Helpende hand bij puntlassen en plaatmetaal

Dormer Pramet heeft een nieuwe reeks gereedschappen ontwikkeld voor het (uit)boren van puntlassen en plaatwerk. De nieuwe puntlasboren zijn speciaal ontwikkeld voor het uitboren van puntlassen, zodat stalen panelen en plaatwerk losgemaakt kunnen worden. Ze zijn verkrijgbaar in uiteenlopende standaardmaten voor gangbare puntlassen die veel voorkomen bij bedrijven die zich bezighouden met auto- en aanhangwagenreparatie.

De A723-boor heeft een bronskleurige oppervlakteafwerking. Het gereedschap, vervaardigd uit kobalt gelegeerd snelstaal (HSS-E), is bestand tegen hoge temperaturen en behoudt hierdoor zijn scherpe snijkant, zelfs onder extreme omstandigheden. Een speciale W-punt zorgt voor positieve centrering, terwijl de scherpe buitenhoeken het zachtere materiaal rondom de las snijden.

De boren worden onder het merk Dormer aangeboden en zijn voorzien van een robuuste ziel voor extra stevigheid en verbeterde doorboring onder zware omstandigheden. De korte spaangroef zorgt voor stabiliteit tijdens het handmatig boren van dunne panelen en platen.

De plaatwerkboren van Dormer van snelstaal (HSS) zijn verkrijgbaar in diverse standaardmaten voor gangbare klinknagels, schroeven en bouten. De boren uit de A123-reeks zijn geschikt voor het boren in dunne stalen platen en panelen. De puntgeometrie van 120° en de korte spaangroef zorgen voor eenvoudige doorboring en stijfheid bij handboren.

Omdat er geen radiale vrijloop en geleiderand is aangebracht, is er sprake van optimale stabiliteit tijdens het boren en wordt de doorboring verbeterd voor een superieure gatkwaliteit.

De dunne ziel bij de punt zorgt voor uitstekende zelfcentrering, terwijl de stoomgeharde afwerking van het oppervlak de prestaties verbetert en de kans op snijkantopbouw vermindert. Er is tevens een tweezijdig model (A119) verkrijgbaar.

Nieuwe borensets
In het kader van de productlancering zijn ook diverse nieuwe borensets aan het assortiment toegevoegd. Bijvoorbeeld de compacte borenset A087. Deze set bevat 19 veel gebruikte maten van de HSS spiraal boor A002 met TiN-coating voor universele toepassingen. En de A188 set verkrijgbaar met 19 of met 25 stuks. Deze set bevat de A108 HSS spiraalboor die geschikt is voor het snelboren in roestvast staal.

Ook heeft Dormer zijn bestaande assortiment centerboren uitgebreid met diverse nieuwe modellen om de toepassingsmogelijkheden te vergroten. Het gaat onder meer om HSS-E centerboren voor moeilijker te bewerken materialen en zwaardere omstandigheden (de A206 en de A266), een afgeplatte schacht voor een betere opspanning (de A237 en de A238), langere uitvoeringen voor een toegenomen reikwijdte (A242) en een volhardmetaal centerboor voor harde en schurende materialen (R200). Het nieuwe assortiment centerboren is vervaardigd met een afgeplatte schacht voor gebruik in centreerkoppen voor de bewerking van de uiteinden van assen. De radiusvorm vergroot de sterkte in de dwarsrichting en verkleint daarmee de kans op breuken.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Niets is onmogelijk

01-09 Dormer Pramet ondersteunt Take it Laesie met een reeks boren en tappen. Take it…

Verspanen

In één stap bevestigingsgaten boren en verzinken

09-06 “De meeste gereedschappen voor bevestigingsgaten die tegenwoordig worden gebruikt, zijn complexe op bestelling gemaakte…

Verspanen

Zuivere 90° hoek met de nieuwe TNGX

22-04 De frees is lichtsnijdend, waardoor afbuiging wordt voorkomen en een uitstekende oppervlakteafwerking mogelijk is.…

Verspanen

Mikron boort superlegeringen proceszeker tot 40xD

12-04 Tot hier niets nieuws en speciaals, want boren met spiraalvormige koelkanalen zijn al enkele…

Verspanen

Freesuitbreiding voor lastig verspaanbare materialen

22-03 De vijfsnijders (S770HB/S771HB/S772HB/S773HB), laten tot 25% hogere voedingswaarden toe ten opzichte van vier snijkanten.…

Verbinden

Afbrandstuiklassen levert Klinger pure winst op

26-02 De afbrandstuiklasmachine die onlangs is geleverd door Laskar Puntlastechniek, is een echte aanwinst voor…

Verspanen

Dormer Pramet breidt assortiment boren uit

04-12 Gereedschappenfabrikant Dormer Pramet heeft zijn assortiment van Hydra modulaire boren met wisselkop uitgebreid, een…

Verspanen

Boren voor aerospacematerialen

18-11 Sandvik Coromant heeft twee nieuwe volhardmetalen boren ontworpen voor het verbeteren van de duurzaamheid…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen