Gozert

Het ging hem voor de wind, hij had een prachtige onderneming waar men machines ontwierp, bouwde en installeerde voor de zuivelmarkt. Zijn personeel was tevreden en trots. Ze deden alles voor het succes van de onderneming. Klanten waren zeer tevreden en blij en relaties waren vaak vrienden geworden. Mooie winsten, die ieder jaar weer wat hoger waren dan het voorgaande jaar.

Han van Rijn Specialist in overnames en financieringen voor technische ondernemingen

De kinderen studeerden en gingen vlot door alle tentamens. Zijn vrouw werkte drie dagen in de week op een accountantskantoor en was daar gelukkig. Regelmatig gingen ze op vakantie en de kinderen gingen graag mee. In de winter skiën in Oostenrijk, in de zomer lekker een paar weken naar de zon. Ondanks al deze voorspoed was Paul bescheiden gebleven. Ja, een mooie BMW 5 serie en een vrijstaand huis aan de rand van het bos, maar hij toonde geen poenerig gedrag. Als de schilder of tuinman bij hem kwam, dan hielp hij mee, gewoon omdat hij dat leuk en gezellig vond.

Hij was even stil toen die ‘gozert van Kromhout’, zoals hij later zei, belde. Het zal duidelijk zijn waar de onderneming gesitueerd is. Een groot concern had belangstelling om zijn bedrijf over te nemen. Een maand later spraken we af. Mijn telefoontje moest even indalen, maar het verhaal aanhoren kan nooit kwaad dacht hij. We spraken lang over het bedrijf, hemzelf, vrouw en de kinderen. Wensen had hij niet echt: alles stond op de rails. Ik kreeg de jaarrapporten mee en mocht dit met mijn opdrachtgever bespreken. Twee weken later mocht ik namens mijn client een bieding overbrengen. Het bod liet zien dat de potentiële koper erg serieus was. Paul was verbaasd! Dit had hij niet verwacht. Na wat gesteggel over de bijzaken kwamen we tot een overeenkomst. Over de overnameprijs hoefde niet meer gesproken te worden: “Die lui motten het wel terug kenne verdiene he.” Enige tijd later zaten we bij de notaris en was zijn bedrijf definitief verkocht.

Een paar maanden later belde hij me. “Kom ff een bakkie pleur doen.” Hij dacht altijd dat hij een zorgeloos bestaan had en in alle vrijheid zijn ding kon doen. Maar de verkoop van zijn bedrijf had duidelijk gemaakt dat dat niet helemaal waar was. Er was, weliswaar in het onbewuste, altijd iets van zorg en spanning geweest. De verkoop had hem daarvan verlost. “Ik ken het zellefde blijve doen en echt zorregeloos leve”. Circa twee keer per jaar stuurt hij iemand naar me door. “Ga maar ’s ff met die gast van Kromhout prate, die ken je helpe.”

Han van Rijn
Specialist in overnames en financieringen
voor technische ondernemingen
han@kromhout.net

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

Failliet

28-03 Toen Wouter nog een kind was, was zijn vader vertrokken naar een Aziatisch land,…

Columns

Een stap terug?

27-02 Anton was ooit begonnen als servicemonteur bij de onderneming, een machinebouwer voor de bouwstoffenindustrie.…

Bedrijf en Economie

Andra Tech Group versterkt zich met DKH Metaalbewerking

06-02 DKH is gespecialiseerd in het hoog geautomatiseerd CNC-frezen en CNC-draaien/frezen van fijnmechanische onderdelen op…

Columns

Als de klik er niet is…

05-12 Men maakte niets zelf. Alles werd uitbesteed aan partijen in Turkije. Heel af en…

Columns

Restaurant, of toch niet?

07-11 Het bedrijf was eigendom van een Duitse stichting waar Bernd uiteindelijk de belanghebbende was.…

Columns

Zelfkennis, een sterk punt

10-10 Viktor heeft toentertijd de aandelen van zijn broer overgenomen en was direct begonnen de…

Columns

Zo kan het ook….

05-09 Hun bedrijf waren ze bijna 25 jaar geleden begonnen in de schuur van het…

Columns

De zoon

20-06 Mijnheer P. had een groothandel in metaalproducten. Hij wilde graag dat zijn zoon, die…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen