Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

0

De bloesem boven het Oisterwijks terras ontvangt de bezoekers met open armen. Het zonnetje draagt stralend de schuld van een drukke woensdagmiddag.  De meivakantie doet er vrolijk aan mee. Toch hangt er een aangename rust in de lucht. Op de een of andere manier zijn tikkende lepeltjes op kopjes en stromend fonteinwater in de vijver de meest in het oor springende geluiden. Ik vrees dit bijna te verstoren als ik mijn krant opensla. ‘Brussel kondigt Economische Lente aan’, kopt het Brabants Dagblad. Het optimisme ruist door de bladeren.

De mate van innovatie moet eigenlijk los staan van de staat waarin een economie zich bevindt. Sterker nog, innovatie zal vaak de brandstof zijn voor herstel. Daarbij is het goed te weten dat subsidies hiervoor een prima smeermiddel zijn. Turend in het ronddwalende wolkje melk in mijn koffie bedenk ik me dat het met dat besef waarschijnlijk wel goed zit. Want is het niet zo dat de meeste ondernemers de woorden innovatie en subsidie vrijwel automatisch in één adem noemen? Zoals Suske bij Wiske hoort, groente bij fruit en Peppi bij Kokki.

Het punt is meer dat het dereguleren bij subsidies nog niet zo goed geregeld is. Al bij een eerste oriëntatie naar de mogelijkheden waan je je al snel in een oerwoud van mitsen en maren. Jammer genoeg haken er dan veel mensen af, want er zijn volop kansen. Overigens niet alleen voor technische ontwikkeling, maar ook op het gebied van onderzoek en samenwerking. Dit laatste kan zelfs betrekking hebben op u en uw klanten, dus dat is dan dubbel plezier. Velen zouden er natuurlijk ook blij van worden als het allemaal wat simpeler zou kunnen worden. Neem nou bijvoorbeeld een aantal subsidies die min of meer standaard zijn. Waarom al die ambtelijke ellende? Kunnen ze dat niet gewoon automatisch verrekenen in een factuur?

Een vriendelijke ober schenkt nog een keer koffie bij. Dat blijft toch mensenwerk, dat wil je niet eens automatiseren. Ik betrapte me er laatst op dat ik zelfs wat moeite heb met de innovatie van zo’n soort ‘smartphone’ waarop hij de bestelling tikte. Nee, laat de innovatie dan maar vooral los op onze business. En als we dan ook nog wat subsidie kunnen regelen om iets slims te bedenken om hier nog meer op het terras kunnen genieten… Die robots zullen er wel klaar voor zijn, maar wij…?

Ronnie van den Hurk
De Cromvoirtse