Haas koel-opties verwijderen spanen efficiënt uit snijzone

De Haas-stroomkoelmiddelring (Flood Coolant Ring), die standaard is op alle Haas-bewerkingsmachines van de VM- en VF-serie, spuit een stroom van koelmiddel voor grondige smering van het snijgebied en gelijktijdige spaanverwijdering. Volgens de Amerikaanse machinefabrikant is deze koelmiddelring een aanzienlijke verbetering ten opzichte van traditionele systemen met slangen.

De punten van de sproeiers van de ring zijn volledig verstelbaar. Ze richten de koelmiddelstroom vanuit meerdere hoeken nauwkeurig op het gereedschap. De sproeiers zijn gemakkelijk te verplaatsen en de ring bevindt zich op een optimale plaats voor maximale speling en gebruiksgemak.

Diverse opties voor koeling
Het gereedschap gesmeerd houden en spanen snel en efficiënt uit de snijzone verwijderen, vormen belangrijke uitdagingen in moderne bewerking om de werkstukkosten per eenheid zo laag mogelijk te houden. Als dat niet gebeurt, kan dat leiden tot tal van problemen. Denk bijvoorbeeld aan slechte oppervlakteafwerking, voortijdige gereedschapsslijtage en beschadigde of defecte gereedschappen.
De stroomkoelmiddelring fungeert als hoofdkoelmiddelsysteem op de desbetreffende Haas-machines, maar er zijn veel andere opties voor koeling beschikbaar. Zo is er de programmeerbare koelmiddeltoevoer van Haas (Programmable Coolant Nozzle – P-Cool). Er zijn tal van standen, waardoor P-Cool kan worden gebruikt voor elk geselecteerd gereedschap, lang of kort.

Koeling door de spil
Een andere efficiënte methode voor koelmiddeltoevoer naar de snijzone is een hogedrukkoelmiddelstraal via de punt van het gereedschap. Wat dat betreft, is het Haas-systeem voor koeling door de spil (Through-Spindle Coolant – TSC) nuttig bij het boren van diepe gaten en het frezen van diepe kamers. Het systeem is beschikbaar in een configuratie van 20 of 70 bar.

Luchtstoot door het gereedschap
Voor verspaningsbedrijven die moderne hardmetalen gereedschappen met geavanceerde coatings gebruiken om materialen te frezen in een droge omgeving, is er een aanzienlijke kans dat spanen opnieuw worden gefreesd als ze niet uit de snijzone worden verwijderd. Het opnieuw frezen van spanen is een belangrijke oorzaak van vroegtijdige gereedschapsslijtage. Om dat probleem aan te pakken, biedt Haas een optioneel systeem voor een luchtstoot door het gereedschap (Through-Tool Air Blast) als optie bij het systeem voor koeling door de spil. Hiermee worden spanen weggeblazen uit de snijzone voordat ze een tweede keer gefreesd dreigen te worden. Dit is handig voor het maken van diepe holtes.

Een vergelijkbare functie wordt vervuld door het automatische luchtblaaspistool van Haas (Auto Air Gun). Dit systeem voor automatische perslucht is ideaal bij het gebruik van kleine gereedschappen die niet geschikt zijn voor luchttoevoer door het gereedschap. Bij veeleisende droogfreestoepassingen die een hoger luchttoevoervolume vereisen, is het automatische luchtblaaspistool van Haas ook een ideale aanvulling op het systeem voor een luchtstoot door het gereedschap.

Minimale smering
Voor toepassingen waar geen koelmiddel kan worden gebruikt maar het gereedschap toch gesmeerd moet worden gehouden, is de nieuwe Haas-optie voor minimale smering (Minimum Quantity Lube) de oplossing. Dit innovatieve systeem vernevelt een precieze dosering smeermiddel in de luchtstroom, die terechtkomt op de snijkanten van het gereedschap. De dosering is zeer klein, zodanig zelfs dat het lijkt alsof er niets uit de sproeier komt.
Een voordeel van het systeem voor minimale smering is dat het smeermiddelverbruik maar een fractie is van het koelmiddelverbruik dat gangbaar is bij stroomkoelmiddeltoepassingen. Bovendien worden de lucht- en smeermiddeltoevoer apart aangestuurd, zodat gebruikers de juiste verhouding van lucht en smeermiddel kunnen produceren voor hun specifieke toepassing.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Telko breidt smeermiddelenactiviteiten uit door overname van Optimol Lubrication

03-04 Deze acquisitie stelt Telko in staat om nieuwe markten te betreden en biedt een…

Toeleveren

Wijziging in management Rhenus Lub

19-02 De vorige directeur, Meinhard Kiehl, gaat met pensioen na meer dan 30 succesvolle jaren…

Toeleveren

Eurol lanceert nieuw digitaal platform

13-11 Met dit nieuwe integrale platform zet de Nederlandse smeermiddelenproducent een grote stap in het…

Verspanen

VAN MIERLO bestaat 60 jaar!

07-11 De organisatie wordt geleid door Mireille van Mierlo. Zij is de tweede generatie nadat…

MetaalNieuws Extra IM

Het belang van industriële smeermiddelen

06-11 In dit artikel bespreken we het belang van het kiezen en gebruiken van de…

Verspanen

rhenus XT 85 GREEN bevat met meer dan 85% aan biogene koolstof

23-10 Het voordeel: Het concept gebruikt het klimaatschadelijke broeikasgas CO2 als een actief element van…

Toeleveren

Slijp- en snijolie rhenus EU 12-O is goed én zuinig

12-07 Het smeermiddel heeft zijn prestaties nu al bewezen in een praktijktest bij een van…

Verspanen

Gecertificeerd voor ASML Grade 2 molecular cleanliness

05-04 De Bechem Avantin 400 serie is vrij van boorzuur en formaldehyde en mengbaar met…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV