Fors besparen met Waveform voorfreesstrategie

Bij voorfrezen is het belangrijk zoveel mogelijk materiaal in een zo kort mogelijke tijd weg te halen, waarbij gelet wordt op de kwaliteit en levensduur van de machine en het gereedschap. De Material Removal Rates (MRR) moeten hierbij gemaximaliseerd worden. Dit is precies wat Edgecam’s Waveform voorfreesstrategie doet. Deze innovatie manier van gereedschapsbanen genereren is vorig jaar gelanceerd en wordt met iedere update verbeterd.

Voor het zo optimaal mogelijk materiaal verwijderen met voorfrezen zijn vier parameters belangrijk: snedediepte, snedebreedte, voeding en spindelsnelheid. Optimale snedediepte in combinatie met voeding en snedebreedte is van belang om een zo hoog mogelijke MRR te realiseren met een maximale gereedschapsduur. De juiste spindelsnelheid in combinatie met voeding zorgt voor een goede afvoer van de spanen.

Met het traditionele voorfrezen kunnen problemen ontstaan bij hoge snelheden. Dit is in het MRR diagram zichtbaar als hoge pieken. Deze zorgen voor een enorme toename van kracht op de CNC-machine waarbij het gereedschap oververhit raakt. Dit verkort de levensduur  en leidt tot aftekeningen op het product. Edgecam lost deze problemen op door de voeding aan te passen of door trochoïdaal frezen. Voor moeilijk te frezen materiaal is dit vaak toch niet genoeg. Daarom beschikt Edgecam over de Waveform voorfreesstrategie.
Edgecam herkent de problemen en lost deze op, maar beter zou zijn als deze helemaal niet ontstaan. Dat is de filosofie die ten grondslag ligt aan de Waveform strategie. Deze  zorgt ervoor dat de overlap varieert, maar de variatie staat wel toe dat de daadwerkelijke snedebreedte gelijk en optimaal is, zodat de pieken niet meer ontstaan. De interface en cyclus voor alle voorfrees-strategieën zijn identiek, zodat de gebruiker snel kan wisselen. De nieuwe strategie zorgt voor perfecte gereedschapsbanen, zonder aftekeningen in het product en oververhitting van het gereedschap.

Veehof Machinefabriek
Veehof Machinefabriek in Haaksbergen produceert precisieonderdelen en geassembleerde modules. Daarnaast maakt Veehof een eigen product: een machineklem met geïntegreerde pallet welke geschikt is voor het Erowa ITS-148 nulpuntspansysteem. Een universele uitvoering in ontwikkeling. Het machinepark (onder andere twee 5-assige Hermle machines) wordt geheel geprogrammeerd met Edgecam CADCAM, dat alle producten controleert op botsingen in de machinesimulatie. Sinds de lancering van Waveform maakt Veehof hiervan gebruik. De resultaten noemen ze zelf verbluffend. De kosten per cm3 verspaand materiaal zijn met 70% teruggedrongen. Dit is bereikt door minder trillingen en stabielere bewerkingen; geen piekbelastingen meer tijdens het freesproces; betere standtijden van de gereedschappen (+40%); reductie cyclustijden, voeding F verdubbeld.

Edgecam is te zien op de stand van Widenhorn, dat ook de nieuwste ontwikkelingen toont op het gebied van CADCAM en Calculatie voor Plaatbewerking & 3D Printen.

Widenhorn
Standnummer 143

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Algemeen

TIV Gorinchem vormt breed platform met Roestvast Staaldagen

15-04 Op 16, 17 en 18 april vinden de  8e editie van TIV Gorinchem en…

Geen categorie

Complete oplossingen van Rovanda

10-04 Rovanda biedt complete oplossingen voor de vakman in de industrie, techniek, bouw en offshore.…

Geen categorie

Nestinox financieel gezond

10-04 Nestinox heeft onlangs een Graydon Financieel Gezond award ontvangen. Hiermee behoort Nestinox, partner op…

Geen categorie

Amari Metals is sterk in RVS leidingen en buizen

10-04 Amari Metals in Vianen is een voorraadhoudende handelaar in roestvaststalen producten, koper- en nikkellegeringen,…

Geen categorie

Speciale materiaalkwaliteiten

10-04 Dat MSE Metal Service Europe in Leerdam het als vertegenwoordiger van diverse grote staalbedrijven…

Geen categorie

Zink Nikkel stopt rode roest lang

10-04 Corrosiebestendig, milieuvriendelijk én procesveilig. Dat is het Zink-Nikkel Proces van Verzinkerij Twente in Almelo.…

Geen categorie

Maximaal gebruiksgemak

10-04 Op een grote logistiek vakbeurs in Stuttgart heeft Kardex Remstar eerder dit jaar haar…

Geen categorie

Multinal neemt DGI over

10-04 De Multinal Group heeft DGI – Duivendrechtse Galvano Industrie – met terugwerkende kracht per…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV