettemin is het wel een intensief traject, zegt De Hoog: “Want je moet wel een compleet ERP pakket plus nog veel meer implementeren in je bedrijf. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met Trumpf. Samen willen we dit nieuwe bedrijf tot een succes brengen. Die samenwerking moet ook wel, want we zijn een van de eersten die dit doen. Dan is het onvermijdelijk dat je tegen verbeterpunten op loopt. Trumpf pakt dat goed op. We zijn continu aan het sparren: wat loopt nog niet goed, wat kan beter.”

Service App

De efficiency en connectiviteit van TruTops Fab noemen Van Buijtene en De Hoog uniek. Ze worden met de dag enthousiaster over dit pakket en ontdekken steeds nieuwe mogelijkheden. Zo kunnen er in de grafische weergave verschillende kleuren worden gegeven aan de te sorteren snijdelen. De Hoog ziet die kleuren niet alleen op de beeldschermen op zijn kantoor, maar de operator ziet ze ook op het grote beeldscherm bij de lasersnijder: zo weet hij precies welke delen bij elkaar horen of wat er bijvoorbeeld naar de kantbank moet.

Ook een service App is onderdeel van het pakket. “Dat is echt een fantastisch ding”, zegt Michiel de Hoog. “Bij een technische vraag, storing of onderhoud stuur ik een berichtje met foto’s naar Trumpf en dan word je heel snel teruggebeld door een servicemedewerker, die alle info al voor zich heeft en dus goed is voorbereid. Dat werkt heel fijn.”

Geen remmende factoren

De Hoog beseft dat het voordeel ten opzichte van 247 Watersnijden niet alleen zit in de keuze voor één partner. Het is ook een enorme pré dat 247 Lasersnijden is begonnen met een lege hal, zonder software, machines en personeel. “We hoeven alleen maar te bouwen en hebben daarbij geen last van remmende factoren.” Ook bij de aanname van personeel ziet Van Buijtene voordelen: “We willen geen ervaren zetter of laseroperator. Het liefst hebben we mensen met een klein beetje ervaring, met de juiste inzet en motivatie om te leren werken zoals wij het willen. Zulke medewerkers zijn nog wel te vinden. De vijver waaruit je vist is groter.”

Digitalisering is leidend

Digitalisering is leidend bij de verdere ontwikkelingen en investeringen van 247 Lasersnijden. Bij de keuze voor een ontbraam- en afrondmachine heeft De Hoog gekozen voor een merk dat zich aantoonbaar ontwikkelt qua digitalisering. Dat is Lissmac geworden. Bij de machine die in één bewerking materiaal tot 1,5 meter breed tweezijdig kan bewerken, zit een barcodescanner die codes op snijdelen herkent en de machine instelt. En ook een draadloze diktemeter, die de dikte van het materiaal meet en de gegevens draadloos naar de machine stuurt, die zich daarop instelt. Sensoren meten de slijtage van slijpbanden en zorgen ervoor dat automatisch correcties worden doorgevoerd. Gekoppeld aan de software van Trumpf, meldt de Lissmac machine de producten gereed.
Ook op andere manieren bewandelt 247 Lasersnijden het digitale pad steeds verder. Veel klanten  sturen hun orders nog per mail. Van Buijtene heeft contact met TNO om de info in de mail te transformeren in een XML-bestand, dat in het webportaal kan worden gezet. Ook heeft hij specifieke ideeën om de aan- en afvoer van plaatmateriaal te automatiseren.
“Alles is erop gericht een efficiënte toeleverancier voor de machinebouw te zijn. Daarvoor gebruiken we ook onze andere bedrijven. Indien nodig kunnen we hun engineering inschakelen, Dik materiaal snijden we met water en via CNCverspanen kunnen we draai- en freesdelen leveren.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Trumpf presenteert volautomatische zwenkbuigmachine

22-10 “Geen enkele andere zwenkbuiger op de markt kan dit prestatieniveau leveren qua dooshoogte en…

Plaatbewerking

Productiviteitswinst met nieuwe laser en software

21-10 Vlonder Plaatwerk is een toeleverancier die op klantspecificatie producten in staal, RVS en aluminium…

Plaatbewerking

Komst van nieuwe pons-/lasermachine is opmaat voor automatiseringsslag bij DMI

21-10 Operationeel directeur Aard Slagman weet zeker dat de nieuwe machine een groot succes wordt.…

Plaatbewerking

Steeds meer efficiency

20-10 “80 procent van de doorlooptijd van een order komt voor rekening van niet-productieve neventijden”,…

Plaatbewerking

Xteg opent Benelux-vestiging in Enschede

04-08 Op de nieuwe locatie in Enschede biedt Xteg klantspecifieke en toekomstgerichte oplossingen aan. Door…

Bedrijf en Economie

Trumpf start nieuwe boekjaar met dik gevulde orderboeken

22-07 “We zijn het nieuwe boekjaar begonnen met een stabiele omzet en een zeer goede…

Plaatbewerking

Trumpf installeert geautomatiseerd lasersnijsysteem bij Eikhout Metaalwerken

05-05 “We hebben zelfs nog even gesproken over een erker”, zegt directeur/eigenaar Mark Eikhout gekscherend…

Toeleveren

Digitale Hannover Messe overtreft verwachtingen

19-04 Daarbij waren er meer dan 3,5 miljoen pageviews en 700.000 zoekopdrachten in de exposanten-…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X