Dormac geeft extra seminar over verspanen met hogedruk koeling

Verspanen met hogedruk koeling is duidelijk een thema dat leeft bij de gebruikers van verspanende machines. De drie seminars die Dormac CNC Solutions onlangs over dit thema organiseerde, trokken ruim honderd deelnemers. De belangstelling was zelfs zo groot dat Dormac op 25 april nog een avond over hogedruk verspanen belegt.

Onder veel verspaners leeft het idee dat hogedruk koeling vooral iets is voor het bewerken van exotische materialen zoals titanium en inconel. Maar volgens Huib Wennekes van Dormac is die indruk niet terecht. Met het seminar wilde Dormac dan ook aantonen dat de inzet van hogedruk koeling dichtbij het snijgereedschap ook grote voordelen biedt bij het verspanen van ‘normaal’ materiaal, zoals staal, RVS en aluminium.
Het thema van het seminar, dat Dormac organiseerde in samenwerking met zusterbedrijf Dormatec en Sandvik Coromant, was ‘Green Light Machining’. “De lamp bovenop de machine moet zoveel mogelijk groen blijven, ten teken dat de machine verspaant”, verklaart Wennekes. “Als je de deur van de machine open moet doen om spanen te verwijderen gaat kostbare tijd verloren.”

Spaanontwikkeling
De deelnemers  aan het praktijkgerichte seminar konden met eigen ogen zien hoe voorkomen kan worden dat de deur vaak open moet om spanen te verwijderen. Dormac had een Doosan Puma 280 draaimachine en een Doosan Mynx 6500 verticaal bewerkingscentrum uitgerust met een 70 bar hogedruk pomp, een koelwater koelsysteem en luchtfiltratiesysteem. De machines waren bovendien uitgerust met Sandvik beitelhouders geschikt voor de hogedruk koelsystemen. Dit alles heeft een gunstige invloed op de spaanontwikkeling. Zonder de koeling ontstaan op de draaimachine lange lintspanen, die telkens moeten worden verwijderd omdat ze het bewerkingsproces verstoren. Ze kunnen immers om het gereedschap en het werkstuk heen gaan zitten. Met de hogedruk koeling blijven slechts onbeduidende krulletjes over. “Dat is ook belangrijk bij onbemand draaien”, aldus Wennekes. “Met een stafaanvoer kun je een draaimachine zonder problemen een paar uur laten draaien.

Betaalbare oplossingen
Dormac, Dormatec en Sandvik demonstreerden op het seminar waar machines aan moeten voldoen om hogedruk koeling dichtbij het snijgereedschap met succes toe te passen. Ze gaven ook inzicht in de voordelen daarvan: een hogere productkwaliteit, een verdubbeling van de gereedschap standtijd, hogere verspaningscapaciteit, verkorting van de cyclustijden en lagere onderhoudskosten aan de machine.
Dormac heeft onlangs het zusterbedrijf Dormatec opgericht, dat alle hogedruk componenten levert. Deze worden door Dormac geïnstalleerd. Wennekes spreekt van ‘betaalbare oplossingen’. Hij kent voorbeelden van ondernemers die tienduizenden euro’s hebben betaald voor hoge druk koeling. “Dat is niet nodig. Wij willen het hogedruk verspanen met betaalbare oplossingen voor een brede doelgroep toegankelijk maken.”
Wie nog deel wil nemen aan het extra avondseminar op donderdagavond 25 april, moet snel zijn met aanmelden. Dat kan per email via a.slootstra@dormac.nl.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Brexit-seminar voor MKB in technologische industrie

09-01 Hoe raakt Brexit de industrie? Speciaal voor MKB-bedrijven uit de technologische industrie wordt op…

Verspanen

Sandvik Coromant toont voordelen van innovatieve draaiconcepten bij Gelderblom

21-12 Tijdens een drukbezocht interactief seminar dat Gelderblom, leverancier van Okuma draai- en freesmachines, samen…

Plaatbewerking

Kosten verlagen met fiberlasertechnologie

18-05 Het snijproces is een cruciaal onderdeel van het plaatbewerkingsproductieproces. Met inzet van fiberlasertechnologie kan…

Verspanen

Seminar efficiënt verspanen met high speed milling

23-01 Afnemers willen steeds lagere prijzen bij kleinere productieaantallen. Logisch dus dat toeleveranciers zoeken naar…

Verspanen

Seminar 5-assig bewerken bij Dormac op 20 en 21 april

07-04 Machineleverancier Dormac CNC Solutions, leverancier vanspantechniek en grijpsystemen Schunk en CADCAM softwarespecialist CNC Consult…

Geen categorie

Dormatec breidt pakket uit met filtratiesystemen

10-09 Dormatec heeft haar Green Light Machining pakket (componenten en systemen om het verspaningsproces te…

Geen categorie

Dormac levert steeds meer machines met hoge druk koelsystemen

27-11 Tijdens het open huis dat Dormac en zusteronderneming Dormatec onlangs in hun democentrum in…

Emo

Dormatec met hogedruk verspanen en luchtfiltratie op EMO

11-09 Dormatec Environment Solutions is met een eigen stand op de EMO aanwezig. Het dochterbedrijf…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV