Hannover Messe: Smart Industry bereikt nieuwe fase

Het samenspel van automatiserings- en energietechniek, intralogistiek, IT-oplossingen en kunstmatige intelligentie stuwt de digitale transformatie van de industrie verder naar voren. Met het hoofdthema ‘Integrated Industry – Connect & Collaborate’ toont de Hannover Messe, die dit jaar wordt gehouden van 23 tot en met 27 april het potentieel van deze ontwikkeling.

Mensen, machines en informatietechnologie maken de fabriek van de toekomst. Haar volledige potentieel ontplooit deze pas door integratie in netwerken. “De nieuwe connectiviteit, dus de organisatie in netwerken, brengt Smart Industry naar de volgende fase“, aldus Dr. Jochen Köckler, voorzitter van de raad van bestuur van Deutsche Messe AG. “Met het hoofdthema ‘Integrated Industry – Connect & Collaborate’ laten we zien hoe de netwerkintegratie in de industrie geheel nieuwe vormen van bedrijfsvoering, arbeid en samenwerking schept. Het resultaat is meer concurrentievermogen, een betere werkomgeving en nieuwe bedrijfsmodellen. ”De fabrieks- en energietechniek presteert steeds beter en de mogelijkheden voor het gebruik van gegevens worden steeds groter. IT-oplossingen voor de maakindustrie verschijnen op de markt. Daarbij komen nog kunstmatige intelligentie en machine learning, waardoor machines beslissingen kunnen nemen. Productieketens kunnen digitaal worden gesimuleerd. Predictief onderhoud wordt de norm. Innovatieve zakelijke modellen ontstaan, nieuwe spelers verschijnen op de markt en de grenzen van branches vervagen steeds meer.

Digitale transformatie
“De Hannover Messe is de plaats om de razendsnelle ontwikkeling van Smart Industry en haar gevolgen te beleven“, benadrukt Köckler. “Concerns uit de hele wereld tonen robots, automatiseringstechniek, IT-oplossingen, software en instrumenten voor integratie in netwerken. Hannover is de pacemaker voor Smart Industry. Alleen hier wordt de digitale transformatie van de industrie als totaalsysteem zichtbaar.” Het hoofdthema ‘Integrated Industry – Connect & Collaborate’ is voor alle industriële branches van immens belang. Tegenwoordig kan bijvoorbeeld de samenwerking tussen mens en robot in ondernemingen van vrijwel elke grootte vrij eenvoudig worden benut. Of de digitale tweeling: Het virtuele beeld van een product en de koppeling van fabrikant- en klantgegevens maken geoptimaliseerde productieprocessen mogelijk.

Virtuele krachtcentrales
Op het gebied van energie nemen digitalisering en integratie in netwerken in snel tempo toe. Virtuele krachtcentrales brengen de energie van verschillende opwekkers precies op maat naar het net. Ook met het oog op de overgang naar duurzame energie en elektrische mobiliteit leidt netwerkintegratie tot vooruitgang. Elektrisch aangedreven voertuigen worden gebruikt voor stroomopslag en geven hun stroom af aan verbruikers om netschommelingen te stabiliseren.
In tijden van digitalisering biedt Smart Supply voor toeleveringsbedrijven geheel nieuwe perspectieven: Supply chain management, simultaneous engineering, geoptimaliseerde doorlooptijden en minimale foutquote. Dat kan allemaal wanneer toeleveranciers en afnemers elkaar als gelijkwaardige partners zien en hun netwerken op elkaar afstemmen.

Andere rol medewerkers
De nieuwe connectiviteit verandert bovendien de rol van de medewerkers in de fabriek. Ze krijgen rechtstreeks toegang tot alle relevante productie- en machinegegevens. Intelligente machines ondersteunen hen bij het nemen van beslissingen. IT-oplossingen spelen een sleutelrol in de maakindustrie. Door het verzamelen, analyseren en combineren van grote hoeveelheden gegevens uit verschillende bronnen wordt, in combinatie met de juiste kennis van de industrie, de ontwikkeling van dienstverlening via internet buiten de grenzen van de klassieke branche mogelijk. Tijdens de Hannover Messe zullen veel voorbeelden van connectiviteit en samenwerking op stands van ondernemingen uit de hele wereld te zien zijn. Meer dan 80 begeleidende forums en congressen zullen het hoofdthema oppakken. Dat maakt de Hannover Messe nog meer tot een beurs voor innovatie en een wegbereider voor trends.

Vijf deelbeurzen
De Hannover Messe is de grootste industriebeurs ter wereld. Met de hoofdthema’s ‘Integrated Industry’ en ‘Integrated Energy’ is ze de topbeurs voor Smart Industry. De beurs wordt van 23 t/m 27 april in Hannover georganiseerd. De vijf deelbeurzen Integrated Automation, Motion & Drives (IAMD), Digital Factory, Energy, Industrial Supply en Research & Technology geven een omvattend beeld van de digitalisering van productie- en energiesystemen. Gelijktijdig vindt de CeMAT, de belangrijkste beurs ter wereld voor intralogistiek en supply chain management, op het beursterrein in Hannover plaats. Mexico is het partnerland van de Hannover Messe 2018.

Hannover Messe, Mexico

Na Polen en de Verenigde Staten, zal in 2018 Mexico het partnerland voor de Hannover Messe worden.

CeMAT: samenspel Smart Industry en Smart Logistics
In het kader van Smart Industry veranderen ook de productielogistiek en de eisen aan logistieke bedrijven. De trend dat klantenwensen specifieker worden, krijgt aandacht op de beurs voor intralogistiek, CeMAT.
Met het hoofdthema ‘Connected Supply Chain Solutions’ geeft de CeMAT antwoorden op de vraag hoe ondernemingen hun supply chain management buiten de grenzen van hun onderneming kunnen digitaliseren en integreren in netwerken. “Als bedrijven competitief willen blijven, moeten zij hun supply chain digitaliseren”, zegt Köckler. “Veel bedrijven worstelen met de vraag hoe zij Smart Industry kunnen implementeren in hun eigen bedrijfsvoering. De beurs CeMAT beantwoordt die vraag.”
De CeMAT vindt gelijktijdig met de Hannover Messe plaats. Daardoor wordt het samenspel tussen Smart Industry en Smart Logistics op het beursterrein in Hannover heel breed weergegeven.

Breed Nederlands programma
Nederland behoort met ruim 140 exposanten tot de vijf best vertegenwoordigde landen op de Hannover Messe. Duitsland en Nederland zijn respectievelijk de vierde en vijfde meest concurrerende economie ter wereld in het Global Competitiveness Report 2015-2016 van het World Economic Forum. Beide landen lopen met hun Smart Industry-programma’s voorop in de vierde industriële revolutie. Zowel Nederland als Duitsland beschikken over succesvolle kennisecosystemen, waarin bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden nauw samenwerken. Tijdens de Hannover Messe zal Holland High Tech ook aanwezig zijn. Het initiatief Holland High Tech wil door krachtenbundeling van bedrijven, kennisinstellingen en overheid in de Nederlandse hightechsector excellent onderzoek laten doen, zorgdragen voor voldoende goed geschoold bèta- en technisch opgeleide mensen en de export bevorderen.
Tijdens de Hannover Messe zullen 4TU, Brainport Industries, ECP, FME, Metaalunie, Mikrocentrum, NEVAT, Smart Industrie, en StartupDelta met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Nederlandse postennet een breed Nederlands programma met seminars, collectieve match-making en showcases presenteren. Bedrijven kunnen contacten leggen met internationale bezoekers, bewindspersonen en internationale beslissers. In hal 8 zullen vervolgens Smart Industries, Team ICT en de sector High Tech Systems & Materials zich gezamenlijk presenteren. Omdat volgens Holland High Tech hier exportkansen en samenwerkingsmogelijkheden liggen voor Nederlandse data gedreven IT-oplossingen op het gebied van IoT, Cloud, Big Data, Cyber Security, Blockchain-technologie en Software Robotics, is het doel om Duits-Nederlandse samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en regio’s te bevorderen.

Hannover Messe, Holland High Tech

Tijdens de Hannover Messe zal Holland High Tech ook aanwezig zijn.

Start up
Special envoy Constantijn van Oranje leidt de Nederlandse startupmissie naar de Hannover Messe 2018. De startups in de missie vertegenwoordigen de beste deep tech oplossingen die het Nederlandse startup ecosystem te bieden heeft. Deze technologieën sluiten nauw aan bij de hoofdthema’s van de Hannover Messe: Robotica, e-Mobility en Energy Transition.
De Nederlandse startupmissie kent een uitgebreid prep-programma voor de beurs, om de bedrijven optimaal voor te bereiden op de beursdeelname. Doel van StartupDelta is om de Nederlandse startups op het internationale podium dat de Hannover Messe biedt maximale exposure te geven richting potentiële handelspartners, media en investeerders en de internationale gemeenschap. StartupDelta zet zich met publieke- en private partners in voor het versterken en verbinden van het Nederlandse startup-ecosysteem om startups te empoweren bij het realiseren van hun wereldwijde groeipotentieel.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Lely en Miele geven inzicht in hun circulaire route

26-02 Voor toeleveranciers is het natuurlijk uitermate interessant om te weten hoe hun klanten, de…

Bedrijf en Economie

Minder spanning op arbeidsmarkt in MKB-maakindustrie

18-01 Bij de MKB-maakbedrijven die aan deze barometer hebben deelgenomen werken gemiddeld 21 medewerkers, 92%…

Bedrijf en Economie

Zakendoen in Duitsland: Hoe doe je dat?

15-01 Koninklijke Metaalunie organiseert in samenwerking met haar Duitse partner Niederlanden Nachrichten een inspiratiebijeenkomst waar…

Personeel en Opleiding

Voorbereiding cao-onderhandelingen in volle gang

27-11 Koninklijke Metaalunie houdt deze maand voor haar leden een reeks bijeenkomsten over cao-onderwerpen. Na…

Bedrijf en Economie

Metaalunie lanceert eigen verkiezingscampagne voor MKB-maakindustrie

01-11 “De campagne richt zich op duidelijke oplossingen voor innovatiestimulering voor MKB-maakbedrijven, verduurzaming van de…

Toeleveren

Hannover Messe 2024: klimaatneutrale oplossingen voor de industrie

18-10 Het concurrentievermogen vergroten, het klimaat beschermen en de welvaart stimuleren – dit zijn de…

Bedrijf en Economie

Zoektocht naar vakmensen was nog nooit zo moeilijk

16-10 Dat blijkt uit de Metaalunie Economische Barometer van de MKB-maakindustrie van het derde kwartaal…

Bedrijf en Economie

Metaalunie over Prinsjesdag: rol MKB-maakbedrijven essentieel bij alle uitdagingen

19-09 Metaalunie constateert dat Prinsjesdag vooral ook in het teken staat van de Tweede Kamerverkiezingen…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?