Jacobs en Smits zijn Hartford-fans

Jacobs & Smits metaalbewerking in Boxmeer is een verspanend toeleverancier met veel ervaring in de nauwkeurige bewerking van harde materialen. Toen de beide directeur-eigenaren Mari Jacobs en Toon Smits een jaar of zeven geleden op zoek gingen naar een portaal-bewerkingscentrum, lag het niet erg voor de hand dat ze zouden uitkomen bij een Taiwanese machine. Dat heb je met vooroordelen die voor een deel nog blijken te kloppen ook.

De gereedschapsmachine-industrie in ‘het andere China’ heeft twee gezichten. Er zijn tal van kleine werkplaatsen, soms niet meer dan garages, waar draaibankjes in elkaar worden geknutseld. Maar er zijn ook grootschalige, ultramoderne fabrieken die zich kunnen meten met gerenommeerde Duitse en Japanse merken. Tot die categorie behoort Hartford, dat onder ander Boeing, Airbus, General Electric en Ferrari tot zijn trouwe klanten rekent. En natuurlijk Jacobs & Smits, dat met de laatste aankoop – een HCMC-1892 bewerkingscentrum – zijn vierde Hartford in gebruik heeft genomen.

Goede resultaten
“Toen wij een aantal jaren terug ons machinepark met een groot bewerkingscentrum wilden uitbreiden, was Hartford nog redelijk onbekend in Nederland”, zegt Mari Jacobs. “Met Promas, dat destijds net het importeursschap had verworven, zijn we naar Normandië gereden om de machine die ons voor ogen stond bij een gebruiker te bekijken. We hebben met eigen gereedschap testen gedaan, en ook in vergelijking met andere machines waren de resultaten zo goed dat we kort daarna, tijdens de EMO 2005 te Hannover, twee machines van de Taiwanees hebben gekocht: behalve de portaalmachine HB31-90 een Pro-1000 verticaal bewerkingscentrum.”

De portaalmachine is van het type horizontaal-verticaal: de vierde as stuurt de haakse kop aan, die daardoor alle standen tussen verticaal en horizontaal (alle posities in stappen van 5°) kan innemen. Met 30 kW en een koppel van 1176 Nm is de machine geschikt voor zware bewerking van harde en taaie materialen zoals Hardox 400 en 500. De Pro-1000 heeft een X-slag van 1000 mm en is uitgerust met een NC-rondtafel (als vierde as).

Innovatieprijs
Hoewel Jacobs & Smits een breed spectrum van afnemers bedient, waaronder de grafische industrie en de algemene machinebouw, ligt het specialisme in de nauwkeurige bewerking van onderdelen van grondverzetmachines, shovels en dergelijke, die sterk onderhevig zijn aan slijtage. Denk bijvoorbeeld aan onderdelen die door middel van perspassingen worden geassembleerd. Ook wordt het nodige reparatiewerk verricht. De seriegrootte varieert in het algemeen van enkelstuks tot middelgroot. Het machinepark omvat zowel conventionele als CNC-machines; tevens beschikt de onderneming over een afdeling voor TIG- en MIG/MAG-lassen.

Een tweede activiteit, naast toelevering, ligt in de ontwikkeling van eigen producten, zoals een graszaaimachine, een automatische stallenreiniger en de ‘wheel changer’, een apparaat om eenvoudig, veilig en zonder zware lichamelijke inspanning grote wielen te kunnen wisselen van bijvoorbeeld tractoren. Deze vinding sleepte in 2005 de Herman Wijffels Innovatieprijs in de wacht.

De ervaringen – in termen van nauwkeurigheid en storingsongevoeligheid – met de eerste twee Hartford machines waren zo positief, dat in 2011 een derde bewerkingscentrum van dit merk werd aangeschaft. De VMC 1270 is net als de eerder aangeschafte Pro-1000 een 4-assige machine maar heeft een grotere X-slag. Met de recente investering in een HCMC-1892 bewerkingscentrum bevestigde Jacobs & Smits opnieuw zijn voorkeur voor Hartford. Deze machine, met een X-slag van 1900 mm en een Y-slag van 920 mm, is aangeschaft om de leemte tussen de bestaande machines met relatief kleine en grote asverplaatsingen te overbruggen. Kleinere producten hoeven nu niet meer op de portaalmachine of een grote bedfreesbank te worden bewerkt.

Handgeschraapte geleidingen
Smits: “Natuurlijk staat ook voor ons de bekende combinatie van prijs en kwaliteit van de machine voorop. Wij kiezen voor Hartford omdat precisie én een grote verspaningscapaciteit een zware, stabiele machine vereisen. Toen wij de fabriek in Taiwan bezochten om de portaalbank af te nemen, waren we echt onder de indruk van de geavanceerde productielijnen en de professionaliteit van de fabrikant. We zagen hoe spindels in speciale klimaatgecontroleerde ruimten samengesteld werden, hoe lagers aan zware 24-uurs testen werden blootgesteld en hoe geleidingen na het slijpen net zolang met de hand werden geschraapt tot een perfect resultaat bereikt was. Nee, dit waren bepaald geen knutselaars: Hartford bouwt zo’n 2500 bewerkingscentra per jaar, waaronder 600 portaalmachines.”

“Maar waar het uiteindelijk om gaat”, voegt zijn compagnon eraan toe, “is hoe je in de dagelijkse praktijk met de machines werkt. Net als een Mercedes, staat ook de beste machine wel eens stil. Dan gaat de service van de importeur een rol spelen. Ik kan daar duidelijk over zijn: als we een probleem hebben, haalt men bij Promas alles uit de kast om het op te lossen. Als je vandaag een storing hebt, staat de monteur de volgende dag op de stoep. Reserve-onderdelen worden snel geleverd, uit eigen voorraad of vanuit Taiwan. De monteurs weten waar ze het over hebben. Het is vooral het samenspel van de Hartford-kwaliteit en de Promas-service die ons aanspreekt. Vandaar ook dat we inmiddels vier Hartfords hebben staan.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Seco JS754 Stub-serie waardevol bij frezen moeilijkere materialen

07-06 De frees met vier snijtanden is ontworpen voor freesdraaimachines en multi-tasking-machines en bevat de…

Verspanen

Minder vervorming van onderdelen tijdens het frezen

23-11 Het Fraunhofer Institute for Production Technology (IPT) in Aken heeft nu samen met partners…

Verspanen

Seco Helical SN8-13 frezen met lagere kosten per snijkant

10-10 De frezen zijn gebouwd voor moeilijke toepassingen met ISO P-, M-, K- en S-materialen…

Bedrijf en Economie

Omslag industrie door prijsstijgingen, toeleveringsproblemen en afkoelende economie

11-07 Na een sterk 2021 verliest de industriële activiteit vaart. De volumegroei was in de…

Verspanen

Hurco bundelt alle kennis in nieuwe vijfasser

06-04 Om de productiviteit, stabiliteit en nauwkeurigheid te verhogen heeft Hurco alle beschikbare kennis samengebracht…

Verspanen

Nieuw bewerkingscentrum Okuma voor grote werkstukken

09-02 De afmetingen en prestatiemogelijkheden van de nieuwe MA-8000H zijn enorm verhoogd in vergelijking met…

Verspanen

Makino a40 Special Edition voor aluminium spuitgietdelen

24-11 De nieuwe 20.000 rpm spil levert snellere bewerking met speciale PCD gereedschappen, terwijl de…

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?