De vaardigheidskloof in CNC-automatisering overbruggen

In het snel veranderende industriële landschap is de integratie van robotautomatisering noodzakelijk geworden voor producenten die hun productiviteit, efficiëntie en concurrentievermogen willen verhogen. Er is echter een enorm struikelblok voor deze technologische integratie: het gebrek aan vakkundige robotprogrammeurs die gespecialiseerd zijn in CNC-applicaties. Dit gebrek vormt een hindernis voor naadloze implementatie en gebruik van robotsystemen. Hakan Aydogdu, algemeen directeur van Tezmaksan Robot Technologies, producent van CNC-automatiseringssystemen, geeft uitleg over het potentieel van automatische machinebelading en -ontlading.

De voordelen van geautomatiseerde systemen zijn legio, zoals aangetoond door Cubebox, een innovatief CNC-automatiseringssysteem van Tezmaksan.

Robots hebben een ongeëvenaard vermogen om steeds terugkerende, ingewikkelde taken met precisie en consistentie uit te voeren. Voor de integratie en effectieve werking van robotsystemen is echter een uniek pakket vaardigheden nodig, vaardigheden waarover alleen vakkundige robotprogrammeurs beschikken. Deze professionals hebben de kennis om robots voor specifieke taken te coderen, programmeren en optimaliseren, waardoor naadloze werking en aanpasbaarheid gewaarborgd wordt.

Volgens een Brits overheidsrapport over de vaardigheidskloof werd programmeren door 24 procent van de bedrijven als een probleemgebied beschouwd. Het is dan ook geen verassing dat beleidsmakers overal ter wereld worden geconfronteerd met de uitdaging om systemen voor de verwerving van vaardigheden te verbeteren en onderwijsbeleid op te waarderen om het vaardigheidsniveau van personen op dit gebied snel te verhogen. Hiermee is het acute probleem echter niet opgelost, met het gevolg dat de inzet van robotica in bedrijven wordt vertraagd en de bedrijfskosten stijgen omdat ondernemingen noodgedwongen veel geld in werving en training moeten steken.

Gebruikersvriendelijke automatisering

De voordelen van geautomatiseerde systemen zijn legio, zoals aangetoond door Cubebox, een innovatief CNC-automatiseringssysteem van Tezmaksan. Aan de innovatieve aard van Cubebox ligt een gebruikersvriendelijke benadering ten grondslag. Het systeem is zorgvuldig ontwikkeld om producenten in staat te stellen robotsystemen in te zetten en te gebruiken zonder over gespecialiseerde programmeerkennis te hoeven beschikken.

In plaats van traditionele, ingewikkelde codering te gebruiken, biedt Cubebox een intuïtieve interface die gebruikers in staat stelt robots te programmeren met visuele elementen, sleep-en-neerzetfunctionaliteit en vooraf gedefinieerde sjablonen. Deze democratisering van robotprogrammering maakt het systeem toegankelijk voor een breder scala aan mensen in een productieomgeving. Iemand die bekend is met robotprogrammering heeft slechts 15 minuten training nodig; voor mensen zonder die kennis duurt de training 30 minuten.

Dankzij de standaardstructuur is Cubebox compatibel met alle CNC-machines en besturingseenheden en kan de cel worden aangepast aan alle robotmerken. Bovendien is het systeem 20 procent goedkoper dan bedrijfsspecifieke robotintegratiesystemen, terwijl het dankzij zijn Plug en Play-ontwerp binnen slechts één dag in gebruik kan worden genomen.

Innovatieve software

Het succes van het Cubebox-systeem is in hoge mate te danken aan zijn geavanceerde software: RoboCAM. Deze software maakt ingewikkelde robotprogrammering en uitgebreide CAM-kennis overbodig. Door 2D CAD-tekeningen in CAM-instructies om te zetten vereenvoudigt RoboCAM het hele proces, waardoor de software zelfs voor operators zonder speciale training toegankelijk is. Dit versterkt Tezmaksan’s betrokkenheid bij Industrie 4.0-principes en biedt totaaloplossingen met inbegrip van kant-en-klare machines, integratie, installatie en voortdurende ondersteuning.

Een ander gebied waarop kennis van robotprogrammering van oudsher nodig is, is de verwisseling van robotonderdelen in een systeem, wat veel tijd kan kosten. De conventionele methoden voor het wisselen van onderdelen vereisen kennis van robotprogrammering, een sjabloon en bijstelling van de grijper voordat het volgende onderdeel aan de beurt is. Dankzij de RoboCAM-software van Tezmaksan is het plaatsen van een nieuw onderdeel een kwestie van slechts vier stappen, ofwel hoogstens twee tot drie minuten.

Ononderbroken productiviteit

Het Cubebox-systeem stelt meerdere machines in staat om naadloos te functioneren, zonder onderbrekingen als gevolg van toevoer- en afvoerprocessen. Het voornaamste voordeel van het systeem is dat machines dag en nacht continu kunnen werken zonder operators. Deze ononderbroken werkstroom garandeert voortdurende productie, zelfs tijdens nachtdiensten, wat betekent dat de efficiëntie ’s nachts maar liefst 50 procent hoger is dan met conventionele productiemethoden die sterk afhankelijk zijn van handmatige belading en ontlading van CNC-machines. Deze verbetering stelt producenten in staat de productieopbrengst te optimaliseren en bevordert daarmee hogere productiviteit en kortere doorlooptijden.

Deze baanbrekende technologie voorkomt de stilstand die gepaard gaat met handmatige taken, wat resulteert in een hogere productiviteit. Werkstukken kunnen efficiënt worden toegevoerd naar en afgevoerd van de machines, zonder op het merk van de machine te hoeven letten, een belangrijke stap naar verhoogde operationele efficiëntie. In het streven naar verhoogde productiviteit en precisie door middel van robotautomatisering wordt de CNC-sector geremd door de aanhoudende vaardigheidskloof.

Cubebox is een oplossing, toegesneden op de CNC-sector. Het stelt producenten in staat dit probleem te boven te komen en het potentieel van robotautomatisering optimaal te benutten. Met zijn intuïtieve interface en gebruikersvriendelijke ontwerp biedt Cubebox CNC-producenten de mogelijkheid om robotsystemen in te zetten en te beheren zonder over gespecialiseerde programmeerkennis te hoeven beschikken.

Het Cubebox-systeem van Tezmaksan wordt in Nederland op de markt gebracht door Limas CNC Machinery.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Tezmaksan breidt Cubebox-serie uit tot tien modellen

17-01 Het belangrijkste voordeel van het Cubebox-systeem is dat het ononderbroken werkt. Omdat het 24…

Verspanen

Nieuwe uitvoeringen van CubeBOX op EMO

28-07 CubeBOX is een reeks automatiseringsoplossingen, die productie mogelijk maken waarbij machines onbemand geladen en…

Verspanen

Turn-key automatisering uit één hand is gewild

21-11 Directeur Hans Blomen van Limas kijkt tevreden terug op het tweedaagse evenement, dat werd…

Verspanen

Limas CNC-Machinery viert jubileum met huisshow

31-10 De wereld verandert in rap tempo, zo ook de industrie. “Over tien jaar verkopen…

MetavakNieuws

Eerste Cubebox staat al bij Beusink Verspaning

21-09 De Cubebox is ontwikkeld en wordt gebouwd door Tezmaksan Robotics Technologies, onderdeel van de…

Automatisering

Limas biedt met robotlaadcel Cubebox alternatief voor cobot

06-07 De Cubebox is ontwikkeld en wordt gebouwd door Tezmaksan Robotics Technologies, onderdeel van de…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?