Doorlooptijden halveren? Vier plaatwerkbedrijven onderzoeken of het kan

Is het mogelijk om met de data die binnen een reeds behoorlijk geautomatiseerd plaatwerkbedrijf voorhanden zijn de doorlooptijden flink te verkorten? Om deze vraag draait het in het project KORT dat het Fraunhofer Project Center at the University of Twente (FPC) momenteel uitvoert met vier toeleveranciers van plaatwerk in Oost-Nederland.

In de fabriek van Suplacon in Emmeloord zit al veel slimmigheid; er is al veel data voorhanden en de vraag is nu hoe daarmee de doorlooptijd kan worden verkort.

De bedrijven die aan het project meedoen zijn Suplacon, Hoekman Roestvaststaal, Disselhorst Metaal en GS Metaal. Alle vier sleutelen ze onder druk van ontwikkelingen in de markt (steeds kleinere series, meer variatie in producten en korte levertijden) al jaren aan de efficiency van hun bedrijfs- en productieprocessen. Daardoor zijn de doorlooptijden al behoorlijk verkort, maar ze zijn nog steeds aanzienlijk in vergelijking met de som der procestijden. De wachttijd van gecombineerde orders kan wel optellen tot 90 procent van de levertijd.

Veel data voorhanden

Het was Jellard Koers, algemeen directeur bij Suplacon in Emmeloord, die bij Fraunhofer aanklopte met de vraag of hier iets aan kan worden gedaan. Zijn idee is dat er best al veel slimmigheid in zijn fabriek zit; er is al veel data voorhanden en de vraag is nu hoe daarmee de doorlooptijd kan worden verkort. Zijn wens: de doorlooptijd halveren. “Dat is heel ambitieus en zal niet zomaar lukken”, zegt Maaike Slot, projectmanager bij FPC. “Maar we zijn er mee aan de slag gegaan.

Suplacon, Hoekman RVS, Disselhorst Metaal en GS Metaal zijn in hun branche voorlopers in de markt. Ze proberen steeds een extra stap te zetten en willen continu verbeteren. Nu zitten ze op het punt om informatie te vergaren en daar helpen we ze graag mee.”

Industrie sterker maken

Hiervoor is een project opgetuigd binnen het Advanced Manufacturing Program (AMP). Fraunhofer Project Center at the University of Twente heeft dit programma samen met de overheid en partners ontwikkeld om de industrie in het oosten van het land sterker te maken. Het wil bedrijven stimuleren om de (digitale) mogelijkheden van Industrie 4.0 te omarmen. Er zijn subsidies beschikbaar voor projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van slimme fabrieken.

Van de bedrijven die aan deze projecten deelnemen wordt verwacht dat ze er tijd in investeren en zich openstellen voor nader onderzoek en ontwikkeling. De resultaten kunnen ze gebruiken om hun eigen bedrijfsvoering te versterken en zo een voorsprong te realiseren. Maar de projectresultaten zullen binnen het AMP ook verder worden toegepast om andere bedrijven sterker te maken.

Ook Disselhorst Metaal in Raalte doet mee aan het KORT project, dat moet resulteren in een proof-of-concept oplossing, die op betrouwbare wijze doorlooptijden kan voorspellen.

Doorlooptijden voorspellen

Het KORT-project met de vier plaatwerkbedrijven is vorig jaar oktober gestart en loopt tot eind dit jaar. Doel is dat er dan een proof-of-concept oplossing ligt, die op betrouwbare wijze doorlooptijden kan voorspellen. Volgens Maaike Slot is het project al een eind op streek. “Het is heel interessant om bedrijven die met dezelfde problematiek te maken hebben nader te bestuderen. Wij krijgen inzicht in vier bedrijven en hun beschikbare data. Liggen de knelpunten op dezelfde plek? Hoe lopen de processen, hoe kunnen we deze volgen en versnellen.

De grote vraag is natuurlijk: welke factoren hebben invloed op de doorlooptijd? Welke data is al voorhanden en hoe kunnen we daar slimmigheid uithalen om een concept te maken waarmee slim en flexibel kan worden gepland.” In het project is er veel interactie tussen de bedrijven en FPC, waarbij op verschillende detailniveaus en vanuit verschillende perspectieven gekeken wordt naar de achterliggende oorzaken van de te lange doorlooptijden en de mogelijkheden om die te verkorten.

Productieplanning verbeteren

De procesflows zijn uitgeschreven, de uitdagingen zijn geïdentificeerd. Verder is er volgens Slot een behoorlijke slag gemaakt in het verzamelen van data. “We zitten nu midden in het analyseren daarvan.”
De bedoeling is om in het kader van KORT te komen tot een beslissingsmodel dat het planningsproces nauwkeuriger zal sturen.

Historische en realtime ERP-gegevens worden gebruikt om een modulair raamwerk te ontwikkelen dat een gedetailleerde en flexibele productieplanning ondersteunt, wat resulteert in een nieuwe robuuste planning- en controleoplossing. Deze zogeheten proof-of-concept oplossing of demonstrator kan vervolgens door plaatwerkproducenten worden gebruikt om hun productieplanning aan te passen en/of te verbeteren.

Het eindresultaat van KORT zal niet zijn een kant-en-klaar pakket waarmee direct de doorlooptijden kunnen worden gehalveerd. “Wij zijn geen softwareontwikkelaars”, legt Maaike Slot uit. “Maar we bieden de bedrijven wel de specifieke aanpak en gereedschappen om de oorzaken van onnodig lange doorlooptijden aan te pakken, en we geven ook aan welke stappen daarvoor nodig zijn.

De demonstrator zal ook simuleren hoe een algoritme voor een flexibele productieplanning zou kunnen werken. Daarmee kun je als plaatwerkbedrijf bijvoorbeeld direct een implementatietraject starten.”

Makkelijke oplossing?

Een interessant aspect van het project KORT is dat Fraunhofer inzicht krijgt in vier MKB-plaatwerkbedrijven en hun beschikbare data. Een belangrijke vraag die hiermee mogelijk kan worden beantwoord is: Is dit voldoende om een makkelijke oplossing toe te passen, zonder dat er geïnvesteerd hoeft te worden in een van de grote en veelomvattende eco-systemen die in de markt beschikbaar zijn van producenten van ERP-, CADCAM-, MES-software en machineleveranciers.

“Zulke eco-systemen zijn voor sommige bedrijven interessant en leveren hun veel voordeel op”, zegt Slot. “Maar veel kleinere MKB-bedrijven hebben deze niet per se nodig. De implementatie ervan kost veel tijd en ze zijn duur.” Het is volgens haar juist voor MKB-bedrijven belangrijk om de kosten goed in het oog te houden en te zoeken naar eenvoudige maar doeltreffende oplossingen. Want de ontwikkelingen gaan razendsnel, waardoor er telkens opnieuw zal moeten worden bijgestuurd en geïnvesteerd om bij te blijven. “Het is niet zo dat plaatwerkbedrijven 10 jaar vooruit kunnen met de oplossingen die we nu ontwikkelen.

Samen zorgen we wel dat ze snel meer grip op de huidige situatie hebben; en samen zorgen we ook dat ze beter voorbereid zijn op al die veranderingen die in hoog tempo op de maakindustrie af komen.”

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

3D-geprinte grijparm assembleert ruimtecomponenten in cleanrooms

13-09 Trillingstests en klimaatkamers zijn typische stations die worden gebruikt om een ​​lasersysteem te kwalificeren…

Personeel en Opleiding

Suplacon werkt nieuwe medewerkers vlot in

16-08 TWI staat voor Training within Industry. De methode is ontstaan in de Tweede Wereldoorlog,…

3D

Fraunhofer IFAM ontwikkelt pasta voor nieuwe Moldjet 3D-printer

05-08 Samen met Tritone Technologies en MIMplus Technologies werken de partners aan de ontwikkeling van…

Plaatbewerking

Samen zijn we sterker

16-06 Ze doen het op hun eigen manier, maar er is ook een duidelijke overeenkomst:…

Verbinden

Magnetisch pulslassen opent deuren naar vliegen op waterstof

08-04 Waterstof wordt vloeibaar als het wordt afgekoeld tot minus 253 graden Celsius, en pas…

Materialen

Metaalpoedergelsuspensie vereenvoudigt productie titaniumcomponenten

29-03 Om het gebruik van apparatuur en verbruiksmaterialen en de daarmee gepaard gaande kosten te…

Materialen

Nieuwe laser sensor verbetert recyclen van metalen

10-02 Voor maakbedrijven is de beschikbaarheid van grondstoffen zoals chroom, nikkel, koper en kobalt essentieel.…

Automatisering

Hoekman RVS van start met digitaal inkopen via Gatewise

09-02 Door het in- en verkoopproces op deze wijze te stroomlijnen worden handmatige, kostbare en…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X