Dormac geeft extra seminar over verspanen met hogedruk koeling

0
433

Verspanen met hogedruk koeling is duidelijk een thema dat leeft bij de gebruikers van verspanende machines. De drie seminars die Dormac CNC Solutions onlangs over dit thema organiseerde, trokken ruim honderd deelnemers. De belangstelling was zelfs zo groot dat Dormac op 25 april nog een avond over hogedruk verspanen belegt.

Onder veel verspaners leeft het idee dat hogedruk koeling vooral iets is voor het bewerken van exotische materialen zoals titanium en inconel. Maar volgens Huib Wennekes van Dormac is die indruk niet terecht. Met het seminar wilde Dormac dan ook aantonen dat de inzet van hogedruk koeling dichtbij het snijgereedschap ook grote voordelen biedt bij het verspanen van ‘normaal’ materiaal, zoals staal, RVS en aluminium.
Het thema van het seminar, dat Dormac organiseerde in samenwerking met zusterbedrijf Dormatec en Sandvik Coromant, was ‘Green Light Machining’. “De lamp bovenop de machine moet zoveel mogelijk groen blijven, ten teken dat de machine verspaant”, verklaart Wennekes. “Als je de deur van de machine open moet doen om spanen te verwijderen gaat kostbare tijd verloren.”

Spaanontwikkeling
De deelnemers  aan het praktijkgerichte seminar konden met eigen ogen zien hoe voorkomen kan worden dat de deur vaak open moet om spanen te verwijderen. Dormac had een Doosan Puma 280 draaimachine en een Doosan Mynx 6500 verticaal bewerkingscentrum uitgerust met een 70 bar hogedruk pomp, een koelwater koelsysteem en luchtfiltratiesysteem. De machines waren bovendien uitgerust met Sandvik beitelhouders geschikt voor de hogedruk koelsystemen. Dit alles heeft een gunstige invloed op de spaanontwikkeling. Zonder de koeling ontstaan op de draaimachine lange lintspanen, die telkens moeten worden verwijderd omdat ze het bewerkingsproces verstoren. Ze kunnen immers om het gereedschap en het werkstuk heen gaan zitten. Met de hogedruk koeling blijven slechts onbeduidende krulletjes over. “Dat is ook belangrijk bij onbemand draaien”, aldus Wennekes. “Met een stafaanvoer kun je een draaimachine zonder problemen een paar uur laten draaien.

Betaalbare oplossingen
Dormac, Dormatec en Sandvik demonstreerden op het seminar waar machines aan moeten voldoen om hogedruk koeling dichtbij het snijgereedschap met succes toe te passen. Ze gaven ook inzicht in de voordelen daarvan: een hogere productkwaliteit, een verdubbeling van de gereedschap standtijd, hogere verspaningscapaciteit, verkorting van de cyclustijden en lagere onderhoudskosten aan de machine.
Dormac heeft onlangs het zusterbedrijf Dormatec opgericht, dat alle hogedruk componenten levert. Deze worden door Dormac geïnstalleerd. Wennekes spreekt van ‘betaalbare oplossingen’. Hij kent voorbeelden van ondernemers die tienduizenden euro’s hebben betaald voor hoge druk koeling. “Dat is niet nodig. Wij willen het hogedruk verspanen met betaalbare oplossingen voor een brede doelgroep toegankelijk maken.”
Wie nog deel wil nemen aan het extra avondseminar op donderdagavond 25 april, moet snel zijn met aanmelden. Dat kan per email via [email protected].