Door overtuigende virtual reality gaat alles veel sneller

Virtual reality wint aan populariteit. Steeds meer maakbedrijven weten de technologie te vinden en Elbo Engineering past deze ook toe. Het bedrijf uit Panningen onderscheidt zich door 3D scans en virtual reality toe te passen en brengt zo sneller storende factoren in kaart, die anders verborgen bleven.

Elbo Engineering is werkzaam binnen verschillende industriesectoren, met name de levensmiddelen- en procesindustrie. De werkzaamheden zijn divers. Het bedrijf is gespecialiseerd in engineering, projectleiding, projectmanagement, machinebouw, transporttechniek en producthandling. Hierbij is Elbo een sparringpartner voor complexe vraagstukken die kunnen variëren van productontwikkeling tot het ontwerp van complexe productielijnen en levering van Turn-Key projecten. Voor met name het laatstgenoemde maakt Elbo veelvuldig gebruik van virtual reality.

Gevoel bij veranderingen
Bij het ontwerp van bijvoorbeeld een complexe productlijn maakt Elbo gebruik van twee relatief nieuwe technologieën, een 3D-scanner en virtual reality. “Die techniek heeft ervoor gezorgd dat alles veel sneller gaat”, aldus Pim Wuisman, Project Engineer bij Elbo Engineering. “Voorheen werd alles met 2D-tekeningen gedaan, die opgesteld werden door met de hand opgemeten gegevens. De huidige techniek en mogelijkheden op het gebied van scannen en gebruik van 3D modellen hebben veel voor ons veranderd. Het maakt ons werk sneller en efficiënter, maar vooral het overtuigingsproces gaat vele malen sneller.” De 3D Laserscanservice van Elbo brengt namelijk complexe objecten, installaties en gebouwen eenvoudig en bijna op de millimeter nauwkeurig in kaart. Een 3D-scanner maakt een scan van een ruimte door op meerdere posities te scannen. Vervolgens worden de gegevens ingeladen binnen een softwarepakket en kan de nieuw te bouwen installatie in de bestaande omgeving geconstrueerd worden. Een nieuwe machine kan zo eenvoudig in een bestaande omgeving geplaatst worden. Storende factoren worden sneller herkend en kunnen vooraf aangepakt worden. Met behulp van virtual reality is het nu zelfs mogelijk om door de bestaande omgeving met de nieuwe machine te lopen. “Dat is de beste overtuigingskracht die je kunt hebben”, legt Wuisman uit. “Mensen lopen als het ware door de fabriek heen en zien met eigen ogen wat de verandering teweegbrengt. Je ziet hoeveel ruimte er is, of je nog tussen een machine en muur kunt lopen met bijvoorbeeld een pompwagen en ze krijgen een gevoel bij de nieuwe situatie. Bij veranderingen is gevoel heel belangrijk.”

Nieuwe mogelijkheden
De scandata is eenvoudig te delen via een webshare omgeving waardoor iedereen toegang heeft tot de data. Elke medewerker heeft zo altijd de hele fabriek, hal of installatie bij de hand tijdens projectbesprekingen. “Hierdoor kan iedereen veel meer meegenomen worden in het project”, vervolgt Wuisman. “De operator ziet nu ook welke consequenties een aanpassing heeft en het blijft niet alleen een project van de mensen van kantoor. Virtual reality maakt het vervolgens nog realistischer en nog tastbaarder. Bovendien zien we hierin ook veel mogelijkheden met betrekking tot de toekomst. We zijn nu bijvoorbeeld aan het onderzoeken of er mogelijkheden zijn om een combinatie te maken met augmented reality en een koppeling met een ERP systeem. Kortom, we blijven altijd bezig met het zoeken naar nieuwe mogelijkheden!”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Innovaties voor lasautomatisering

10-08 Zoals het softwarepakket VRPS, dat is genomineerd voor de TechniShow Innovation Awards. Ook systemen…

Automatisering

Cbt lanceert Virtual Reality voor bedrijfstrainingen in industrie

17-02 Trainen op het gebied van veiligheid gaat niet alleen om theorie en het certificaat.…

Automatisering

Faro CAM2-software beschikbaar op abonnementsbasis

19-03 Faro, leverancier van 3D-meet- en imagingoplossingen, heeft de release van de CAM2  2020-software aangekondigd.…

Toeleveren

Faro organiseert New Technology Day

06-11 Op donderdag 21 november 2019 organiseert Faro Benelux in Rotterdam een Open House voor…

Toeleveren

Scannen op basis van gestructureerd licht

10-09 Faro introduceert Cobalt Design, een productlijn van scanners op basis van gestructureerd licht. Deze…

Automatisering

Beter vliegtuigonderhoud met AR

07-08 KLM Engineering & Maintenance en het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) zijn de…

3D

FARO introduceert de 3D-scanoplossing Cobalt Design

23-07 Faro introduceert Cobalt DesignTM, de productlijn van scanners op basis van gestructureerd licht. De…

Verbinden

Configure to order nieuwe lastrend

05-07 De ontwikkelingen op het gebied van lasautomatisering staan niet stil. Peter Haspels, sales manager…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema