Ook foodbedrijf moet met big data aan de slag

Hoe ga ik van data naar informatie? Hoe kan ik vooraf al weten wanneer ik onderhoud aan mijn machines moet uitvoeren? Hoe zorgen machinebouwer en F&B-producent dat zij veilig het maximale uit hun eigen en gecombineerde kennis en data halen? Gegevens verzamelen is één, data delen en tot de juiste beslissingen komen op basis van deze data is een heel ander verhaal. Dit thema en nog veel meer onderwerpen komen aan bod tijdens het Food & Beverage event op woensdag 10 oktober in De Fabrique in Maarssen.

Tijdens dit event worden foodprofessionals en engineers samengebracht om met elkaar in gesprek te gaan en van elkaar te leren. Meer dan 20 sprekers uit de praktijk delen hun ervaringen rondom het thema: Van Big Data naar informatie, want de vraag is niet of maar wanneer je met big data gaat beginnen. Een greep uit de lezingen:

Beginnen met big data
Volgens Ruben Bringsken, directeur Baltussen Konservenfabriek is transparantie in de hele voedselketen in deze tijd van data en technologie niet weg te denken. Het gaat er om dat je als producent weet en borgt wat er in de keten gebeurt. Ruben Bringsken is directeur van Baltussen Konservenfabriek. Deze zomer is hij gestart met een project om de data in de groenteketen in kaart te brengen vanaf teelt tot consument. Het doel is een transparantere keten, want openheid hou je niet tegen.

Ben & Jerry’s en energie
Veel machines worden steeds intelligenter door het toepassen van hoogwaardige en intelligente componenten die kunnen voorzien in belangrijke informatie over de staat van de productiemachines zoals energieverbruik, slijtage en op hand zijnde problemen. Veel data kan worden opgeslagen in de cloud waarna algoritmes deze gegevens kunnen analyseren. Bij Unilever Ben & Jerry’s heeft Festo deze theorie in praktijk gebracht met de MSE6-E2M energy-efficiëntiemodule. De module is op een van de productielijnen gemonteerd, verzamelt relevante data en slaat deze op in de cloud. Overal ter wereld waar internettoegang is, kan via het speciale portal de data worden uitgelezen. Via een livestream demonstreert Festo dit complete dashboard om de gegenereerde data visueel te maken en vragen te beantwoorden. Presentatie wordt gegeven door Koen Leeflang (Specialist Persluchtkwaliteit bij Festo) en Joost Veltman (Industry sales manager bij Festo).

Kwaliteitscontrole met ‘vision’
Is deze jampot vacuüm gesloten? Klopt het etiket met de allergenen-informatie? Is de houdbaarheidsdatum van de koekjes duidelijk geprint? Zijn de afbakbroodjes allemaal even groot? Test elk afzonderlijk product en borg hiermee de kwaliteit. Analyseer productvariaties, beperk productieverliezen en laat de productielijnen soepeler lopen: Intelligente sensoren nemen complexe checks uit handen. In de presentatie gaat Henk Oosterhuis, product manager bij Sick, in op basisvragen als ‘Voldoet dit product aan de kwaliteitseisen?’ Vragen die intelligente sensoren eenvoudig beantwoorden met een helder ja of nee. Met praktische voorbeelden illustreert hij optimalisatie van processen.
Het volledige programma en de mogelijkheid tot inschrijven is hier te vinden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Hannover Messe ideale showcase voor Industrie 4.0

17-04 Industrie 4.0 is een overkoepelend merk dat sensorfabrikanten, automatiseringsbedrijven, roboticabouwers, softwareproducenten en gebruikers groepeert.…

Automatisering

Netwerk voor data uitwisseling SCSN in zee met KPN

27-06 Data wordt steeds crucialer in de bedrijfsvoering. De uitdaging daarbij is niet alleen het…

Toeleveren

Bouw Advanced Manufacturing Center in Enschede gestart

26-04 Vertegenwoordigers van de Universiteit Twente en het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing (FIP-AM@UT)…

Personeel en Opleiding

Engineering sterke stijger in detachering

16-02 Dit blijkt uit de nieuwste MarktMonitor van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN), de…

Toeleveren

Teqnow begroet 1000ste deelnemer

19-01 Kaanen was samen met Rard Metz, programmamanager Smart Industry en Teqnow, op bezoek bij…

3D

Binder3D ontvangt Fieldlab-status

12-01 Aan het einde van de bijeenkomst, die geleid werd door Hans Praat, Business Developer…

Automatisering

TNO gaat praktisch aan de slag met Smart Industry

15-12 “Ondanks dat het Smart Industry gedachtengoed al jaren wordt gepromoot, staan de meeste maakbedrijven…

Plaatbewerking

Persdelen voor kleine series duur? Proven Concepts bewijst het tegendeel

29-11 Dat geldt ook voor prototypes, enkelstuks en kleine series, maar veel mensen in de…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?