Kansen in automotive zitten in lichtgewicht

De toekomstige kopers van personenauto’s, trucks en bussen vragen om lichtgewicht, duurzamere en kosten-efficiëntere oplossingen. Daarom liggen de kansen voor de metaalsector in de automobielindustrie vooral op het gebied van lichtgewicht oplossingen. Daarbij moeten de bedrijven gezamenlijk, door de hele keten heen, innovaties delen en versneld naar de markt brengen.

Om dat te stimuleren is in het voorjaar het Automotive Manufacturing Platform van start gegaan. Dit gezamenlijke initiatief van de brancheverenigingen NEVAT (Netwerk van Ambitieuze Toeleveranciers), VNMI (Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie) en AVNeG (Algemene Vereniging van Nederlandse Gieterijen) wil de samenwerking tussen metaalbedrijven stimuleren en zo de koppositie in de automotive behouden.
Tijdens de kick-off bijeenkomst in april schetsen diverse sprekers uit de automotive industrie een helder, maar confronterend beeld voor de ruim 80 aanwezigen uit de metaal- en aanverwante industrie. “De automobielindustrie schreeuwt om lichtgewicht oplossingen en kijkt daarbij steeds meer naar kunststof materialen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat kunststof ook geschikt is om dragende metalen onderdelen te vervangen”, aldus Theo Wiggers, directeur van ingenieursbureau VIRO. “Met name in Duitsland wordt volop geëxperimenteerd met kunststof auto-onderdelen. Er zijn al lichtgewicht kunststof wielen ontwikkeld die aan alle eisen voldoen.”
VNMI-voorzitter Wim Hamers: “We kunnen als metaalproducerende en –verwerkende bedrijven op tegen de concurrentie van andere materialen, maar alleen als we in de gehele metaalsector meer samenwerken. Met name op het gebied van gewichtsreductie kunnen we nog veel terrein winnen. De kansen voor de metaalsector lijken vooral op gebied van lichtgewicht oplossingen te liggen.”  

Automotive biedt volop kansen
Development Manager Ies de Rooij van VDL Bus & Coach benadrukt dat toeleveranciers zich in hun zoektocht naar innovatieve oplossingen met name moeten focussen op lichtere materialen, maar met behoud van de klantspecifieke sterkte-eisen. “Een hele uitdaging”, aldus De Rooij.
Ook op andere terreinen, bijvoorbeeld het elektrisch rijden, biedt de automotive volop kansen. Personenauto’s, trucks en bussen moeten de komende jaren schoner, zuiniger, stiller en veiliger worden. ”In 2030 zal in Nederland een compleet nieuw wagenpark rijden, maar het is moeilijk te voorspellen waartoe de groeiende interactie kan leiden tussen toeleveranciers en autoproducenten”, zo zegt Arjan de Bakker, MVO manager bij de ANWB. Theo Pas van DAF Trucks verwacht dat een verscheidenheid aan mondiale ontwikkelingen  – zoals verstedelijking, bevolkingstoename, toenemende voedselschaarste en een groeiende behoefte aan schone lucht – ertoe leidt dat de komende jaren veel nieuwe technologieën hun weg vinden in de automobielindustrie.
De Automotive Manufacturing Platform kick-off  leidde direct tot actie. Nog tijdens de bijeenkomst gaven de aanwezige OEM-ers, R&D managers, toeleveranciers en wetenschappers van kennisinstellingen  aan door te willen gaan in vervolgbijeenkomsten.  De vervolgsessies, zowel  in de personenauto, bussen en trucks, zullen innovaties door de keten heen in een tempoversnelling brengen, zodat energie-efficiënte (lichtgewicht metalen) producten voor de automotive industrie versneld naar de markt gebracht worden. “Het laat zien dat de toeleveranciers niet willen afwachten tot er iets gebeurt, maar zelf het initiatief in handen nemen”, aldus Wim Hamers.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Nederlands automotive scoort door samenwerking

15-09 Ons land is een vooraanstaande speler in de ontwikkeling en productie van hoogwaardige innovaties…

Plaatbewerking

Flexibele lasertechniek sleutel voor een mobiele toekomst

18-12 De elektrische aandrijving vervult een centrale rol in de veranderende mobiliteit. Duidelijk is dat…

Plaatbewerking

Hele markt hapert door automobielindustrie

09-12 Met 1500 exposanten uit 36 landen (waaronder 29 uit Nederland) en ruim 41.000 bezoekers…

Bedrijf en Economie

Risico’s in auto-industrie neemt toe

01-10 De wereldwijde auto-industrie heeft te lijden onder veranderende marktomstandigheden waardoor de betalingsrisico’s oplopen. Zo…

Bedrijf en Economie

Groeiend marktaandeel voor Europese werktuigmachinebouw

24-06 Van alle werktuigmachines die vorig jaar wereldwijd zijn verkocht, was 35 procent geproduceerd in…

Verbinden

Emag informeert klanten over revolutie in autoproductie

05-06 Steekwoorden als elektromobiliteit, autonoom rijden en big data schetsen een fundamentele verandering in de…

Bedrijf en Economie

Brexit-pijn voor Nederlandse exporteurs nu al voelbaar

18-03 Sinds het brexit-referendum in 2016 blijft de groei van de Nederlandse export naar het…

Verspanen

Automotive onderdelen profiteren van innovaties Sandvik Coromant

29-11 Twee nieuwe boren, geoptimaliseerd voor het boren in aluminium componenten voor de automotive sector…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV