Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

Snotterend loop ik door mijn kantoor op zoek naar wat zakdoekjes. Uit voorzorg had ik er vanmorgen vroeg meer dan genoeg in mijn tas gestopt, onder het motto ‘better safe than sorry’. Net als ik een geluid produceer als een olifant komt mijn compagnon Janwillem binnenlopen. ‘Dat gaat lekker’ zegt hij, ‘nou weten die studenten straks wel waar die trillingen vandaan komen bij die lasersnijmachine’. Ik schiet in de lach en zeg dat ze daar inderdaad geen sensoren voor nodig hebben. De reden dat ik deze korte intro hier vertel is natuurlijk niet omdat ik u lastig wil vallen met mijn verkoudheid, maar heeft alles te maken met het project waar we mee bezig zijn, genaamd ‘Predictive Maintenance’.

 

De studenten waar Janwillem aan refereert maken onderdeel uit van de projectgroep die zich voor ons op dit belangrijke topic gestort heeft. Goed en regelmatig onderhoud draagt immers bij aan zo min mogelijk ongewenste stilstand van onze machines. De kunst hierbij is om dit goed te plannen, zodat alles zo optimaal mogelijk door kan blijven draaien. Met behulp van de Minor Smart Industry kwamen we erachter dat hiervoor diverse slimme technieken beschikbaar zijn. Wat ons direct aansprak in hun aanpak was dat er een multidisciplinaire projectgroep samengesteld werd. Studenten met diverse achtergronden als Bedrijfskunde, ICT en Werktuigbouwkunde zorgen ervoor dat er naar alle aspecten gekeken wordt om te voorspellen of er preventief onderhoud nodig is aan een machine. Je moet immers zowel naar de technische als procesmatige aspecten kijken. Er zijn diverse indicatoren die kunnen aangeven dat onderhoud vereist is, zoals bijvoorbeeld warmte, trillingen en geluid. Allemaal aspecten die je kunt meten. Bij nieuwe machines zitten veelal sensoren hiervoor al ingebouwd, maar bij bestaande oudere machines kunnen deze vaak geplaatst worden.

We zijn nog niet helemaal klaar met het project, want er is nog meer data om te analyseren. We liepen daarbij trouwens nog tegen een interessant discussiepunt aan; van wie is nu de data die in de machine zit? Hoeveel data er ook in een machine zit, het blijkt nog niet zo eenvoudig om altijd toegang tot alle informatie te krijgen van de fabrikant. En hoe beter en vollediger de info, des te beter je een goede voorspelling voor tijdig onderhoud kunt doen. Terwijl ik typ voel ik een kriebel in mijn neus komen … Hatsjoe!! Precies op tijd mijn zakdoek. Meten is weten.

Ronnie van den Hurk
De Cromvoirtse

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

Is een Digital Twin wel van toegevoegde waarde?

22-09 De mogelijkheden van een Digital Twin gaan veel verder dan die van CAD/CAM-pakketten. Om…

Plaatbewerking

LVD’s eerste Ulti-Form buigcel in de Benelux gaat naar De Cromvoirtse

21-09 Met deze investering heeft De Cromvoirtse echt een knoop door gehakt. De leverancier van…

Columns

Klein maar fijn

13-09 Bij een van zijn projecten kon hij niet voorkomen dat hij vier medewerkers, die…

Automatisering

Construsteel maakt staalbouw werkplaats digitaal

01-09 Deze Smart Industry oplossing is onderdeel van de ConstruSteel-productlijn ‘De digitale werkplaats’. Staalbouw- en…

Columns

Afscheid

12-07 Al vrij snel kwam een buitenlandse strategische koper met een heel mooi bod. Ook…

Verspanen

Efficiënt en foutloos produceren door digitale operator ondersteuning

11-07 Zoals ook in het vorige artikel genoemd, is er binnen Smart Industry (Industry 4.0)…

Plaatbewerking

Samen zijn we sterker

16-06 Ze doen het op hun eigen manier, maar er is ook een duidelijke overeenkomst:…

Plaatbewerking

Janwillem Verschuuren, nieuwe voorzitter NEVAT GPI

15-06 Dat netwerken gebeurt volop bij GPI. Juist daarom heeft Janwillem Verschuuren, mede-eigenaar van De…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X