Democel toont live efficiënt verspanen enkelstuks op METAVAK Gorinchem

Enkelstuks producten kunnen heel efficiënt worden verspaand op een CNC draai- of freesmachine, mits de voorbereiding goed is. Dit zal vijf keer per dag worden gedemonstreerd in een complete democel op het Demoplein van METAVAK Gorinchem (27, 28 en 29 oktober), aan de hand van de productie van een HSK-houder. “We zullen aantonen dat je door een goede voorbereiding in een kwartier van niets een product kunt maken”, zegt voorzitter Harm Kort van het Verspanersforum, een van de initiatiefnemers van deze demonstratie.

De democel is een samenwerking van het Verspanersforum en diverse partners. DMG Mori stelt een bewerkingscentrum beschikbaar, LCMC zorgt voor een CADCAM station (Esprit), Harry Hersbach Tools voor de gereedschappen van de Duitse producent Paul Horn, Hagoort voor de koelsmeeremulsies en Hexagon voor de meetmachine. METAVAK-organisator Evenementenhal stelt de ruimte beschikbaar en MetaalNieuws zorgt voor de promotie van dit nieuwe onderdeel van METAVAK Gorinchem.

Honderden extra spindeluren
Het voornaamste doel van deze demonstratie is om bedrijven die nog op de traditionele manier verspanen (en dat zijn er nog steeds heel veel) ervan te overtuigen dat ze honderden spindeluren per jaar extra op hun machine kunnen maken, als ze bereid zijn hun traditionele manier van werken (telkens programmeren aan de machine) los te laten en de organisatie rondom hun bewerkingsmachine goed te regelen. “Je moet bereid zijn te vernieuwen”, zegt Harm Kort. “Als je bereid bent de juiste stappen te zetten, dan krijg je daar heel veel voor terug in de vorm van machinerendement.”

De productiekosten bestaan voor een belangrijk deel uit de cyclustijd van het product en de inrichttijd (MSU, Machine Set up Utilization) uitgesmeerd over het aantal te maken werkstukken. Omdat het aantal werkstukken per batch steeds verder afneemt, moet de inrichttijd zo kort mogelijk zijn. In democel zal aan de hand van drie werkstations worden gedemonstreerd hoe dat kan. Er zal in detail worden ingegaan op de kernpunten van en voor de verschillende stations.

Zoals tekening/ontwerp, toolingstrategie en optimalisering van verspaningsparameters. “De bezoekers zullen ‘live’ getuige zijn dat de productie van een HSK-houder vanaf het ontwerpen tot en met de eindcontrole in een zeer korte doorlooptijd mogelijk is”, aldus Harm Kort.

Dit zijn de drie werkstations:

Station 1: Van CAD naar CAM
Dit is een CAM-station met Esprit van LCMC. Hier wordt getoond hoe je met CAM-programmeren heel snel een goed NC-programma genereert, zonder dat je aan de machine hoeft te programmeren.

Station 2: Van ruw materiaal naar eindproduct
Het NC-programma gaat vervolgens naar een multitasking machine van DMG Mori. Hier wordt met draaifreesbewerkingen het product verspaand.

Station 3: Eindcontrole
Vervolgens wordt het geproduceerde werkstuk op een machine van Hexagon nagemeten.

Harm Kort “We willen aantonen dat de set up van de machine voor een ander product geen halve dag hoeft te duren, maar dat je dit in 5 à 10 minuten kunt doen. Voorwaarde hiervoor is een voorspelbaar proces dat je consequent organiseert. De tools staan bijvoorbeeld volledig ingemeten in de machine. En er moet een strategie in de tooling zitten. Dat is vaak een eenmalig iets dat je moet en kunt voorbereiden. Dan kom je tot ongekende prestaties.”

De aanpak die op het demoplein wordt getoond, is volgens Harm Kort relatief eenvoudig te realiseren in de meeste verspanende bedrijven. In plaats van telkens uren verliezen in de voorbereiding wissel je dan in korte tijd naar een ander product. “We merken dat veel bedrijven dit weliswaar inzien maar om uiteenlopende redenen voor zich uit schuiven. Daarom zullen we op METAVAK aantonen dat je hiermee echt productief kunt verspanen.”

Tijdstippen demo’s
De demo’s zijn vijf keer per dag op alle METAVAK-beursdagen, drie keer in de middag en twee keer in de avonduren. Het bijwonen van deze demo’s is gratis.
Het demoplein bevindt zich centraal op de beursvloer.
Aanvangstijdstippen:
14.30 uur
15.30 uur
16.30 uur
18.30 uur
19.30 uur

Verspanersforum
DMG Mori
LCMC
Harry Hersbach Tools (Paul Horn)
Hexagon
Hagoort

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Goedkeuring Airbus voor koelsmeermiddel rhenus TU 560

23-05 Het topproduct van de smeermiddelenspecialist uit Mönchengladbach (D) is opgenomen in de Airbus-goedkeuringslijst AIPS…

Verspanen

Verspaner moet af van productiedenken en meer richting procesdenken

26-09 KSM uit Schinnen heeft nu een systeem met dienstverlening op de markt gebracht, dat…

Toeleveren

Detectie van chroom-6 in verhitte smeermiddelen op RVS

13-05 Chroom-6-verbindingen, kortweg chroom-6, zijn schadelijk voor de gezondheid. Het voornaamste gebruik van deze verbindingen…

Verspanen

Lubsolutions lanceert FluidMAX vloeistof optimalisatieprogramma

25-09 Lubsolutions Benelux lanceert op METAVAK het modulair opgebouwde FluidMAX vloeistofmanagement- en optimalisatieprogramma. Hiermee wordt…

Verspanen

Hurco al 50 jaar technologisch leider

15-07 Korte doorlooptijden en een uitstekende precisie in alle bewerkingsstappen zijn de kenmerken van alle…

Verspanen

Limas breidt uit met nieuwe samenwerkingen

14-05 Limas levert sinds kort ook CNC machines van twee gerenommeerde Duitse merken: Monforts Werkzeugmaschinen…

Werkplaatstechniek

Eurol Specialty lijn uitgebreid met nieuwe producten

18-04 De Eurol Specialty productlijn is aangevuld met vier nieuwe producten, waaronder twee high performance…

TechniShow-Esef 2018

Hoffmann Quality Tools aanwezig op TechniShow

16-03 Onder de eigen merknaam GARANT is Hoffmann Group bezig met het opbouwen van de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X