Eerste Doosan VCF850 multi-purpose machinecenter bij TMB De Jong

0

Technisch Metaal Bedrijf De Jong in het Friese Wommels heeft deze zomer het eerste multi-purpose machinecenter VCF850 van Doosan in gebruik genomen. De VCF850 is een verticaal bewerkingscentrum met een beweegbare kolom, verdraaibare freeskop en een werktafel van 3 meter voorzien van een extra draaitafel (optioneel).

Daarmee biedt de VCF850 bewerkingsmogelijkheden voor zowel werkstukken tot 3 m lengte, draai-/boor-/freesbewerkingen in een pendelopzet, als complexe 5-assige simultane bewerkingen. Die universele inzetbaarheid en de hoge machinestabiliteit waren voor eigenaar Jelle de Jong de belangrijkste redenen om in deze nieuwe machine van Doosan te investeren. Machineleverancier Dormac CNC Solutions leverde de VCF850 in een LSR uitvoering aan TMB De Jong als eerste in Nederland.

Gegoten machineframe
Als toeleverancier voor fijnmechanische halffabricaten zocht TMB De Jong vervanging voor een verticaal bewerkingscentrum met freeskop.  De Jong: “Met de extra draaitafel biedt de Doosan VCF850 extra 5-assige bewerkingsmogelijkheden en b    eschik je over nieuwere technologie, hogere ijlgangsnelheden en een hoge machinestabiliteit. Het gegoten machineframe was voor ons van groot belang, omdat we alle soorten materialen zowel voor als na willen frezen met zeer beperkte toleranties.”
Ook het feit dat de beweegbare ram over drie lineaire geleidingen over de volle breedte wordt gepositioneerd, draagt bij aan de hoge stabiliteit. De gereedschapshouders zijn bovendien van het type Big-Plus, waarbij zowel de ruimte tussen de machinespindel en de flens als de conus van de gereedschapshouder is geëlimineerd, waarmee een hogere stijfheid en de hogere prestatie van het gereedschap wordt bereikt.

Langere werkstukken
De Doosan VCF850 is leverbaar met een extra draaitafel (500 of 800 ø mm), die naar keuze in de tafel kan worden geïntegreerd of als losse opbouwtafel kan worden geleverd. De Jong: “Zonder de draaitafel kunnen we het volle werkbereik van de machine benutten. Het mooie van de draaitafel is dat je die ook haaks kunt gebruiken, zodat je ook langere werkstukken 5-assig kan bewerken.”