Eenvoudig volautomatisch zagen

0

In deze tijd van steeds verdergaande automatisering wordt ook steeds meer aandacht besteed aan het zaagproces. Minder tijd besteden aan zagen, scheelt natuurlijk in de kosten en dat geldt voor zowel de grote als de kleinere bedrijven. De Italiaanse fabrikant van lintzaagmachines Bianco heeft al jaren een volautomatische CNC bestuurde zaagmachine voorzien van een automatische verstekinstelling in het pakket.

Deze machine kenmerkt zich vooral door de eenvoudige bediening. Diverse verstekvormen worden als pictogrammen in het scherm weergegeven. In het gekozen pictogram staan duidelijk de hoeken en maten weergeven die ingevuld moeten worden. Niet alle maten hoeven vooraf te zijn berekend, de besturing kan ontbrekende maten zelf berekenen. Ook is het eenvoudig om van ongelijke profielen, zoals bijvoorbeeld hoeklijn, aan te geven dat ze zo gezaagd worden dat ze als frame afgelast kunnen worden.

De machine kan ook eenvoudig als semi-automaat worden  gebruikt waarbij het automatisch in verstek zetten van de zaagbeugel mogelijk blijft. De machine is standaard voorzien van een aangedreven spanenborstel en spanentransporteur. Vanaf het bedieningspaneel kunnen traploos de zaagsnelheden worden ingesteld, kan gekozen worden voor het zagen met koelolie of een nevelsysteem en kunnen afzonderlijk de zaagvoeding en zaagdruk geregeld worden zodat er voor alle materiaalsoorten een ideale instelling kan worden verkregen.

Overzichtelijke CNC-besturing.
Overzichtelijke CNC-besturing.

Deze machines vinden hun plaats zowel in bedrijven waar licht constructiewerk gedaan wordt als ook zeker als tweede machine naast de grotere zaagmachines.

De zaagmachines van Bianco worden geleverd door Eijerkamp Techniek.