Jubilaris Promatt ziet duidelijke opleving

Wil Toebes aarzelde best even, toen de Duitse zaagmachinefabrikant Behringer hem 10 jaar geleden vroeg het agentschap voor de Benelux op zich te nemen. Heb ik als midden-vijftiger nog wel de ambitie om een bedrijf te starten?, vroeg hij zich af. Maar toen zoon Marco en zijn vrouw Sabine aangaven graag mee te willen doen, was de keus snel gemaakt en ging Promatt van start. Op 1 oktober bestond het bedrijf precies 10 jaar. Het jubileum is gevierd met een gezellig weekendje weg met alle dertien medewerkers en hun aanhang.

“Het was ook wel een geweldige kans die me werd geboden”, blikt Wil Toebes terug op het aanbod dat Behringer hem destijds deed. “Dat voelde niet alleen plezierig, maar ook als een vorm van erkenning voor de manier waarop ik altijd heb gewerkt. Behringer was bovendien een fabrikant met een goede  faam en een bestaande klantenkring. Dat maakt een start toch eenvoudiger dan wanneer je begint met het vertegenwoordigen van een nieuwe fabriek.”

Complete zaagoplossingen
Promatt kreeg niet alleen de bandzaagmachines van Behringer, maar ook de cirkelzaagmachines van Eisele (inmiddels Behringer Eisele) in het pakket. De insteek van vader en zoon Toebes was direct: een positie verwerven in het hogere segment van de Belgische en Nederlandse markt. Dat deden ze door niet alleen zaagmachines te leveren, maar complete zaagoplossingen inclusief transport- en meetsystemen, waarmee nauwkeuriger, sneller en goedkoper kan worden geproduceerd. “Er was weinig aanbod van complete oplossingen voor het afkorten van materiaal”, zegt Toebes. “Daar zijn we ingesprongen met fabrikanten achter ons die topkwaliteit machines en maatwerk aan de klant kunnen leveren. In 10 jaar hebben we een goed marktaandeel veroverd, we zijn zelfs veruit marktleider. Daar zijn we trots op.”
Ondertussen hebben de machines van Behringer en Eisele enorme ontwikkelingen doorgemaakt. Er worden nu afkorttijden gehaald die tien jaar geleden volstrekt ondenkbaar waren. “Het probleem was lange tijd dat er geen band- en cirkelzagen waren, die de vermogens van de machines tijdens de verspaning konden overdragen”, legt Toebes uit. “Behringer heeft er samen met de fabrikanten van zagen veel energie in gestoken om dat te verbeteren. Juist dat heeft  geresulteerd in een enorme verkorting van de zaagtijden en daarmee lagere productiekosten. Behringer en Eisele lopen wat dat betreft 2 jaar voor op de concurrentie.”  

Vette en magere jaren
De eerste jaren van Promatt verliepen fantastisch en leidden tot visioenen over een nieuw bedrijfspand en een groei naar 25 medewerkers Maar in 2008 kwam de dreun van de financiële en economische crisis. “Gelukkig hadden we ook België, waar de problemen door de crisis wat minder waren”, vertelt Toebes. “We hebben de focus dan ook wat verlegd naar onze zuiderburen. Daarnaast hebben internationaal georiënteerde bedrijven ook in de crisis toch wel geïnvesteerd in productieverbetering en automatisering. En daar zijn wij nu juist sterk in.”
Niettemin spreekt Wil Toebes van vijf vette en vijf magere jaren voor Promatt. “We hebben ervan geleerd dat je ook in goede tijden voorzichtig moet zijn. Onze nieuwbouwplannen hebben we uitgesteld en de personeelsbehoefte hebben we opgevangen met het inlenen en inhuren van mensen.”

Kentering
Het gevolg is wel dat Promatt nu eigenlijk te krap zit. Het bedrijf is in overleg met de eigenaar van het huidige pand in Haaksbergen om meer ruimte te creëren voor showroom, magazijn en kantoorruimte. En dat is hard nodig, want het gaat weer de goede kant op. Toebes ziet een kentering in de economische ontwikkeling, al is die nog pril. “Maar we zien het de laatste drie à vier maanden heel duidelijk. Er is een grote toename in de vraag naar nieuwe installaties, maar ook stilgelegde aanvragen worden weer opgepakt. De opleving is breed. We zitten in de zware industrie; de offshore en scheepsbouw, maar ook bij jobbers (machinefabrieken). Overal zijn investeringen uitgesteld, maar nu wil men naar nieuwe  technieken. Zelfs in de staalbouw merken we dat. De opleving is vooral in de aluminiumhoek heel sterk. Omdat we ook de aluminiumbewerkingsmachines van Fom in ons pakket hebben, kunnen we daar uitstekend op inspelen.”
De klanten zijn wel voorzichtig en dat is volgens Toebes begrijpelijk, gezien de afgelopen jaren. “Er is een verschil met de jaren voor de crisis. Toen investeerde men op gevoel, nu moeten investeringen veel beter onderbouwd worden. Wij kunnen die onderbouwing geven en willen met onze klanten zoeken naar oplossingen om beter en goedkoper te produceren. Stapsgewijs, via deelinvesteringen kun je daar naar toe groeien. Daarbij is het belangrijk dat je een visie op de toekomst hebt en daarop je investeringen doet. Als je dat doet kan een investering van 2 ton in een compleet productiesysteem voordeliger zijn dan de aanschaf van een enkele zaagmachine van 30.000 euro.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Kusters Goumans viert 50-jarig bestaan

11-06 Deze mijlpaal werd op 1 april jl. al bereikt. Op 1 april 1974  begon…

TechnishowNieuws

Wolthuis present met machines van vertrouwde fabrikanten

06-03 De Macc 700DI zaagmachine met halfautomatische bediening van de Italiaanse machinebouwer MACC heeft een…

Verspanen

Geslaagde jubileum demodagen zaagspecialist Promatt

04-12 Sabine Toebes blikt tevreden terug op de jubileum demodagen, waar het hele Promatt-team veel…

Verspanen

Zaans familiebedrijf Coronam viert 60 jarig jubileum

29-11 Sinds 1963 is Coronam actief in de metaalverwerkende industrie. In 1963 begon het bedrijf…

Verspanen

Automatisering zaagproces is zoeken naar een optimum

24-05 ‘Fit for future’ was de slogan waarmee Behringer haar gasten onlangs op het driedaagse…

Toeleveren

Jubileumevent 25-jarige FDP

23-11 Ten tijde van de oprichting van de FDP (toen Federatie Dunne Plaat) in 1997…

Verspanen

Hoffmann-Metalcare gastheer van Everising dealers

18-10 Met verkooppunten in België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Roemenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië,…

Bedrijf en Economie

Würth 60 jaar in Nederland

04-04 In 1962 richtte Reinhold Würth samen met H.J. Lastdrager, met wie hij al enige…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV