GrindingHub wil middelpunt slijptechnologie worden

Medio mei opent GrindingHub voor het eerst haar deuren. De nieuwe vakbeurs ontwikkelt zich in rap tempo tot het middelpunt van de hedendaagse slijptechnologie. Inmiddels hebben al ruim 260 exposanten een plekje veroverd in de beurshallen van Messe Stuttgart. De belangrijkste thema’s die aan bod komen zijn procesoptimalisatie, automatisering en digitalisering. Daarnaast zal er veel aandacht zijn voor nabewerkingstechnieken zoals leppen, honen en glijslijpen.

GrindingHub, de nieuwe vakbeurs voor slijptechnologie, brengt thema’s zoals procesoptimalisatie, automatisering en digitalisering onder de aandacht.
(Foto: Fritz Studer)

GrindingHub, de nieuwe vakbeurs voor slijptechnologie, biedt van 17 t/m 20 mei een podium voor onder andere het thema finishing en superfinishing. Door toenemende kwaliteitseisen in nagenoeg elke industrie, neemt de vraag naar finishing en superfinishing enorm toe. Volgens Thomas Harter, productmanager bij exposant Supfina Grieshaber uit Wolfach (D), heeft de toename van het gebruik van oppervlaktebewerkingen te maken met duidelijk herkenbare ontwikkelingsfactoren. Zo stelt e-mobiliteit bijvoorbeeld nieuwe eisen aan superfinishing.

Duurzame oplossingen zijn nodig om het geluid in de aandrijflijn, de besturing of het interieur te verminderen. Om die reden heeft Supfina een machineserie ontwikkeld voor het economisch produceren van geluidsarme tandwielen en lagers.

Nabewerken met robots

GrindingHub biedt de mogelijkheid om machines, gereedschappen, processen en nieuwe trends transparant in beeld te brengen. Omdat er een merkbare trend is naar de productie van geïndividualiseerde producten in kleine series, neemt de behoefte aan adaptieve productieprocessen die kunnen worden aangepast aan veranderende productvereisten toe. Het Institute for Machine Tools and Factory Management (IWF) van de TU Berlijn onderzoekt daarom het gebruik van robotgestuurde nabewerkingsprocessen. “Vooral in combinatie met flexibele of vrij beweegbare gereedschappen kunnen robotgestuurde bewerkingsprocessen op veel verschillende componenten worden gebruikt”, legt instituutsdirecteur Eckart Uhlmann uit.

“Hoonprocessen die conventioneel worden uitgevoerd op starre werktuigmachines, kunnen ook worden geïmplementeerd met behulp van robotgestuurde hoongereedschappen om boringen in verschillende posities te bewerken.” Uhlmann, die ook lid is van de WGP (Scientific Society for Production Technology), ziet het voordeel van het inzetten van een robot als universele bewerkingsmachine vooral in het feit dat bewerkingsstappen flexibel kunnen worden gekoppeld. Zo kunnen procesketens met weinig moeite worden aangepast aan de betreffende componentvereisten. Volgens de TU zal robotica in de toekomst steeds meer gebruikt gaan worden bij finishing en ultrafinishing.

Drie hallen vol slijptechnologie

Om alle technologie goed in beeld te brengen worden de ruim 260 exposanten onder gebracht in drie beurshallen op meer dan 14.500 vierkante meter. “We zijn meer dan tevreden met het aantal registraties en zijn verheugd over hoe GrindingHub nu al het nieuwe middelpunt voor slijptechnologie wordt”, zegt Dr. Wilfried Schäfer, uitvoerend directeur van de VDW (Duitse vereniging van machinebouwers).

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Slijpen met minder geluid, stof en trillingen

03-10 Claus Genau, hoofd van de afdeling Productontwikkeling/Fabricage en Centrale Testomgeving bij fabrikant Pferd, weet…

Oppervlaktetechniek

Lassen en slijpen zonder compromissen

30-08 Experts van 3M zullen op de beurs aanwezig zijn om de uitdagingen, waar de…

Toeleveren

GrindingHub lanceert digitaal platform

19-04 Op 23 mei 2023 krijgen bedrijven de kans om hun nieuwe producten en technologieën…

MetavakNieuws

TFT laat cobots schuren, slijpen en polijsten

24-09 Al sinds 1998 staat TFT (Tools For Technology) voor innovatieve en functionele maatwerkoplossingen op…

Plaatbewerking

Slijpen zonder concessies

28-08 Het bedrijf is actief in elke industrie waarin wordt gesneden – dus ook in…

TechnishowNieuws

Leering Hengelo showt nieuwe features Lang en 3D print nabewerking

17-08 Van Lang-Techniek worden de nieuwe Quick Point moduleplaten, Makro Grip contourbekken en functionele toevoegingen…

Verspanen

Eerste GrindingHub trekt 9.500 bezoekers

06-06 “We zijn meer dan tevreden met het succes van deze allereerste GrindingHub. Het hele…

Oppervlaktetechniek

Vakbeurs voor slijptechniek GrindingHub is uitverkocht

28-04 Wilfried Schäfer, directeur van GrindingHub-organisator VDW (Verein Deutscher Werkzeug-maschinenfabriken), is blij met de goede…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?