Democel toont live efficiënt verspanen enkelstuks op METAVAK Gorinchem

Enkelstuks producten kunnen heel efficiënt worden verspaand op een CNC draai- of freesmachine, mits de voorbereiding goed is. Dit zal vijf keer per dag worden gedemonstreerd in een complete democel op het Demoplein van METAVAK Gorinchem (27, 28 en 29 oktober), aan de hand van de productie van een HSK-houder. “We zullen aantonen dat je door een goede voorbereiding in een kwartier van niets een product kunt maken”, zegt voorzitter Harm Kort van het Verspanersforum, een van de initiatiefnemers van deze demonstratie.

De democel is een samenwerking van het Verspanersforum en diverse partners. DMG Mori stelt een bewerkingscentrum beschikbaar, LCMC zorgt voor een CADCAM station (Esprit), Harry Hersbach Tools voor de gereedschappen van de Duitse producent Paul Horn, Hagoort voor de koelsmeeremulsies en Hexagon voor de meetmachine. METAVAK-organisator Evenementenhal stelt de ruimte beschikbaar en MetaalNieuws zorgt voor de promotie van dit nieuwe onderdeel van METAVAK Gorinchem.

Honderden extra spindeluren
Het voornaamste doel van deze demonstratie is om bedrijven die nog op de traditionele manier verspanen (en dat zijn er nog steeds heel veel) ervan te overtuigen dat ze honderden spindeluren per jaar extra op hun machine kunnen maken, als ze bereid zijn hun traditionele manier van werken (telkens programmeren aan de machine) los te laten en de organisatie rondom hun bewerkingsmachine goed te regelen. “Je moet bereid zijn te vernieuwen”, zegt Harm Kort. “Als je bereid bent de juiste stappen te zetten, dan krijg je daar heel veel voor terug in de vorm van machinerendement.”

De productiekosten bestaan voor een belangrijk deel uit de cyclustijd van het product en de inrichttijd (MSU, Machine Set up Utilization) uitgesmeerd over het aantal te maken werkstukken. Omdat het aantal werkstukken per batch steeds verder afneemt, moet de inrichttijd zo kort mogelijk zijn. In democel zal aan de hand van drie werkstations worden gedemonstreerd hoe dat kan. Er zal in detail worden ingegaan op de kernpunten van en voor de verschillende stations.

Zoals tekening/ontwerp, toolingstrategie en optimalisering van verspaningsparameters. “De bezoekers zullen ‘live’ getuige zijn dat de productie van een HSK-houder vanaf het ontwerpen tot en met de eindcontrole in een zeer korte doorlooptijd mogelijk is”, aldus Harm Kort.

Dit zijn de drie werkstations:

Station 1: Van CAD naar CAM
Dit is een CAM-station met Esprit van LCMC. Hier wordt getoond hoe je met CAM-programmeren heel snel een goed NC-programma genereert, zonder dat je aan de machine hoeft te programmeren.

Station 2: Van ruw materiaal naar eindproduct
Het NC-programma gaat vervolgens naar een multitasking machine van DMG Mori. Hier wordt met draaifreesbewerkingen het product verspaand.

Station 3: Eindcontrole
Vervolgens wordt het geproduceerde werkstuk op een machine van Hexagon nagemeten.

Harm Kort “We willen aantonen dat de set up van de machine voor een ander product geen halve dag hoeft te duren, maar dat je dit in 5 à 10 minuten kunt doen. Voorwaarde hiervoor is een voorspelbaar proces dat je consequent organiseert. De tools staan bijvoorbeeld volledig ingemeten in de machine. En er moet een strategie in de tooling zitten. Dat is vaak een eenmalig iets dat je moet en kunt voorbereiden. Dan kom je tot ongekende prestaties.”

De aanpak die op het demoplein wordt getoond, is volgens Harm Kort relatief eenvoudig te realiseren in de meeste verspanende bedrijven. In plaats van telkens uren verliezen in de voorbereiding wissel je dan in korte tijd naar een ander product. “We merken dat veel bedrijven dit weliswaar inzien maar om uiteenlopende redenen voor zich uit schuiven. Daarom zullen we op METAVAK aantonen dat je hiermee echt productief kunt verspanen.”

Tijdstippen demo’s
De demo’s zijn vijf keer per dag op alle METAVAK-beursdagen, drie keer in de middag en twee keer in de avonduren. Het bijwonen van deze demo’s is gratis.
Het demoplein bevindt zich centraal op de beursvloer.
Aanvangstijdstippen:
14.30 uur
15.30 uur
16.30 uur
18.30 uur
19.30 uur

Verspanersforum
DMG Mori
LCMC
Harry Hersbach Tools (Paul Horn)
Hexagon
Hagoort

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Telko breidt smeermiddelenactiviteiten uit door overname van Optimol Lubrication

03-04 Deze acquisitie stelt Telko in staat om nieuwe markten te betreden en biedt een…

Toeleveren

Wijziging in management Rhenus Lub

19-02 De vorige directeur, Meinhard Kiehl, gaat met pensioen na meer dan 30 succesvolle jaren…

Toeleveren

Eurol lanceert nieuw digitaal platform

13-11 Met dit nieuwe integrale platform zet de Nederlandse smeermiddelenproducent een grote stap in het…

Verspanen

VAN MIERLO bestaat 60 jaar!

07-11 De organisatie wordt geleid door Mireille van Mierlo. Zij is de tweede generatie nadat…

MetaalNieuws Extra IM

Het belang van industriële smeermiddelen

06-11 In dit artikel bespreken we het belang van het kiezen en gebruiken van de…

Toeleveren

Slijp- en snijolie rhenus EU 12-O is goed én zuinig

12-07 Het smeermiddel heeft zijn prestaties nu al bewezen in een praktijktest bij een van…

Verspanen

Nieuwe CNC-besturing Okuma ondersteunt duurzame procesintegratie

23-06 Door een toenemend tekort aan geschoolde arbeidskrachten, toenemende eisen aan klimaatneutrale productie en steeds…

Verspanen

Gecertificeerd voor ASML Grade 2 molecular cleanliness

05-04 De Bechem Avantin 400 serie is vrij van boorzuur en formaldehyde en mengbaar met…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV